Dolar
32.32
Euro
34.91
Altın
2,214.72
ETH/USDT
3,578.40
BTC/USDT
71,162.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Obama, Merkel ile Ukrayna'yı görüştü

İki lider, Rusya'nın Kiev'in onayı olmadan Ukrayna'ya konvoy göndermesinin Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal eden yeni bir provokasyon olduğu mesajını verdi.

23.08.2014 - Güncelleme : 23.08.2014
Obama, Merkel ile Ukrayna'yı görüştü

WASHINGTON

ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya'nın Kiev'in onayı olmadan Ukrayna'ya konvoy göndermesinin yeni bir provokasyon olduğu ve Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiği mesajını verdi.

Obama, Ukrayna'da devam eden krizle ilgili olarak Almanya Başbakanı Merkel ile telefonda görüştü.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "İki lider, Rusya'nın Kiev'in onayı olmadan Ukrayna'ya konvoy göndermesinin yeni bir provokasyon ve Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali olduğu üzerinde mutabık kaldı" ifadesi kullanıldı.

Açıklamaya göre, Obama ve Merkel, Ukrayna sınırında çok sayıda Rus askerinin bulunmasının, Ukrayna'da Rus askeri personelinin varlığının ve Rusya'nın Ukrayna topraklarına topçu ateşi açmasının gerilimi tehlikeli biçimde tırmandırdığı yönündeki kaygılarını dile getirdi.

İki lider, Rusya'nın, konvoyunu Ukrayna topraklarından çekmesi, Ukrayna'da herhangi bir insani yardım konvoyu için Ukrayna ve Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı ile daha önce varılan şartları kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

Obama ve Merkel, Rusya'nın sınır bölgesinden askeri güçlerini kaldırarak, Ukrayna topraklarından silahlarını, araçlarını ve personelini çekerek gerilimi azaltması gerektiği hususunda ortak görüş ortaya koydu.

Liderler ayrıca sınırın kapatılması ve etkili sınır denetimiyle ikili ateşkesin önemini vurguladı.

AGİT 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, Rusya'nın insani yardım konvoylarını gönderirken Ukrayna'nın egemenliğine saygı göstermesini istedi.

Burkhalter, yazılı açıklamasında, Rusya'nın yardım konvoyunun gönderilmesinde Ukrayna ile varılan anlaşmaya uyulmadığını üzülerek izlediğini söyledi.

Bütün tarafları gerginliğin tırmanmasına neden olacak adımlardan kaçınmaya çağıran Burkhalter, insani yardımların Ukrayna'nın egemenliğine saygı çerçevesinde yapılması gerektiğini ifade etti.

Burkhalter, AGİT'in, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin bölgedeki çabalarını desteklemeye devam edeceğini de vurguladı.

Muhabir: Mehmet Ö. Toroğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın