Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,566.50
BTC/USDT
70,474.00
BIST 100
9,079.97
Politika, arşiv

12. Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin ederek görevine başladı

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda ant içerek görevine başladı.

28.08.2014 - Güncelleme : 28.08.2014
12. Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin ederek görevine başladı

TBMM

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda ant içerek görevine başladı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında ant içme töreni için olağanüstü toplandı.

Çiçek, YSK tarafından Cumhurbaşkanı seçildiğine dair tutanağın Erdoğan'a takdim edilerek, and içme törenin yapılacağını söyledi. Çiçek, Anayasa, İçtüzük, Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu ve bugüne kadarki teammüllere uygun olarak törenin şekli hakkında bilgi verdi.

Daha sonra Çiçek, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'dan, Erdoğan'ın seçildiğine dair tutanağının takdim edilmesi ve ant içmesi için Genel Kurul Salonu'na davet edilmesini istedi.

Erdoğan, Genel Kurul Salonu'nda bulunan milletvekilleri ve davetliler tarafından ayakta ve alkışlar eşliğinde karşılandı.

Çiçek, Erdoğan'ın seçildiğine dair çerçeveli tutanağı Erdoğan'a sundu.  Çiçek, "Anayasa, İçtüzük ve Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu gereği takdim ediyorum. Milletimizin verdiği bu kararın, ülkemiz, milletimiz, devletimiz, demokrasimiz ve zatıalileriniz için hayırlı, uğurlu olmasını, Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum. Allah yardımcınız olsun" dedi.

Yemin etti

Başkanlık Divanı kürsüsünden mazbatasını alan Erdoğan, daha sonra Bahçekapılı eşliğinde kürsüye geldi.

Erdoğan, anayasanın 103. maddesinde yer alan "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim" şeklindeki yemini etti.

Erdoğan, yeminin ardından kürsüde kaldı. Bu sırada Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstiklal Marşı'nı seslendirdi.

İstiklal Marşı okunurken, TBMM'de bayrak direğine cumhurbaşkanlığı forsu çekildi. 

Bu sırada, Ankara ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirildi.

TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra birleşimi 1 Ekim'de toplanmak üzere kapattı.

Çok sayıda davetli izledi

AK Parti'li milletvekilleri, Genel Kurul'un açılacağı saatten önce salona gelmeye başladı. Erdoğan'ın kızları Sümeyye Erdoğan, Esra Albayrak, oğlu Bilal Erdoğan, torunu Ahmet Akif Albayrak, tören başlamadan önce Cumhurbaşkanlığı locasında yerlerini aldı. Eşi Emine Erdoğan ise birleşim açıldığında locaya geldi.

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Genel Kurul'a, AK Parti Grup Başkanvekilleri eşliğinde, AK Partili milletvekilleri tarafından ayakta, alkışlarla karşılandı. Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve ön sırada oturan milletvekilleriyle tokalaştıktan sonra AK Parti Grubu'nun ön sırasında yerini aldı. Bakanlar Kurulu'ndaki başbakan koltuğu ise boş kaldı.

Erdoğan'ın ailesinin yanı sıra çok sayıda davetli töreni izledi. Törene, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, YSK Başkanı Sadi Güven,  Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bakan yardımcıları, eski milletvekilleri, bürokratlar, eski futbolcu Rıdvan Dilmen'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Törende, milletvekillerini eşleri de yalnız bırakmadı. Büyükelçilerin yemin törenine davet edilmemesi nedeniyle kordiplomatik locası, milletvekillerinin ailelerine ayrıldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in eşi Gülten Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın eşi Münevver Arınç, AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'nun eşi Sare ve oğlu Mehmet Davutoğlu, töreni buradan izledi. 

Erdoğan, yemini İçtüzük gereği siyah takım elbise giyerek yaptı, bordo renkli kravat taktı. Erdoğan'ın kızları ise krem renkli eşarp ve siyah takım tercih etti. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanı Görmez, cübbesiyle törene katıldı.

MHP'li Akçay, yemini oturarak izledi

Erdoğan, TBMM Başkanı Çiçek tarafından mazbatasını almak üzere Başkanlık Divanı'na ve yemini etmek üzere kürsüye davet edildiğinde, AK Parti'li milletvekilleri ve izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Yeminin ardından bazı HDP'liler de Erdoğan'ı alkışladı. Yeminde ayağa kalkmayan tek milletvekili ise MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay oldu. 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın usul tartışması açmak istemesine Çiçek'in izin vermemesi üzerine CHP'liler tepki gösterdi. Altay'ın Anayasa ve İçtüzük kitapçığını kürsüye atması ve CHP'lilerin toplu olarak salonu terk etmesi üzerine, Başkanlık Divanı'nda yer alan CHP'li Katip Üye Muharrem Işık da divandan ayrıldı. Işık'ın yerine, AK Parti'li katip üye Bayram Özçelik geçti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstiklal Marşı'nı çaldı. Erdoğan, Genel Kurul'u başıyla selamladıktan sonra Başkanlık Divanı kürsüne geçti, burada Çiçek ve katip üyelerle tokalaşarak, salondan ayrıldı.

Erdoğan, törenin ardından eşi Emine Erdoğan ile Başkanlık Divanı odasında bir süre dinlendi.

Erdoğan,  kendisini tebrik etmek üzere Şeref Salonu'nda bekleyenlerle tokalaştı ve kısa süre sohbet etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, askeri törenle Meclis'ten uğurlandı.

Kulisten izlediler

Yemin töreni öncesi CHP'li milletvekilleri Grup Başkanvekili Altay başkanlığında basına kapalı toplantı yaparak tavırlarını belirledi.

Salonu terk eden CHP'liler, yemin törenini kulisteki televizyondan izlediler. MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan da yemin töreni kulisten izlemeyi tercih etti.

Muhabir: Meltem Öztürk

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın