Dünya, arşiv

Alıkonulan kardeşlerimizin özlemini hissediyoruz

Davutoğlu, "Musul'da alıkonulan kardeşlerimizin özlemini hissediyor, ailelerine kavuşmaları için gece gündüz çalışıyoruz" dedi.

28.07.2014 - Güncelleme : 28.07.2014
Alıkonulan kardeşlerimizin özlemini hissediyoruz

KONYA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bayram namazını Konya Sultan Selim Camii'nde kıldı.

Davutoğlu ve Elvan, namaz sonrası vatandaşlarla bayramlaştı. Ardından Dışişleri Bakanı Davutoğlu, cami önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Konyalılarla müstesna bir bayram sabahı icra ettiklerini belirten Davutoğlu, Mevlana Meydanı'nda 20 bini aşkın Konyalı ile namaz kıldıklarını söyledi.

Musul'da alıkonulan konsolosluk görevlileri 

Davutoğlu, yüreğindeki hüznün derinleştiği bir bayram yaşadığını ifade ederek, "Musul'da hala alıkonulan kardeşlerimizin özlemini hissediyoruz. Onların bir an önce ailelerine kavuşmaları için gece gündüz çalışıyoruz. Hem kendilerine hem de ailelerine sürdüregeldikleri vakur tutum için teşekkür ediyor ve sabır diliyorum. İnşallah en kısa zamanda onları da ailelerine kavuşturmamız mümkün olur" diye konuştu.

İsrail'in Gazze saldırıları

"Gazze'de günlerdir büyük bir zulüm altında inleyen Filistinlilerin acılarının bayramda dinmesi için hem dua ediyoruz hem de büyük bir gayret sarf ediyoruz" diyen Davutoğlu, şöyle konuştu: 

"Dün gece yarılarına kadar süren çabalarımızda tekrar geçici bir ateşkes sağlama imkanı hasıl oldu. Gazze'deki kardeşlerimizin bu bayramı hakkı ile idrak edememelerinin acısını, hüznünü biz de yaşıyoruz. Günlerdir bir barış ortamı ve ateşkesin sağlanması için çok çaba sarf ettik. Bildiğiniz gibi dün 12 saatlik ateşkes sağlanmıştı. Dün bütün gün taraflarla, başta ABD Dışişleri Bakanı, BM Genel Sekreteri, Filistin Devlet Başkanı ile Hamas Lideri Halid Meşal ve Katar Dışişleri Bakanı Atiye ile gece yarılarına kadar süren müzakerelerimiz, istişarelerimiz ve konuşmalarımız oldu. Gece saat 12.00'den itibaren tekrar ateşkes ilan edildi. Ümid ederiz bu ateşkes devam eder. Bunun daha da uzatılması, 24 saatlik ateşkes, elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bir kez daha uluslararası toplumu Gazze'de yaşanan insanlık trajedisi ve dramına duyarlı olmaya çağırıyoruz. İslam ümmetini ve dünyasını bu zor günlerde bir ve beraber olmaya davet ediyoruz. Önümüzdeki hafta içinde de İslam İşbirliği Teşkilatı'nı olağanüstü toplantıya çağırdık. Orada da bunları dile getireceğiz. Allah milletimize, ülkemize ve İslam dünyasına barış ve huzur nasip eylesin. Bayramımızı gerçek anlamda bayram eylesin."

"Ümit ederiz ki bu bayram vesilesi ile İsrail bu saldırganlığını durdurur"

Bir gazetecinin İsrail Başbakanı Netenyahu'nun, ateşkesi Hamas'ın ihlal ettiğine yönelik açıklamalarının sorulması üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Dün bu şekilde karşılıklı suçlamalar oldu. Ben gece 11.00 civarında tekrar Hamas lideri Halid Meşal ile görüştüm. O da ihlalin İsrail tarafından geldiğini ifade etti. Meşal15'e yakın kardeşimizin de şehit olduğunu ifade etti. Daha sonra ABD Dışişleri Bakanı ile tekrar konuştuk. Onlara da bu durumu izah ettik. Gece geç vakit ABD Devlet Başkanı Sayın Obama, Netenyahu ile bir görüşme yaptı. Gece yarısından itibaren bu sefer etkin bir ateşkesin devreye girmesi yönünde çalışmalarımız oldu ve tekrar öyle bir ateşkes imkanı mümkün oldu. Ümit ederiz ki bu bayram vesilesi ile İsrail bu saldırganlığını durdurur ve bir ateşkes imkanı olur. Zaten 3 gündür geçici ateşkesin ilan edilmesi için yaptığımız çabaları hep beraber görüyorsunuz. Saat başında bu istişareleri sürdürüyoruz, bugün de devam edeceğiz. Ta ki kardeşlerimiz huzur ve sükun içinde kendi topraklarında onurlu bir hayat sürme imkanı bulana kadar Türkiye gece gündüz Gazze'nin yanında olacak. Oradaki Filistinli kardeşlerimizin davasını kendi davamız biliyoruz. Sayın Başbakanımız da bu anlamda muhataplarla görüşüyor. Bizler de yoğun telefon diplomasisini devam ettireceğiz. Onlar orada acı ve ıstırap içindeyken bizlerin burada rahat bir bayram geçirmemiz söz konusu olamaz. Gece ve gündüz 24 saat takip ederek inşallah daha kalıcı ve sürdürülebilir ateşkes temin etmeye çalışacağız."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da bayramın buruk geçmekte olduğunu söyledi. İslam coğrafyasında yaşanan acılar nedeniyle bayramın acı içinde geçtiğini ifade eden Elvan, "İnşallah bu bayramın huzura, sükunete, barışa vesile olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından Davutoğlu ve Elvan, gazetecilerin bayramını tebrik etti.

Muhabir: Abdullah Doğan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın