Dolar
32.32
Euro
34.91
Altın
2,213.80
ETH/USDT
3,601.00
BTC/USDT
71,400.00
BIST 100
9,039.21
Dünya, gazze, arşiv

İsrail'den katliama devam kararı

Kanal-10 televizyonu, İsrail'in Hamas'ı "ateşkesi ihlalle" suçlayarak, bu nedenle ateşkesin başlamasından 3 saat sonra bunu sona erdirdiğini, BM'ye bildirdiğini duyurdu.

01.08.2014 - Güncelleme : 01.08.2014
İsrail'den katliama devam kararı

GAZZE

İsrail'in varılan 72 saatlik insani ateşkesi sona erdirdiği ve bunu BM'ye ilettiği belirtildi.

Haaretz gazetesinin İsrailli üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, "İsrail ordusunun" BM Temsilcisi ve Özel Koordinatör Robert Serry'e, tek taraflı olarak ateşkesi sona erdirdiğini ilettiği belirtildi. Gazete, konuya ilişkin henüz hükümet ve ordu tarafından resmi bir açıklama yapılmadığını da kaydetti.

Yedioth Ahronoth gazetesi de başka bir yetkilinin ağzından verdiği haberde, "Hamas ve Filistinli gruplar bir kere daha ateşkesi ihlal etti" ifadesini kullandı.

Kanal-10 televizyonu ise İsrail'in Hamas'ı "ateşkesi ihlalle" suçlayarak, bu nedenle ateşkesin başlamasından 3 saat sonra bunu sona erdirdiğini, BM'ye bildirdiğini duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanı Marc Regev, 72 Saatlik ateşkesin bozulmasına ilişkin, "Hamas ateşkesi ihlal etti. İsrail ordusu da buna cevap verdi. İlk ateşi Hamas başlattı. Saldırının kesin olarak kaçta yapıldığını bilmiyorum ancak, İsrail ordusu saldırıya karşılık verdi" ifadesini kullandı.

Hamas: Gazze Şeridi'nin sınır bölgelerinde "savaş suçu" işleniyor

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum yaptığı açıklamada,  İsrail'in Refah kentinde ve Gazze Şeridi'nin sınır bölgelerinde  "savaş suçu" işlediğini ifade etti.

Berhum, İsrail'in sivillere yönelik "katliamına" karşı uluslararası toplumu acilen "İsrail'in meşruiyetinin kaldırılması ve liderlerinin yargılanması" için harekete geçmeye çağırdı.

Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in Refah kentinde sürdürdüğü saldırılarda ilk belirlemelere göre 40 kişi öldü, çoğu ağır 100 kişi yaralandı.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El-Kudra, ölü ve yaralı sayısının artabileceğine işaret ederek, "İsrail'in ateşkesi ihlal ettikten sonra Refah ve bütün sınır bölgelerinde büyük bir katliam gerçekleştirdiğini" ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün gece yaptıkları ortak yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Hamas da İsrail ile saat 08.00'de başlayan 72 saatlik "insani ateşkes" konusunda anlaşmaya varıldığını bildirmişti. Mısır, bunun üzerine  İsrail ve Filistin'e, müzakereci heyetlerini Kahire'ye göndermeleri çağrısında bulunmuştu.

İsrail'in saldırıları 26 gündür devam ediyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılar, zaman zaman varıldığı açıklanan ateşkese rağmen 26 gündür devam ediyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in hedef gözetmeksizin düzenlediği saldırılarda, 330'u çocuk ve 170'i kadın, bin 458 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 2 bin 510'u çocuk, bin 630'u kadın, 8 bin 375 kişi yaralandı.

Saldırılarda şimdiye kadar, 5 bin 238 evin tamamen yıkıldığı, 30 bin 50 konutun hasar gördüğü, 4 bin 374'ünün de "oturulamaz durumda" bildirildi. Aralıksız devam eden saldırılarda, Hamas Siyasi Büro Şefi Yardımcısı İsmail Heniye'nin de aralarında bulunduğı 6'sı üst düzey, 12 Hamas yetkilisinin evi de vuruldu.

Sağlık merkezleri ve camiler

Genellikle sivil yerleşim birimlerinin hedef alındığı saldırılarda, bir çok sağlık merkezi, okul ve camil de yıkıldı veya hasar gördü.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi Gazze Şube Başkanı Rami Abduh, İsrail'in saldırılarında 26 caminin tamamen yıkıldığını, toplam 93 mescidin hasar gördüğünü belirtti. Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde 84 bin öğrencinin eğitim gördüğü, 150 okulun hasar gördüğünü saldırılarda, bazı üniversite binaları da vurulduğunu aktaran Abduh, saldırılarda ayrıca, doğrudan hedef alınan hayır kurumlarına ait 18 merkezin yıkıldığını bildirdi.

Öte yandan saldırılarda, 25 sağlık merkezinin hasar gördüğü, 9 ambulansın da vurulduğu kaydedildi.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre, konutların hasar görmesi veya yıkılmasının yanı sıra İsrail'in tehditleri nedeniyle evlerini terk eden yaklaşık 336 bin 500 Filistinlinin evsiz kaldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın