Dolar
32.32
Euro
34.94
Altın
2,212.53
ETH/USDT
3,565.50
BTC/USDT
70,744.00
BIST 100
9,056.20
Dünya, arşiv

ABD IŞİD'e karşı yeni hava saldırısı düzenledi

ABD ordusu, Irak'ta Musul Barajı yakınlarındaki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü hedeflerine yeni hava saldırısı düzenledi.

03.09.2014 - Güncelleme : 03.09.2014
ABD IŞİD'e karşı yeni hava saldırısı düzenledi

WASHINGTON 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, Amerikan savaş uçaklarınca yürütülen saldırıda IŞİD'e ait 16 zırhlı aracın imha edildiği ya da hasara uğratıldığı belirtildi.

Operasyonda görev alan tüm uçaklar daha sonra bölgeden güvenli biçimde ayrıldı.

CENTCOM, ABD ordusunun bugüne kadar Irak'ta 124 hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

ABD, Irak'a 350 asker gönderiyor

ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğini korumak için 350 civarında ilave askerin Bağdat'a gönderilmesi talimatı verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Bugün Başkan (Obama), Savunma Bakanlığına, Bağdat'taki diplomatik tesislerimiz ve personelinin korunması için tahmini 350 kişilik ilave Amerikan askeri personelinin görevlendirilmesi yönünde ABD Dışişleri Bakanlığından gelen talebi yerine getirmesi doğrultusunda yetki verdi" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, bu adımın, kurumlar arasında kapsamlı bir gözden geçirme çalışmasının ardından Savunma Bakanlığının tavsiyesi üzerine atıldığı, görevlendirilen ilave askerlerin muharip rol üstlenmeyecekleri belirtildi.

Obama'nın kararının, Irak'a daha önce konuşlandırılmış askeri personelin bir kısmının bu ülkeden ayrılmasına olanak tanıyacağı, aynı zamanda da Bağdat'taki Amerikan personeli ve tesisleri için daha güçlü ve kalıcı bir güvenlik gücü sağlayacağı kaydedilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Personelimizi koruma çabalarımıza ek olarak, sadece Irak'a değil, genel anlamda Ortadoğu'ya ve bölgedeki Amerikan personeli ve çıkarlarına tehdit oluşturan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı koyma çabalarında Irak hükümetini desteklemeye devam edeceğiz.

Başkan (Obama) bu hafta NATO müttefikleriyle, IŞİD'e karşı koymak için atılabilecek ek adımlar ile halkımızı korumak ve IŞİD'e karşı mücadelede ortaklarımızı desteklemek için kapsamlı bir stratejinin hayata geçirilmesine dönük geniş tabanlı bir uluslararası koalisyonun geliştirilmesi konularında istişarelerde bulunacak."

Beyaz Saray, bu çabanın bir parçası olarak, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Başkan Obama'nın terörle mücadele danışmanı Lisa Monaco'nun daha güçlü bir bölgesel ortaklık inşa etmek üzere yakın zamanda bölgeye ayrı ayrı seyahatler düzenleyeceğini bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de Obama'nın Bağdat'a yeni askerler gönderme talimatıyla birlikte, Irak'ta diplomatik güvenliği artırmaktan sorumlu toplam askeri personel sayısının 820 civarına ulaşacağını belirtti.

Muhabir: Mehmet Ö. Toroğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.