Dolar
32.32
Euro
34.94
Altın
2,203.52
ETH/USDT
3,586.10
BTC/USDT
70,945.00
BIST 100
9,061.59
Dünya, arşiv

IŞİD mücadelesinde Türkiye ile yakın çalışıyoruz

İngiltere Başbakanı Cameron, IŞİD ile mücadeleye ilişkin, "Türkiye ile şimdiye kadar olmadığı kadar, çok daha yakından çalışıyoruz" dedi.

01.09.2014 - Güncelleme : 01.09.2014
IŞİD mücadelesinde Türkiye ile yakın çalışıyoruz

LONDRA

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda hükümetinin IŞİD ile mücadele kapsamındaki yeni planını açıkladı.

IŞİD'in tüm Avrupa için doğrudan tehdit oluşturduğunu belirten Cameron, Birleşik Krallık'tan yaklaşık 500 kişinin Suriye'de ve Irak'ta IŞİD saflarında savaşmaya gittiğinin tahmin edildiğini kaydetti.

"IŞİD'in savunduğu ideolojinin İslamiyetle hiçbir ilgisi olmadığını belirten İngiltere Başbakanı, "İslami aşırıcılıkla mücadele etmek için sert, akıllıca ve kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyacımız var" dedi. 

Pasaportların otomatik bir hak olmadığını belirten Cameron, "Polis, seyahat eden kişiden şüphe duyuyorsa bu kişinin pasaportuna el koyabilmesi için geçici bir yetki verilmesini istediklerini" dile getirdi. Bu yetkiliyle ilgili yasal düzenlemeye gidileceğini ifade eden Cameron ayrıca, ülkeye dönmek isteyen terör şüphelilerinin engellenme konusunun partiler arasında görüşüleceğini belirtti. 

Yeni planlar çerçevesinde ayrıca Cameronhavayollarından yolcu listelerine kendilerine teslim etmelerinin isteneceğini kaydetti. Cameron havayolları bu konuda işbirliğine gitmezse uçaklarının İngiltere'ye inemeyeceğini dile getirdi.

David Cameron'ın açıklamasının ardından söz alan muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband İngiltere Başbakanına, IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin sınırında alabileceği önlemler konusunu görüşüp görüşmediğini sordu. Cameron, "Bu konuda, güvenlik istihbaratı ve diğer işbirliği konularında Türkiye ile şimdiye kadar olmadığı kadar, çok daha yakından çalışıyoruz" yanıtını verdi. 

Cameron, bu hafta Galler'de yapılacak NATO Zirvesi'nde de IŞİD'le mücadele konusunun ele alınacağını ifade etti.

Birleşik Krallık'tan yaklaşık 500 kişinin Suriye ve Irak'a IŞİD ile birlikte savaşmaya gittiği tahmin ediliyor. İngiliz polisi, Suriye'deki aktivitelerinden dolayı Birleşik Krallık'ta şimdiye kadar 69 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. İngiltere'deki terör tehdidi seviyesi geçen hafta yükseltilmişti.

Muhabir: Aslı Aral

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın