Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,562.20
BTC/USDT
70,375.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, seçim 2014, arşiv

Cumhurbaşkanı seçiminde günün özeti

Cumhurbaşkanı seçimi kapsamında yurt dışındaki Türk vatandaşlarının oy kullanma işlemi devam ediyor.

01.08.2014 - Güncelleme : 01.08.2014
Cumhurbaşkanı seçiminde günün özeti

ANKARA

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, ilk kez cumhurbaşkanını belirlemek için bulundukları ülkelerde oy vermek için sandık başına gitti. 

Devam eden oy verme işleminde Kapıkule Gümrük Kapısı'nda yoğunluk nedeniyle sandık sayısı 8'den 9'a çıkarıldı.

Ramazan Bayramı'nın birinci ve ikinci günü yoğunluğun yaşandığı kapıda, yaklaşık 13 bin, İpsala Gümrük Kapısı'nda 5 bin 826, Kırklareli'ndeki Dereköy Gümrük Kapısı'nda ise 169 kişi oy kullandı.

Van'ın Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı'nda ise cumhurbaşkanı seçimi için henüz oy kullanan olmadı. Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Esendere Gümrük Kapısı'nda da 1 kişi oy kullandı.

Cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla Ardahan'daki Türkgözü Gümrük Kapısı'nda 48, Ağrı'daki Gürbulak Sınır Kapısı'nda ise 7 kişi oy verdi.

Gürbulak Sınır Kapısı

Doğubayazıt'taki Gürbulak Sınır Kapısı'nda cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işleminde 7 kişi, Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda da şimdiye kadar 12 kişi oy kullandı.

Elazığ Havalimanı'ndaki gümrük kapısında kurulan tek sandıkta 450 kişi oy kullanırken, Yüksek Seçim Kurulunca Ayvalık Deniz Hudut Kapısı'nda kurulan sandıkta ise 319 kişi oy verdi.

Türkiye ile Gürcistan arasında yer alan Sarp Gümrük Kapısı ile Trabzon Havalimanı'nda da oy verme işlemi ise sürüyor.

Muğla, Gaziantep, Adana, Eskişehir

Cumhurbaşkanı seçimi kapsamında, Bodrum-Milas Havalimanı'nda 828, Dalaman Havalimanı'ndaki gümrük kapısında 521, Marmaris Limanı'ndaki Gümrük Muhafaza Müdürlüğünde 30, Fethiye Limanı'ndaki Gümrük Muhafaza Pasaport Kontrol binasında 37, Bodrum Limanı'ndaki Gümrük Muhafaza Müdürlüğünde ise 75 kişi oy kullandı.

Gaziantep Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde kurulan sandıklarda ise 115 kişi cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla oy verdi.

Adana Havalimanı'nda kurulan sandıklarda bin 220, Mersin ve Taşucu limanlarında 295 ve Hatay Havaalanı'nda 398 kişi oy kullandı.

Cumhurbaşkanı seçimi için Eskişehir'deki Anadolu Üniversitesi Havaalanı'nda kurulan iki sandıkta ise bugüne kadar 720 kişi oy verdi.

Kazakistan

Cumhurbaşkanı seçimi için Kazakistan'da yaşayan Türkler, sandık başına gitti. 

Oy verme işlemi, Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü ve Almatı Başkonsolosluğu'nda başladı. Kazakistan'da yaşayan 4 bin civarı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı seçmen, yerel saatle 17.00'ye kadar oy kullanabilecek.

Astana'da adres beyanında bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısı bin 900, Almatı'da ise 2 bin 100 dolayında bulunuyor.

Kazakistan'da seçmen kütüğünde isimleri olan vatandaşlar, ilk tur için 1-3 Ağustos, ikinci tur için ise 17-19 Ağustos'ta oy kullanacak.

Bulgaristan, New York

Bulgaristan’daki Türkler, cumhurbaşkanı seçimi için oy vermeye başladı.

Seçmenler, başkent Sofya'daki Türkiye Büyükelçiliği’nin yanı sıra Filibe ve Burgaz Başkonsolosluklarında oy kullanıyor. Bulgaristan'da 8 bin 287 kayıtlı seçmen bulunuyor.

Sofya Büyükelçiliği binasında kurulan iki sandıkta oylarını ilk kullananlar, başkentin çeşitli üniversitelerinde okuyan öğrenciler oldu.

ABD'nin New York kentinde cumhurbaşkanı seçiminde kullanılan oylar, Türkevi binasındaki güvenli odaya konuldu.

Seçimlerin ilk gününde oy verme işleminin tamamlanmasının ardından New York'ta kurulan 15 sandıktaki oylar, YSK talimatları çerçevesinde parti temsilcilerinin de nezaretinde mühürlü çuvallara konularak Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu'na teslim edildi.

Canberra, Sydney ve Melbourne

Avustralya'da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci gününde oy verme işlemi sona erdi. 

Canberra, Sydney ve Melbourne'da kurulan seçim merkezlerine oy kullanmak üzere gelen vatandaşların sayısında ilk güne göre düşüş kaydedildi.

Melbourne'da oy kullanan vatandaşların sayısı 530'dan 346'ya, Sydney'de 443'ten 364'e, başkent Canberra'da ise 27'den 12'ye düştü.

26 Temmuz'da başlayan gümrük kapılarındaki oy verme işlemi 10 Ağustos'ta sona erecek.

Moskova

Moskova'da oy verme işlemi ikinci gün de devam etti

Rusya'da yaşayan Türkler,cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak için ikinci gün de sandık başına gitti.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği binasında oluşturulan seçim merkezine sabah yerel saatle 08.00 itibarıyla gelmeye başlayan vatandaşlar, cumhurbaşkanı seçimi için oy kullandı.

Moskova'daki seçim merkezine bugün düne göre daha daha fazla kişinin oy kullanmaya geldiği gözlendi. Oy kullananlar arasında Rus asıllı Türk vatandaşlarının olması dikkati çekti.

Seçmen niteliklerine sahip yaklaşık 10 bin Türk'ün ikamet ettiği ülkede, Moskova Büyükelçiliği'nin yanı sıra St. Petersburg, Kazan ve Novorosiysk başkonsolosluklarında da oy kullanılıyor. Cumhurbaşkanı seçimi için Rusya'da oy kullanma işlemi yarın akşam sona erecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde 17-19 Ağustos tarihlerinde yerel saatle 08.00 ila 17.00'de oy verilecek.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın