Gündem, cumhurbaşkanlığı seçimi 2014, seçim 2014, arşiv

Cumhurbaşkanı seçiminde günün özeti

"Cumhurbaşkanı seçimi" kapsamında yurt dışındaki Türk vatandaşlarının oy kullanma işlemi sürerken, anket yayın yasağı başladı.

31.07.2014 - Güncelleme : 31.07.2014
Cumhurbaşkanı seçiminde günün özeti

ANKARA

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, ilk kez cumhurbaşkanını belirlemek için bulundukları ülkelerde oy vermek için sandık başına gitti.

Amerika’nın 12 ayrı eyaletinden Los Angeles şehrine gelen Türk vatandaşları, cumhurbaşkanı seçimi için oy kullanmaya başladı.

Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıt yaptırdıktan sonra oy verme saatini Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden kesinleştirerek randevu alan vatandaşlar,  Los Angeles’ta oy vermeye başladı.

Seçimin ilk gününde, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosluğu'nun  görev bölgesini oluşturan 12 eyaletten (Alaska, Arizona, Colorado, Idaho,  California, Montana, Nevada, Oregon, Utah, Washington, Wyoming ve Hawaii) Los Angeles’a gelen seçmenler kimlik kontrollerinin ardından, YSK'dan aldıkları randevuya göre Olympic  Collection Fuar ve Kongre Merkezindeki “Versailles Ballroom”   salonuna girerek, herhangi bir yoğunlukla karşılaşmadan oylarını kullandı.

Sabah erken saatte başlayan oy verme işlemi, saat 17.00'ye kadar devam etti.

Los Angeles’a 12 eyaletten 4 gün boyunca gelmesi beklenen seçmen sayısının ilk gün beklenenin altında olduğu gözlenirken,  ilk kez yurt dışında oy kullanmanın heyecanını yaşayan vatandaşlar, oy verme işlemi için seçilen lokasyondan memnun olduklarını dile getirdi.

New York

ABD’nin New York kentinde cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi Türkevi’nde kurulan 15 sandıkta başladı.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına, ilk kez bulundukları ülkelerde oy verme hakkı tanınan cumhurbaşkanı seçiminin ilk gününde, ABD’deki Türkler yoğun ilgi gösterdi.

ABD genelinde oy kullanılacak önemli merkezlerden New York’ta, basın mensuplarının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi karşısında bulunan Türkevi’nin üç katında kurulan 15 sandıkta oy kullanılırken görüntü almasına izin verildi.  

Oyunu veren vatandaşlardan Meşve Vardar, İstanbullu olduğunu ancak 15 yıldır New York’ta yaşadığını belirterek oy kullanabileceği için çok heyecanlı olduğunu söyledi.

ABD’de 17 yıldır yaşayan Ceren Bingöl, “Gerçekten çok heyecanlıyız. Oy kullanmak için erkenden kalktık. Umarım her şey güzel olur” diye konuştu.

Eşi Amerikalı olan ve oy kullanmak için Long Island’dan Manhattan’a gelen Serpil Yıldız Soroka da “İlk kez oy kullanıyoruz. Oy kullanmak için Türkiye’ye bile gitmeyi düşünüyorduk. Bir Türk vatandaşı olarak görevimi yapmış olmaktan gerçekten mutluyum” dedi.

Randevu almadığı için ilk gün oyunu kullanamayan İlknur Yargıç Lee, randevu aldıktan sonra tekrar oy kullanmak için Türkevi’ne geleceğini belirterek “ABD’de oy kullanabildiğimiz için sevinçliyiz. Bizi yönetecek kişinin seçimine katkıda bulunabileceğim için mutluyum. Yurt dışında oy kullanabilmek sevindirici” ifadesini kullandı.

ABD’de oy kullanma işlemi 3 Ağustos'a kadar devam edecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde 17-20 Ağustos arasında tekrar oy kullanılacak.

ABD genelinde 85 bin 683 seçmen bulunuyor.

Çin

Çin'de yaşayan Türkler cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak için sandık başına gitti. Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği, Şanghay Başkonsolosluğu ve Guangcou kentindeki konsoloslukta yerel saatle 08.00'de oy verme işlemi başladı.

Çin'de yaşayan Türkler, cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak için belirlenen seçim merkezlerine gelerek oylarını kullandı.

Oylar mühürlenerek ''diplomatik kurye'' ile uçakla Türkiye’ye gönderilecek.

Türkiye'nin Çin'deki Pekin Büyükelçiliği, Şanghay Başkonsolosluğu ve Guangcou Konsolosluğunda oluşturulan seçim merkezlerinde birer sandık kurulmuştu.

Seçimin ikinci turunun yapılması halinde Çin'deki Türkler 18 Ağustos'ta tekrar sandık başına gidecek.

Avustralya

Avustralya'nın Melbourne kentinde yerel saat 08.00'de başlayan oy verme işlemleri sona erdi. İlk gün Melbourne'de 530, Sydney'de ise 443 kişi oy kullandı.

Yurt dışında en fazla seçmenin bulunduğu Almanya'da da yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemleri sürüyor.

Başkonsolosluklardaki güvenli odalarda bulunan pusulalar ve diğer malzemeler erken saatlerde Berlin, Hannover, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Münih ve Karlsruhe kentlerinde oluşturulan seçim merkezlerine götürüldü.

''Siyasi parti temsilcileri sandık başında''

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, oyunu Berlin Olimpiyat Stadı'nda kullandı. Karslıoğlu, yurt dışında yaşayanlara oy kullanma olanağı verilmesinin olumlu olarak algılanması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, alınan randevuyla oyların kullanılacağını belirterek, oy kullanma sırasında üç büyük siyasi partinin temsilcilerinin de sandık başında olacağını söyledi.

Şen, Türkiye'de olduğu gibi Almanya'da da oy kullanılan mekanlara polislerin girmediğini, güvenliğin sağlanması için içeride özel güvenlik personeli görevlendirildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı seçimi için yurt dışında oy verme işlemi bazı ülkelerde 3 Ağustos'ta sona erecek. Yurt dışındaki vatandaşlar randevu aldıkları günde, randevu almayanlar sistemin kendileri için belirlediği günde oy kullanacak.

''Yurt dışındaki seçmenlerin oyları belirleyici''

Hollanda'da da başlayan cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi de sorunsuz devam ediyor. Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan, oyunu ilk gün kullandı.

Oy verme işleminde herhangi aksamanın söz konusu olmadığını belirten Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu ve Seçim Komisyonu Başkanı Togan Oral çok mutlu olduğunu ifade etti.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD-Hollanda) Başkanı Mehmet Salih Kaya, bugünün kendileri açısından tarihi önemde olduğunu söyledi. Yaklaşık 55 yıldır bu anı beklediklerinin altını çizen Kaya, yurt dışındaki seçmenlerin oylarının belirleyici olacağına inandığını dile getirdi.

İsrail'de yaşayan Türk vatandaşları, cumhurbaşkanı seçimi için Tel Aviv Büyükelçiliği'nde oy kullanıyor.

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, "Randevu sistemi kaldırılmalı. Vatandaşlarımız cumartesi pazar gelip rahatlıkla oyunu kullanmalıdır. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), vatandaşın anayasal hakkını randevu siteminin teknik özelliklerine kurban etmemelidir’’ değerlendirmesini yaptı.

İtalya

Türkiye'nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, Türk vatandaşlarının yurt dışında oy kullanabilmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

İtalya’daki Türklerin yoğun olarak yaşadığı ve kayıtlı seçmen sayısı 10 bin 94 olan Milano’da, dört sandıkla seçime evsahipliği yapan Türkiye’nin Milano Başkonsolosluğunun bir numaralı ismi Başkonsolos Sekizkök, vatandaşların ilk kez yurt dışında oy kullanmasından dolayı kendilerinin de heyecanlı olduklarını belirterek “Biz de vatandaşlarımız kadar heyecanlıyız. Başkonsolosluğumuzun vatandaşlarımızın oy vermesine açılması bir ilk oluyor. Çok mutluyuz, çok heyecanlıyız. Vatandaşlarımızın uzun süredir bekledikleri bir hakkı kullanma imkanına bu şekilde kavuşmuş oluyorlar” dedi.

Başkonsolos Sekizkök, 4 gün boyunca dört ayrı sandıkta oy vereilebileceğini anımsatarak vatandaşların Başkonsoloslukta hangi gün oy kullanacaklarına Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden bakıp, oradan alacakları çıktıyla gelmeleri gerektiğini ifade etti.

Vatanından 10 senedir uzakta yaşadığını ve çok sık seyahat ettiğini ifade eden Aslı Özbek, seçmen kaydı Milano’da olduğu için Paris’ten geldiğini anlatarak “İlk defa oy kullanıyorum açıkçası. Çok mutluyum çünkü bu seçimlerin memleketimiz için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kendi düşüncemi belirtme şansı bulduğum için mutluyum. Bunun için geldim. Genelde farklı ülkelerde oluyorum. Bütün iş imkanlarımı ayarladım buraya gelip oy vermek için” diye konuştu.

Oyunu kullanan Bilal Sabır da “Çok heyecanlıyım. Vatanımıza milletimize hayırlı olsun. Kim hayırlıysa o olsun” dedi.

Milano’da 4 gün sürecek cumhurbaşkanı seçiminin ilk gününde seçim merkezine dönüştürülen Başkonsoloslukta yoğunluk gözlenmezken, yetkililer hafta sonunda çevre illerden gelecek seçmenlerle yoğunluğun artmasını beklediklerini belirtti.

Seçim dolayısıyla Başkonsolosluk yeniden düzenlenirken, seçim bitene kadar Başkonsolosluk hizmetlerinin aciliyeti olan durumlar dışında verilmeyeceği duyuruldu.

Fransa

Fransa'da yaşayan Türk vatandaşları cumhurbaşkanı seçiminin ilk gününde sandık başına gitti.

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Paris Villepinte Fuar merkezinde oyunu kullandı.

Fransa çapında bulunan 299 bin seçmenden 29 bin 329 Türk vatandaşı ilk tur için kayıt yaptırdı. 

Fransa'nın kuzeyindeki Mulhouse kentinde 24 yıldır lokanta işleten Tacettin Kaçan, ilk kez yurt dışında oy kullanacakları için oldukça heyecanlı ve mutlu olduklarını söyledi.

Kaçan, yurt dışında yaşayan vatandaşların, ülkeleri için oy kullanarak kendilerine olan güvenlerini tazeleyeceğini belirterek her Türk vatandaşının üzerine düşen görevi yaparak oy kullanması gerektiğini vurguladı.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşları, ülkedeki altı başkonsolosluğun belirlediği oy verme merkezlerinde, 31 Temmuz-3 Ağustos arasında aldıkları randevu tarihlerinde, oylarını kullanabilecek. 

Berlin

Almanya’nın başkenti Berlin’de cumhurbaşkanı seçiminde kullanılan oylar başkonsolosluk binasına getirilerek güvenli bir odaya konuldu.

Seçimlerin ilk gününde oy verme işlemi bittikten sonra 51 sandıkta kullanılan oylar mühürlü çuvallara konularak oy kullanma işleminin yapıldığı Berlin Olimpiyat Stadı'ndan bir kamyonla Berlin Başkonsolosluğuna getirildi.

Kamyondan indirilen torbalar, anahtarları siyasi parti temsilcileri ve Berlin Başkonsolosu Başar Şen’de bulunan ve üçlü bir kilit sistemiyle kilitlenen güvenli odaya konuldu.

Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 51 sandıkta toplanan oyların her bir sandık için birer çuval içine konulduğunu belirtti.

Şen, şunları söyledi:

"O çuvallar görevli sandık kurulları tarafından ağızları mühürlenerek bizlere, yani Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu’na teslim edildi. Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu iki devlet görevlisinden ve 3 büyük siyasi parti temsilcisinden oluşan 5 kişilik bir komisyondan oluşuyor. Bu torbaları teslim aldık. Şimdi güvenli bir şekilde Alman polisinin de eşlik ettiği bir konvoyla başkonsolosluğumuza getirdik. 4 gün boyunca aynı işlemi yapacağız. Burada güvenli bir şekilde saklayacağız. 4 günün sonunda turuncu diplomatik torbalara koyarak Türkiye’den bu iş için özel olarak gönderilecek güvenli kargo ile ülkemize göndereceğiz.’’

KKTC

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, oy vermenin bir vatandaşlık görevi olduğunu belirterek, tüm seçmenleri cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmaya davet etti. 

Büyükelçi Akça, cumhurbaşkanı seçimi için KKTC'de oy kullanılan Lefkoşa Türk Lisesi’ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Akça burada yaptığı açıklamada, oy verme oranının yüzde 10-15 gibi düşük oranlarda gerçekleştiğini belirterek, bunun hafta sonu artacağını tahmin ettiğini kaydetti.

KKTC’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına seslenen Büyükelçi Akça, oy vermenin bir vatandaşlık görevi olduğunu belirterek, tüm seçmenleri oy kullanmaya davet etti. 

Bu sabah sandık kurullarına yaptığı kontrollerde bazı eksiklikler tespit ettiklerini ve onları tamamladıklarını belirten Büyükelçi Akça, şunları kaydetti:

"Bugün yaşadığımız tecrübe şunu da gösteriyor, gelenler hangi gün oy kullanacağını biliyor. Gelenler bugün kullanacaklarını biliyorlar. Şöyle bir sorun gördük; bir kısmı randevu kendi almamış, dolayısıyla otomatik olarak bilgisayardan randevu alanların aile fertlerine farklı farklı günlere randevu verilmiş. Aslında kendilerinin randevu almalarının en büyük avantajı, tüm aile aynı gün randevu almaları kolaylık olacaktı. Her seçmene hangi gün hangi sandıkta randevu verilmişse onu kontrol etmek gerekiyor."

Diğer ülkelerden de katılım konusunda bazı bilgiler aldıklarını belirten Büyükelçi Akça, katılımın belli bir yüzdede gerçekleşmekte olduğunu, ancak bu oranın hafta sonunda muhtemelen artacağını söyledi.

KKTC’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı uyarınca 3 Ağustos’a kadar Lefkoşa Türk Lisesi ile 20 Temmuz Fen Lisesi’nde oy kullanabilecek.

Lübnan

Lübnan'da yaşayan Türk vatandaşları, cumhurbaşkanı seçimi için başkent Beyrut'taki Türkiye Büyükelçiliği binasında sandık başına gitti.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına, ilk kez bulundukları ülkelerde oy verme hakkı tanınan seçimin ilk gününde, Lübnan'da katılım düşük oldu.

Bayram tatili ve hava sıcaklığının 40 dereceye ulaşması nedeniyle yaylalara çıkan ve başkente dönemeyen Türk vatandaşlarının, hafta sonu sandığa gitmesi bekleniyor. 

Lübnan'da yaşayan ve Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı 3 bin 400 Türk vatandaşı, 31 Temmuz-3 Ağustos'ta elçilik binasındaki 5 sandıkta oy kullanacak. Oy kullanma işlemi, 08.00-17.00 saatleri arasında randevulu olarak yapılıyor.

Kanada

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanının ilk kez halkın oylarıyla belirleneceği seçimde oy kullanma heyecanı yurt dışında yaşayanları da sardı.

Daha önce havaalanları ve gümrük kapılarında başlayan oy verme işlemi, bugünden itibaren Türkiye’nin yurt dışındaki diplomatik misyonlarında da yapılıyor.

Kuzey Kutbu’nun en uç noktasındaki ülke Kanada’da da sandıklar yerel saatle 08.00'de (TSİ 15.00) açıldı.

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği ile Toronto Başkonsolosluğunda kurulan sandıklara gelen vatandaşlar, oy vermeye başladı.

Kanada’daki ilk oy, Toronto’da yaşayan Ahmet Cengizhan Dereci tarafından kullanıldı.

AA muhabirine konuşan Dereci, “İlk oyu kullandığım için değil ama cumhurbaşkanımızı seçtiğim için çok heyecanlıyım. Vatanımıza milletimize hayırlı olsun” dedi.

İş günü olmasına rağmen, önceden randevu alan ya da randevu almayıp oy kullanma tarihleri bugüne verilen vatandaşlar da Konsolosluk binasının girişinde ve sandık başlarında sıra oldular.

ABD

ABD'nin başkenti Washington'da Türk vatandaşları, cumhurbaşkanı seçimi için Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde oy kullanıyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun öngördüğü şekilde, Washington Büyükelçiliği'ne kayıtlı Türk vatandaşları randevu takvimine uygun olarak, yerel saatle sabah 08.00'den itibaren büyükelçilik binasına gelmeye başladı.

Vatandaşlar, büyükelçilikte kurulan 6 sandıkta oylarını kullanıyor. Washington'da oy verme işlemi, 3 Ağustos'a kadar sürecek.

YSK'nın verilerine göre Washington Büyükelçiliği'ne bağlı 14 bin 127, ABD genelinde de 85 bin 683 seçmen bulunuyor.

Büyükelçi Kılıç da oyunu kullandı

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve eşi Sinem Kılıç da sabah erken saatlerde büyükelçilik binasına gelerek oylarını kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Kılıç, yurt dışında ilk kez cumhurbaşkanı seçimi için oy kullanıldığına dikkat çekerek, bu seçimin yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ülkelerine olan bağlılıklarını ve yakınlıklarını güçlendireceğine inandığını belirtti.

Kılıç, seçimlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için YSK'nın verdiği talimatlar çerçevesinde gerekli tertipleri aldıklarını kaydederek, "Şu ana kadar da belli sayıda vatandaşımız oy kullanmak üzere geldi. Bu süreç 4 gün devam edecek. Ben seçimlerin de, seçim sonuçlarının da vatana millete hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Büyükelçi Kılıç bir soru üzerine, YSK'nın yönlendirmelerini vatandaşlarla güncel olarak paylaştıklarını ve uygulamaya dair şu ana kadar kendilerine herhangi bir şikayet veya sıkıntının gelmediğini kaydetti. Kılıç, "Zaten önceden alınan randevu çerçevesinde oy kullanılacağı için, seçimler belli bir düzen içinde gerçekleşecek. Açıkçası bir sorun yaşanabileceğini zannetmiyorum" dedi.

Vatandaşların sandığa ilgisine dair bir soru üzerine de Kılıç, oy kullanma işleminin daha yeni başladığını, ilerleyen saat ve günlerde daha çok vatandaşın büyükelçiliğe gelerek, vatandaşlık görevlerini yerine getirmek üzere oylarını kullanacaklarına inandığını kaydetti.

Parti sandık görevlileri de Büyükelçilikte hazır bulundu

Seçimlerde görev yapan AK Parti Washington sandık görevlisi İbrahim Uyar da, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türk-Amerikan toplumunun, bu seçimde ilk kez oy kullanarak vatanlarına sahip çıkmak ve seslerini duyurmaktan ayrı bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

Seçimlere katılım oranının Washington'da yüzde 50'nin üzerinde olacağına inandığını ifade eden Uyar, bir soru üzerine, seçimin güvenliğine ilişkin alınan tedbirlerin her türlü şüpheyi ortadan kaldırdığını söyleyerek, "Halkımızın bu anlamda hiçbir endişeye kapılmasına gerek yok. Oylarına bizler sahip çıkıyoruz, burada koruyoruz ve Türkiye'ye teslim edeceğiz" dedi.

CHP sandık görevlisi Yurter Özcan da, siyasi görüşleri ne olursa olsun tüm vatandaşlara yurttaşlık haklarını kullanmaları ve oy vermeleri çağrısında bulundu.

Vatandaşlar günün ilk saatlerinde sandıklara gelmeye başladı

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğine kayıtlı vatandaşlar da sandıklar açılır açılmaz elçiliğe gelerek oylarını kullanmaya başladı. Vatandaşlar, yurt dışında ilk kez oy kullanmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Delaware eyaletinden gelen 61 yaşındaki Ali Yardım adlı vatandaş, yurt dışında yaşayan bir vatandaş olarak ilk kez bulundukları ülkede oy kullanabiliyor olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, uygulamayı çok güzel bulduğunu ve herhangi bir sıkıntı yaşamadan rahatça oylarını kullandıklarını kaydetti.

New Jersey'den 5 saat yol katederek Washington'a oy vermeye gelen Oğuz ve Aysun Er çifti de, yurt dışında ilk kez oy kullanmaktan dolayı mutlu olsalar da, sistemde hala giderilmesi gereken bazı aksaklıkların olduğu görüşünü dile getirdiler.

Virginia eyaletinden gelen ve 4 yıldır ABD'de yaşayan 38 yaşındaki Tülin Yavuz da, oyunu kullanmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, uygulamada şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk görmediğini ve böyle devam etmesini umduğunu söyledi.

Washington'a yaklaşık 3 saat mesafedeki Charlottesville kentinden gelen 32 yaşındaki Serhat Peker de, vatanını ve milletini seven insanlar olarak demokrasiye ve halkın iradesinin ortaya konulmasına katkılarının olmasını istediklerini, bu nedenle de yurt dışında ilk kez oy kullanmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

İsviçre

 İsviçre'deki Türkler, ilk kez kurulan sandıklarda cumhurbaşkanını seçmek için oy kullanmanın heyecanını yaşadı.

İsviçre'de Zürih'te 22, Bern'de 7 ve Cenevre'de 4 sandıkta oy kullanıldı.

Oy verme işleminin sona erdiği TSİ 18.00’de kapılar kapatılarak, oy sayım işlemlerine geçildi. Sandık başkanları ve kurul üyeleri, gözlemcilerin önünde şeffaf sandıkları açarak 2 kez sesli sayım yaptı.

Cenevre'deki Ecole des Franchises'de kurulan 4 sandıkta bugün toplam 239 vatandaş oy kullanıldı.

Oy kullanımına ilişkin tutanaklar hazırlandı ve tutanaklar, kullanılan oylar ve kullanılmayan malzemeler gözlemciler nezaretinde mühürlenerek özel torbalara konuldu.

Oyları ve malzemeleri içeren torbalar daha sonra sandık başkanları tarafından yine gözlemciler nezaretinde Cenevre Başkonsolosluğuna teslim edildi.

İsviçre'de vatandaşlar, aldıkları ya da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen randevularına göre 3 Ağustos'a kadar oylarını kullanabilecek.

Randevu gününü kaçıranlar 10 Ağustos'a kadar Türkiye'deki gümrüklerde seçime katılabilecek. Ülkede 87 bin 85 seçmen bulunuyor. 

Almanya

Almanya'da cumhurbaşkanı seçimi için ilk gün oy verme işlemi sona erdi.

Berlin, Hannover, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Münih ve Karlsruhe kentlerinde oluşturulan seçim merkezlerinde yerel saat ile 17.00'de sandıklar kapandı ve oyların çuvallara yerleştirmesine başlandı.  

Oylar mühürlenerek başkonsolosluk binalarında bulunan güvenli odalara nakledildi.

Sabah erken saatlerde seçim merkezlerine gelen vatandaşlar, kimlik kontrollerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) aldıkları randevu saatinde içeri girerek oylarını kullandı.

Almanya'da yaşayan 1 milyon 385 bin 141 seçmen, 3 Ağustos'a kadar sürecek seçimlerin ilk turunda kurulan 498 sandıkta oy kullanacak. Ülkede en fazla seçmenin bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Düsseldorf ve Essen'de seçim merkezleri kuruldu.

Öte yandan, bazı seçim bölgelerinde randevu sisteminden kaynaklanan aksaklıklar meydana geldi.

Yayın yasakları başladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminlere ilişkin yayın yasaklarının başladığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayısında artış gerçekleşti. "@RT_Erdogan" adlı Twitter hesabının takipçi sayısı Temmuz ayında 98 bin, "Recep Tayyip Erdoğan" başlıklı Facebook sayfasının takipçi sayısı ise 417 bin arttı.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, eşi Füsun İhsanoğlu ve beraberindekiler, Sivas olaylarında yaşamını yitirenler anısına eski Madımak Oteli önüne karanfil bıraktı. İhsanoğlu, "İkinci Madımak, ikinci Başbağlar istemiyoruz. Birlik ve beraberlik istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Eski başbakanlardan Tansu Çiller, bazı medya organlarında yer alan "Cumhurbaşkanı seçiminde, cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na destek vereceği" yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğu açıklamasını yaptı.

''Bütün siyasi partilere eşit mesafede olsun''

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 3 Ağustos Pazar günü Kadıköy Meydanı'nda "İstanbul Mitingi"ne katılacağı bildirildi.

Demirtaş, Hatay'da yaptığı konuşmada, halklar arasında dayatılan ve bozulan kardeşlik hukukunu yeniden inşa etmek istediklerini söyledi.

Barış ve kardeşlik için çabaladığını vurgulayan Demirtaş, "Bu topraklarda binlerce yıldır kadim halklar, kültürler birlikte yaşadığımız bu topraklarda yine bir kez daha adil, eşit bir kardeşliği inşa etmek istiyoruz. Halklar arası dayatılan ve bozulan kardeşlik hukukunu yeniden inşa etmek istiyoruz. Bu nedenle yollardayız" diye konuştu.

Nevşehir'de konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Cumhurbaşkanlığı seçimleri önemlidir. İstiyorum ki o makama oturacak kişi tarafsız olsun. Bütün siyasi partilere eşit mesafede olsun" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'a seçim çalışmaları için bağışta bulundu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ise Aydın'da yaptığı konuşmada "Cumhurbaşkanlığı seçimleri halkın yıllardan beri kendisini idare etmeye çalışanlara ve halkı içerisine almadan, yönetmeye çalışanlara karşı galibiyetinin zirvesidir" açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Türk milletinin uzlaştığı aday olduğunu belirterek, "İhsanoğlu, Türkiye için bir fırsattır ve iyi bir şanstır" yorumunu yaptı.

Rize'nin Kendirli Belde Belediye Başkanı Alaettin Serdar, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan'ın seçim çalışmaları için açılan banka hesabına bağışta bulundu.

Muhabir: Barış Gündoğan, Hande İlbeyi Canca

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın