Politika, arşiv

Kabinenin yeni bakanları ve görevleri

Yeni kabinede AB Bakanı ve Başmüzakereci görevine Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanlığına Mevlüt Çavuşoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına Nurettin Canikli getirildi.

29.08.2014 - Güncelleme : 29.08.2014
Kabinenin yeni bakanları ve görevleri

ANKARA

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci görevine getirildi. 

Bozkır, 1950'de Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Bozkır, Dışişleri Bakanlığı'nda sırasıyla, Stuttgart Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu, Bağdat Büyükelçiliği Başkatibi, OECD Daimi Temsilciliği Müsteşarı, New York Başkonsolosu, Bükreş Büyükelçisi ve AB nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi görevlerinde bulundu.

Başbakanlık Dışişleri Danışmanlığı, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü ve Dışişleri Başdanışmanlığı, AB Genel Sekreter Yardımcılığı, Dışişleri Bakanlığı AB'den Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı ve AB Genel Sekreterliği görevlerini de yürüten Volkan Bozkır, Romanya Ulusal Liyakat Madalyası sahibi.

24. dönemde TBMM Dışişleri Komisyonu ve Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı'na seçilen Bozkır, çok iyi düzeyde İngilizce ve Fransızca biliyor.

Bozkır, evli ve 2 çocuk babası.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanlığına, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu getirildi.

Çavuşoğlu, 5 Şubat 1968'de Alanya'da doğdu. Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitiren Çavuşoğlu, ABD Long Island Üniversitesinde ekonomi dalında yüksek lisans yaptı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Çavuşoğlu, 1993'te AÜ'de Avrupa Birliği Uzmanlığı eğitimini tamamladı.

AK Parti kurucu üyesi olan Çavuşoğlu, 22. ve 23. dönemlerde Antalya milletvekili seçildi. Mevlüt Çavuşoğlu, Ocak 2013'te de partinin dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine getirildi.

23. dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Delegasyonu Başkanlığı, Göç, Mülteciler ve Nüfus Komisyonu Başkanlığı, Denetim Komisyonu Üyeliği, Bosna-Hersek Eş Raportörlüğü, Avrupa Demokratlar Grubu Başkan Yardımcılığı ve Sözcülüğü görevlerinde bulunan Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclis Başkanlığına seçildi.

Geçen yıl Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç tarafından Ukrayna Devlet Liyakat Nişanıyla ödüllendirilen Mevlüt Çavuşoğlu, 26 Aralık 2013 tarihinden bu yana Avrupa Birliği Bakanı, Başmüzakereci ve Müzakere Heyeti Başkanı görevini yürütüyordu. 

İngilizce, Japonca ve Almanca bilen Çavuşoğlu, evli ve bir çocuk babası.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli

 

62. Hükümet'te Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görev alan Nurettin Canikli, AK Parti Grubu'ndan yeni Bakanlar Kurulu'na giren tek isim oldu.

AK Parti'nin iktidara geldiği ve Meclis'e girdiği 3 Kasım 2002'den beri milletvekilliği, 2007 yılından beri de AK Parti Grup Başkanvekilliği görevini sürdüren Canikli, 1960 yılında Giresun'un Alucra İlçesi'nde doğdu. Canikli'nin babası Şevket Canikli 1992 yılında vefat ederken, 1926 doğumlu annesi Ayşe Canikli halen Alucra'da yaşıyor.

Canikli, 1974 yılında Alucra Ortaokulu'ndan, 1978 yılında Giresun İmam-Hatip Lisesi'nden, 1982 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl maliye müfettiş yardımcılığını kazanan Canikli, 1985 yılında maliye müfettişi oldu. Nurettin Canikli, 1985-1987 arasında vatani hizmetini yedeksubay olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı Komptrolörlük Dairesi'nde tamamladı.

1989-1991 yılları arasında İngiltere Sherffield Üniversitesi'nde "para-bankacılık-finansman" alanında master derecesi aldı, 1993 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı görevine getirildi. 1996'da Gelirler Genel Müdür Yardımcılığı, 1997'de de İstanbul Deftertarlığı görevine vekaleten atanan Canikli, 1997-2002 yılları arasında Yeni Şafak Gazetesi'nde ekonomi yazıları yazdı. 

Canikli, 2001 yılında AK Parti kurucu üyesi oldu; 22., 23. ve 24. Dönemlerde Giresun Milletvekilliği yaptı. Bu süre içinde AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı, TBMM KİT Komisyonu Başkanlığı ve AK Parti Grup Başkanvekilliği görevlerinde bulunan Canikli, evli ve 4 çocuk babasıdır. Canikli, İngilizce bilmektedir.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.