Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,542.00
BTC/USDT
69,968.00
BIST 100
9,073.11
Dünya, arşiv

Husilerin kontrolündeki Sana'da tedirgin bekleyiş

Yemen'in Başkenti Sana'yı kontrol altında tutan Husilerin nasıl bir yönetim sergileyeceği merak ediliyor.

23.09.2014 - Güncelleme : 23.09.2014
Husilerin kontrolündeki Sana'da tedirgin bekleyiş

SANA

Yemen'de bir hafta süren, Husilerle ordu arasındaki çatışmaların imzalanan anlaşmayla sona ermesinin ardından, başkent Sana'nın kontrolü Husi Ensarullah Hareketi mensuplarına geçti.

Şehir halkı tedirginlik içinde evlerinden çıkmak istemezken, şehrin birçok caddesinde Husilere bağlı kontrol noktaları oluşturuldu. Husilerin Sana'nın kontrolünü almasının ardından kentte nasıl bir durum yaşanacağı bilinmiyor. Birçok işyeri kapatılırken, eğitim ve sosyal hayat tamamen durdu.

Bunun yanı sıra çatışmaların odağında olan bölgelerden Nahda semtine girişlerin başlaması yaşanan çatışmaların şiddetini gözler önüne serdi. Bölgede tahrip edilen askeri araçlar hurdaya dönmüş durumda. Evleri çatışmalar sırasında isabet alan ve tahrip olan yerleşimciler çaresizlik içinde. Bazı semt sakinleri ise bölgeyi terk etmeye devam ediyor.

"Husiler nasıl bir yönetim gösterecek" 

Şiddetli çatışmalar sonrası Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla imzalanan barış anlaşmaşı gereği Sana'nın kontrolü Husilere bırakıldı. İçişleri Bakanlığı'nın ''Emniyet mensuplarına Husi birliklerle işbirliği içinde olun'' talimatının ardından kentte asker ve polis varlığı yok denecek seviyeye indi.

Kentteki bu durum Sanalıları tedirgin ederken kendilerini nasıl bir geleceğin beklediği de endişe konusu oluyor. Husilerin asayişi nasıl sağlayacağı şiddet ve suç olaylarının nasıl gelişeceği merak edilen konular arasında. Kentin bazı bölgelerinden yağma haberleri geliyor ve Husilere bağlı kişilerin gece yarısı ev teftişleri yaptığı iddiaları dile getiriliyor. 

BM aracılığında varılan anlaşmanın Husi Ensarullah Hareketi'ne nasıl imtiyazlar sağladığı ya da anlaşmanın hangi maddeleri içerdiği kamuoyu tarafından bilinemezken, yaşanan bu bilgi eksikliği ve belirsizlik halkta endişelere sebep oluyor.

Husiler ''devrim sarhoşu"

Başkentin kontrolünü ele geçiren Husiler ile yönetim arasındaki çatışmaların anlaşmayla sonlanması Husiler tarafından ''devrim'' olarak nitelendiriliyor. Dün gece büyük bir kutlama yapan Husiler, Sana'nın dört bir yanından atılan havai fişeklerle ''devrimi'' kutladı. Husiler kentte adeta gövde gösterisi yaparken birçok Yemenli de havai fişeklere silahlarını ateşleyerek eşlik etti.

Sana, son bir haftadır yoğun çatışmalara sahne olmuş, Husi militanları, Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankasını ele geçirmişti.

Yemen'de yönetim ile Husiler arasında önceki gün imzalanan anlaşmada, 3 gün içinde yeni hükumet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevi vermesi, petrol ürünlerine getirilen zammın düşürülmesi, Cumhurbaşkanlığına ayrılıkçı Güney Hareketi ve Husilerden birer yardımcı (müsteşar) atanması ve Husilerin başkent Sana'da kurduğu protesto çadırlarının kaldırılması yer alıyor.

Muhabir: Sinan Yiter

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın