Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,219.04
ETH/USDT
3,572.90
BTC/USDT
70,847.00
BIST 100
9,079.97
Spor, Basketbol, arşiv, arşiv

Başörtülü kadınlar her sporu yapabilmeli

Basketbolcuların başörtüsü kullanmasına izin kararı aldıran Bosna Hersekli basketbolcu Kaljo, başörtülü kadınların, her sporu yapabilmelerine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

22.09.2014 - Güncelleme : 22.09.2014
Başörtülü kadınlar her sporu yapabilmeli

SARAYBOSNA - Bedrudin Brlyavac 

 Uluslararası Basketbol Federasyonu'nun (FIBA), dini ayrımcılık eleştirilerinin ardından basketbol oyuncularının dini amaçlarla başörtüsü ve türban kullanmasına izin vermesi kararı aldıran Bosna Hersekli basketbolcu İndira Kaljo (26), başörtüsü taşıyan kadınların, her sporu yapabilmelerine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

İkamet ettiği ABD'de profesyonel olarak basketbol oynayan Kaljo, başörtüsü taşıyan kadınların da FIBA turnuvalarında forma giyebilmesi adına başlattığı mücadelenin hikayesini AA'ya anlattı.

Kaljo, başörtüsüyle ilgili girişimleri 18 Haziran'da internet üzerinden başlattıklarını ifade ederek, "Adaletin savunuculuğunu yapmak benim için çok önemli ve bu nedenle FIBA'dan tüm basketbolcular için böyle bir değişim yapmasını talep etmem gerektiğini biliyordum. FIBA'ya başvuru yapmamda bu beni motive etti. Başörtülü kadınların da bundan sonra profesyonel olarak basketbol oynayacaklarından dolayı mutluyum" dedi.

FIBA'nın kararı dolayısıyla mutlu olduğunu söyleyen Kaljo, kararın iki yıl süreliğine alındığını, ancak söz konusu kararın tüm uluslararası ve ulusal müsabakalarda uygulanmasını istediklerini belirtti.

Kaljo, FIBA'nın kararının sadece kendisi için değil, profesyonel anlamda basketbol oynamak isteyen tüm başörtülü Müslümanlar için önemli olduğunu ifade ederek, kararın ardından daha fazla Müslüman kadının basketbol sporuna ilgi duyacağına inandığını söyledi.

İnternet üzerinden başlattığı kampanyada, 70 bine yakın insanın desteğini aldığını dile getiren Kaljo, spor salonlarında başörtüleriyle basketbol oynayan Müslüman kadınların sayısının artmasından mutluluk duyacağını kaydetti.

Kaljo, hayatlarını İslam dinine uygun olarak yaşayan erkek ve kadınların, katıldıkları spor müsabakalarında ve hayatın diğer alanlarında, karşılarındakilerle eşit koşullara sahip olması gerektiğini ifade ederek, "Başörtüsü taşıyan kadınların, her sporu yapabilmelerine izin verilmeli. İslam dinini en güzel şekilde temsil etmemiz son derece önemli. Bunu, spor aracılığıyla yapabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Indira Kaljo kimdir?

Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaş nedeniyle henüz altı yaşındayken Almanya'ya, daha sonra ABD'ye göç eden İndira Kaljo, basketbol oynamaya da burada başladı. İslam geleneklerine göre yetişen Kaljo, başörtüsü taşıdığı için birçok uluslararası müsabakada forma giyemedi.

Kaljo, FIBA'ya yaptığı başvuruda, başörtüsünün basketbol müsabakalarında serbest bırakılmasına dair şu ifadeleri kullandı:

"Eğer ben başörtüsü taşıyamıyorsam, nasıl oluyor da diğer basketbolcular vücutlarına dini içerikli dövmeler yaptırabiliyor? Dünya üzerinde FIBA turnuvalarında yer alma hakkı adaletsizce ellerinden alınan yetenekli basketbolcular bulunuyor. Mesela yakın arkadaşım Bilqis Abdul-Qaadir onlardan biri. NCAA tarihinde başörtüsü olan ilk basketbolcu olmasına rağmen, sadece bu kural nedeniyle yurt dışındaki turnuvalarda yer alamıyordu."

FIBA'nın kararı

FIBA, dini ayrımcılık eleştirilerinin ardından basketbol oyuncularının dini amaçlarla başörtüsü ve türban kullanmasına bir süre önce izin verdiğini açıklamıştı. FIBA, iki yıllık deneme süresinin ardından 2016 Olimpiyatları sonrası başörtüsü kararın kalıcı olup olmayacağına karar verilecek.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın