Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.70
BTC/USDT
70,348.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

İsrail'in Gazze'ye saldırıları New York'ta protesto edildi

New York’un ünlü Times Meydanı’nda toplanan 5 binden fazla kişi, İsrail’i ve Gazze’de yaşananlara seyirci kalan ülke ve uluslararası kuruluşları kınadı.

26.07.2014 - Güncelleme : 26.07.2014
İsrail'in Gazze'ye saldırıları New York'ta protesto edildi

NEW YORK 

New York’un ünlü Times Meydanı’nda toplanan 5 binden fazla kişi, İsrail’i ve Gazze’de yaşananlara seyirci kalan ülke ve uluslararası kuruluşları kınadı. 

Sloganlar atarak tepkilerini dile getiren göstericiler, eylem süresince Filistin bayrakları ile “Özgür Filistin”, “İşgal suçtur”, “Filistin çok yaşa” ve “Çocuklarımızı öldürmeyi bırakın” yazılı dövizler taşıdı. Gösteri sırasında açılan Türk bayrakları dikkati çekti.

Başta Yahudi gruplar olmak üzere çok sayıda ülke vatandaşından destek gören eylemcilere bazı Amerikalılar ise tepki gösterdi.

Times Meydanı’ndaki 3 bloğu dolduran göstericiler daha sonra Birleşmiş Milletler (BM) Merkezi yakınlarındaki İsrail’in BM Daimi Temsilciliği önüne kadar yürüdü. Burada da bir süre devam eden eylem, olaysız sona erdi. Gösteri ve yürüyüş sırasında polis yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Avustralya

Avustralya’nın Melbourne kentinde de bir araya gelen binlerce kişi, İsrail’in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.

Melbourne kent merkezindeki eyalet kütüphanesi önünde yağışlı havaya rağmen toplanan yaklaşık 10 bin kişi, İsrail'in saldırılarına sessiz kalan Avustralya Başbakanı Tony Abbott aleyhine slogan attı.

Kalabalığa hitap eden konuşmacılar, İsrail’in Gazze’de insanlık suçu işlediğini, ABD ve birçok İsrail destekçisi ülkenin bu suça ortak olduğunu dile getirdi. Avustralya, Türkiye, Mısır, Lübnan, Bosna Hersek, KKTC bayrakları da taşıyan, birçok etnik guruptan oluşan göstericiler, konuşmacıların sözlerini sık sık ‘‘özgür Gazze’’ ‘‘ İsrail dışarı’’ ‘‘özgür Filistin’’ sloganlarıyla destekledi.

Melbourne eyalet kütüphanesi önündeki konuşmalardan sonra yürüyüşe geçen kalabalık, ‘‘Obama İsrail’in soykırımına destek olma’’, ‘‘hepimiz Gazzeliyiz’’, ‘‘utan İsrail, utan ABD’’, ‘‘hepimiz Filistin için birleştik’’ ve ‘‘yaşasın intifada’’ slogan ve pankartları ile kent merkezini baştan başa yürüyerek Victoria Eyalet Parlamentosu önüne geldi.

Victoria Eyalet Parlamentosu önündeki alana sığmakta zorluk çeken kabalalık yan caddelere taştı. Burada, Gazze’de ölenler için saygı duruşunda bulunuldu ve dualar okundu.

Melbourne’da yapılan gösteriye ellerinde Türk bayrakları ile çok sayıda Avustralyalı Türk de destek verdi. AA mikrofonlarına duyguların aktaran Melahat Çetin, ‘‘Avustralya’dan Gazzeli kardeşlerime selam olsun, yılmasınlar, yanlarındayız. Avustralya’da çok uzaklardayız ama mesafeler buna engel değil, her zaman kardeşlerimizin yanındayız, selam olsun’’ dedi.

Alnına Filistin’de vurulanları temsilen kurşun yarası makyajı yapan Sade Başoğlu da ‘‘Filistin sizin yanınızdayız’’ dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın