Dolar
32.32
Euro
34.88
Altın
2,196.09
ETH/USDT
3,579.30
BTC/USDT
70,658.00
BIST 100
9,007.67
Dünya, gazze, arşiv

İsrail saldırılarının ardından Gazze

İsrail'in 7 Temmuz'da başlayıp 51 gün süren Gazze saldırıları, can kaybı ve yaralamaların yanı sıra büyük yıkıma neden oldu.

27.08.2014 - Güncelleme : 27.08.2014
İsrail saldırılarının ardından Gazze

GAZZE

AA'nın "gazasurvey.com" adıyla İngilizce yayınlanan sitesinde resmi kaynaklardan günlük aldığı ölü ve yaralı bilgileri, bölgedeki yıkımın boyutlarını ortaya koydu.

Sitedeki bilanço, Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'de bulunan hastanelerden alınan veriler, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ile İsrail ordusu verileri karşılaştırılarak, günlük güncellenmesi sonucu oluşturuldu.

Sitede, hayatını kaybedenlerden adları tespit edilebilenlerin tam listesi, ölü ve yaralıların bilgileri, kadın, erkek ve çocuk kategorilerinde yer alıyor. Ayrıca İsrail'in vurduğu ev, cami, okul ve hastane gibi yerlere ilişkin bilgiler de sitede duyuruldu.

"142 aile yok oldu"

Karşılaştırmalı verilere göre, İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana düzenlediği saldırılar, 578'i çocuk, yetişkinlerden 346'sı kadın, bin 221'i erkek olmak üzere 2 bin 145 kişinin yaşamını yitirmesine, çoğu kadın ve çocuk, 11 bin 100 kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırılarda hedef alınan 142 ailenin tüm fertleri hayatını kaybetti.

Gazasurvey.com'un bilançosuna göre, saldırılarda 17 bin 200 hane tamamen, 41 bin 350 evin ise bazı bölümleri yıkıldı, on binlerce binada hasarlar oluştu. 

Bunun yanında 70 cami tamamen yıkıldı, 152'sinde büyük hasar oluştu, hedef alınan 232 okulun 24'ü yerle bir oldu. Binlerce aile göç etmek zorunda kalırken, bu sürede okullar sığınma merkezlerine dönüştü. Yaklaşık 500 bin Filistinli kendi kentlerinde sığınmacı durumuna düştü. Bunlardan 292 bin 489'u, çoğu UNRWA'ya bağlı olan okullarda kaldı. İsrail saldırılarında ayrıca 33 hastane ve sağlık merkezi yıkıldı.

"İsrail cephesi"

Öte yandan bu sürede İsrail tarafında,  64'ü asker, 3'ü sivil 67 kişinin öldüğü, 463'ü asker, 83 sivilinin yaralandığı, İsrail'in, atılan roketlerin yüzde 3,4'üne hedef olduğu bildirildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise en az 131 İsrail askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

"Koruyucu Hat" adıyla 7 Temmuz'dan itibaren Gazze'ye saldırılar düzenleyen İsrail, Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yürütülen ateşkes görüşmelerinde Filistinli gruplarla anlaşmaya varmış, kalıcı ateşkes dün saat 19.00'da uygulanmaya başlanmıştı.

"Roma sözleşmesi imzalansın"

Öte yandan, Gazze'deki siyasi gruplar, İsrail'in Filistin topraklarında işlediği suçlardan dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanması için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan "Roma Sözleşmesi"ni imzalamasını talep ediyor.

Gazze'deki çeşitli grupların temsilcileri, "İsrail'in Gazze'ye saldırılarını yankılarının ele alındığı" olağanüstü bir toplantı düzenledi.

Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi Siyasi büro üyesi Salih Nasır, basına yaptığı açıklamada, Filistin halkının yaşadığı trajedilerinin baş sorumlusunun İsrail olduğunu ifade ederek, "Filistin yönetiminden, Roma Sözleşmesi'nin imzalanması için BM kurumlarına ivedilikle başvurmasını talep ediyoruz" dedi. 

Nasır, Mısır'ın ateşkesin sağlanmasındaki rolüne dikkati çekerek, Gazze'deki direniş sırasındaki halkın sergilediği birlikteliği memnuniyetle karşıladığını vurguladı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise Filistin direnişinin İsrail'i ateşkesi uygulamaya ve "ertelenen antlaşma maddeleri çerçevesinde" müzakereleri tamamlamaya mecbur edecek kartlara sahip olduğunu savundu.

"Güçlü olduklarını" dile getiren Ebu Zuhri, "Taleplerin sağlanmasından daha önemlisi, direnişin Filistin'in özgürlüğü için başarılı bir stratejiyi gerçekleştirilmesidir" diye konuştu. 

Fetih Hareketi yöneticilerinden Faysal Ebu Şehla da İsrail ve Filistinli gruplar arasında sağlanan ateşkesin tek garantisinin Mısır olduğunu iddia ederek, "Mahmud Abbas da AB ve BM ile Gazze'de ateşkesin sağlanması için uluslararası düzeyde görüşmeler yaptı" ifadelerini kullandı. 

Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yürütülen ateşkes görüşmelerinde İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan anlaşma gereği dün saat 19.00'da kalıcı ateşkes uygulanmaya başlanmıştı.

"Roma Sözleşmesi"

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni kurucu temel anlaşması olan "Roma Sözleşmesi" (Statüsü), 17 Temmuz 1998'de bu kentte düzenlenen diplomatik toplantıda kabul edilmişti. 

Suçları, mahkemenin nasıl çalışacağı ve devletlerin iş birliği için ne yapmaları gerektiğini tanımlayan Sözleşmeyi, 2008'e kadar 139 devlet tarafından imzalandı. Filistin yönetiminin söz konusu sözleşmeyi imzalaması, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da işlediği suçlardan yargılanması için başvuru hakkı sağlıyor.

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Abbas, geçen Nisan ayında İsrail yönetiminin barış müzakereleri çerçevesinde 29 Mart'ta bırakılması öngörülen Filistinli tutukluların 4. grubunu salıvermemesine tepki olarak, aralarında "BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması, Yolsuzlukla Mücadele, Viyana Andlaşmalar Hukuku, Engelli Haklar, Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi"nin bulunduğu uluslararası 15 anlaşmaya imza attıklarını açıklamıştı.

Muhabir: Bülent Erdeğer

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın