Gündem, arşiv

Lise tercihleri başladı

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk kez uygulanan ortak sınavlar sonucuyla yapılacak lise yerleştirmeleri için tercihleri almaya başladı. Tercih süreci 8 Ağustos Cuma günü sona erecek.

31.07.2014 - Güncelleme : 31.07.2014
Lise tercihleri başladı

ANKARA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez uygulanan ortak sınavlar sonucuyla yapılacak lise yerleştirmeleri için tercihleri almaya başladı. Tercih süreci 8 Ağustos Cuma günü sona erecek. 

Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu'na göre, Anadolu liselerine, anadolu imam hatip liselerine, çok programlı anadolu liselerine, fen liselerine, mesleki ve teknik anadolu liselerine, sosyal bilimler liselerine, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve Yerleştirme Esas Puanına (YEP) göre öğrenci alan özel okullara, 2014–2015 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerin YEP'ine göre yerleştirme yapılacak.

Liselere, 2013–2014 eğitim-öğretim yılında ortaokul 8. sınıfı başarıyla tamamlayan, başvuru yapılacak okulun kayıt‐kabul şartlarını taşıyan ve YEP'e sahip olan öğrenciler başvurabilecek.

Tercihler, öğrenci ya da veli tarafından, https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin 8. sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecek.

Tercihler iki grupta alınacak. Öğrencilerin A grubu tercihleri, okulların kodlarına göre, B grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak. 

A grubu tercihleri Bakanlığın http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e­okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan, okulların kodlarına göre velisi tarafından en fazla 15 tercih olmak üzere yapılacak. 

A grubu tercih listesinde yer alan tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, öğrencinin ikamet adresi, YEP, tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınarak B grubundan tercih edeceği okul türlerine göre sistem tarafından otomatik yerleştirilecek.

B grubu tercih listesinde, 6 okul türünden en az 4'ünün bulunması zorunlu olacak.

Elektronik tercih yapamayanlar için okul müdürlükleri tercihleri yapacak

Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak.

Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme onaylanmadan önce elektronik ortamda yapılacak.

Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak.

Elektronik ortamda onaylanan "Tercih Başvuru Bilgileri Formu"nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek.

Tercih başvurusu bir kez yapılacak. Başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacak.

Sonuçlar 22 Ağustos'ta açıklanacak

YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 22 Ağustos'ta http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek ve kesin kayıtları da bu tarihte sistem tarafından otomatik yapılacak. 

Muhabir: Yıldız Seçil Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın