Dünya, arşiv

Steven Sotloff'un infaz edildiği iddia edildi

IŞİD terör örgütü tarafından Suriye'de rehin alınan ABD'li serbest gazeteci Steven Sotloff'un infazına ilişkin olduğu iddia edilen bir görüntü internette yayınladı.

02.09.2014 - Güncelleme : 02.09.2014
Steven Sotloff'un infaz edildiği iddia edildi

NEW YORK

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör  örgütü tarafından Suriye'de rehin alınan ABD'li serbest gazeteci Steven Sotloff'un infazına ilişkin olduğu iddia edilen bir görüntü internette yayınladı.

Suriye'nin kuzeyinde iç savaşı haberleştirirken geçen yıl IŞİD militanları tarafından rehin alınan ABD'li serbest gazeteci Sotloff'un öldürüldüğü iddia edildi.

IŞİD tarafından internete konan görüntülerde ABD'li gazetecinin yanında duran maskeli bir kişi, İngiltere'nin IŞİD'e karşı ABD ile işbirliğini sonlandırmaması durumunda David Haines isimli İngiliz bir rehinenin de öldürüleceği tehdidinde bulunuyor.

Öte yandan Beyaz Saray, istihbarat camiasının Sotloff'un öldürülmesine ilişkin olduğu iddia edilen görüntünün gerçek olup olmadığı üzerinde çalıştığını bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı açıklamada, "Amerikan vatandaşı Steven Sotloff'un IŞİD tarafından öldürülmesine ilişkin olduğunu iddia eden videoyu gördük. İstihbarat camiası, videonun gerçek olup olmadığını mümkün olan en hızlı biçimde belirlemek için çalışıyor" ifadesini kullandı.

Videonun gerçek olması halinde, masum bir Amerikalı gazetecinin vahşice öldürülmesinden dehşete düşeceklerini belirten ve Sotloff'un ailesine başsağlığı dileklerini ileten Meehan, zamanı geldiğinde konuyla ilgili daha fazla bilgi vereceklerini kaydetti.

Bu arada, Amerikalı gazeteci Sotloff'un ailesi adına da bir açıklama yapıldı. Ailenin sözcüsü Barak Barfi, ailenin videoyu gördüğünü, ancak yetkililerin henüz videonun gerçek olduğunu teyit etmediğini belirtti. 

Barfi, "Ailenin, bu korkunç trajediden haberi var ve özel olarak yasını tutuyor. Bu zor zamanda aileden kamuoyuna bir açıklama olmayacak" dedi.

Cameron: IŞİD hiçbir dini temsil etmiyor

İngiltere Başbakanı David Cameron görüntülere ilişkin yaptığı açıklamada "Eğer doğrulanırsa, bu alçak ve acımasız bir cinayettir. Duygu ve düşüncelerim, bu korkunç ve trajik durumla başetmeye çalışan Sotloff'un ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte. Geçen birkaç hafta boyunca da defalarca söylediğim gibi: IŞİD hiçbir dini temsil etmiyor. Suriyelileri, Iraklıları, Amerikalıları ve İngilizleri ayırt etmeksizin tehdit ediyorlar ve Müslümanlar, Hristiyanlar veya herhangi başka bir din arasında ayrım gözetmiyorlar" ifadelerini kullandı.

Amerikalı gazetecinin infaz edildiği iddiasının ardından Cameron'a istihbarat ve güvenlik yetkilileri tarafından konuyla ilgili Başbakanlıkta brifing verildi.

Hollande'dan kınama

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, "doğrulanması halinde", Sotloff'un Irak Şam İslam Devleti terör örgütünce öldürülmesini "nefretle kınadığı" bildirildi. 

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Halep'te 2013 yılında IŞİD'e mensup teröristlerce rehin alınan Amerikalı gazeteci Steven Sotloff'un iğrenç bir biçimde öldürülmesini, doğrulandığı takdirde, nefretle kınamaktadır" ifadesine yer verildi.

31 yaşındaki Floridalı gazetecinin geçen yıl Ağustos ayında IŞİD militanları tarafından rehin alındığı belirtilmişti.

IŞİD tarafından daha önce yayınlanan videoda Sotloff'un kaderinin Başkan Obama'nın elinde olduğu kaydedilerek, IŞİD'e yönelik ABD operasyonlarının durmaması halinde gazetecinin öldürüleceği uyarısı yapılmıştı.

Muhabir: Mustafa Keleş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın