Dolar
32.35
Euro
34.90
Altın
2,220.83
ETH/USDT
3,568.90
BTC/USDT
70,866.00
BIST 100
9,079.97
Politika, arşiv

Andiçme töreni perşembe günü 14.00'te

TBMM Başkanı Çiçek, Cumhurbaşkanının andiçme töreni için TBMM Genel Kurulu'nu, 28 Ağustos Perşembe günü saat 14.00'te olağanüstü toplantıya çağırdı.

22.08.2014 - Güncelleme : 22.08.2014
Andiçme töreni perşembe günü 14.00'te

TBMM

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 12. Cumhurbaşkanı adına düzenlenen tutanağın verilmesi ve Cumhurbaşkanının andiçme töreni için TBMM Genel Kurulu'nu, 28 Ağustos Perşembe günü saat 14.00'te olağanüstü toplantıya çağırdı.

Çiçek, Meclis'te grubu bulunan partilere gönderdiği yazıda, şunları kaydetti:

"TBMM, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı adına düzenlenen tutanağın verilmesi ve Cumhurbaşkanının andiçme töreni için Anayasa'nın 93. ve TBMM İçtüzüğü'nün 7. maddeleri gereğince 28 Ağustos 2014 Perşembe günü saat 14.00'te olağanüstü toplantıya çağrılmıştır."

Andiçme töreni 

İlk kez halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın andiçme töreni, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin dolduğu gün olan 28 Ağustos Perşembe günü yapılacak.

TBMM Genel Kurulu, Cemil Çiçek'in başkanlığında saat 14.00'te olağanüstü toplanacak.

Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'na andiçmek üzere geldiğinde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek oturumu açacak ve en yaşlı Başkanvekili sıfatı ile Ayşenur Bahçekapılı vasıtasıyla Erdoğan'ı Genel Kurul salonuna davet edecek. Çiçek, Erdoğan'a 12. Cumhurbaşkanı adına düzenlenen tutanağı Başkanlık Divanı'nda verecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Bahçekapılı ile Genel Kurul kürsüsüne gelecek ve andiçeçek. Anayasa'nın 103. maddesine göre, Erdoğan şu şekilde andiçecek:

"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim."

Erdoğan'ın andiçmesini Genel Kurul'da bulunan milletvekilleri ve konuklar ayakta izleyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, andiçmesinin ardından İstiklal Marşı okunacak, daha sonra Bahçekapılı ile Genel Kurul salonundan ayrılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, andiçme töreninde, anayasa ve içtüzük hükümleri gereğince siyah elbise giyecek.

Bahçekapılı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı askeri tören kıtası ile uğurlayacak.

Erdoğan, daha sonra Anıtkabir'e, ardından da  Çankaya Köşkü'e çıkarak, görevi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den devralacak.

Muhabir: Meltem Öztürk

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın