Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,219.67
ETH/USDT
3,555.60
BTC/USDT
70,795.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, gazze, arşiv

TİKA'nın Gazze'ye desteği aralıksız sürüyor

TİKA Başkanı Çam, "Gazze'deki hastanelerde 200'e yakın malzemede eksiklik var. Acil olarak yerinden, yani Gazze içinden Gazze temsilciliğimiz tarafından temin edilerek dağıtılması sağlanıyor" dedi.

24.07.2014 - Güncelleme : 24.07.2014
TİKA'nın Gazze'ye desteği aralıksız sürüyor

ANKARA - Sinan Polat

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Gazze'de hastanelerdeki elektrik kesintisi ve malzeme eksikliği nedeniyle can kayıpların artabileceğine dikkati çekerek eksik malzeme ve jeneratör yakıtının temini konusundaki çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Başkan Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'deki insani durumun çok sıkıntılı olduğuna işaret ederek yüz bine yakın kişinin saldırılar yüzünden evlerini terk ederek Gazze'nin merkezine sığındığını belirtti.

İsrail'in saldırısı nedeniyle su ve elektrik başta olmak üzere Gazze'deki altyapının felce uğradığını ifade eden Çam, pek çok hastanenin bombalandığını, çalışan hastanelerin de malzeme eksikliği ve elektrik kesintisi gibi ciddi sıkıntılar yaşadığını vurguladı.

Hastanelerdeki tıbbi malzemenin giderek tükendiğine dikkati çeken Çam, "200'e yakın malzemede eksiklik var. Acil olarak yerinden, yani Gazze içinden Gazze temsilciliğimiz tarafından temin edilerek dağıtılması sağlanıyor" diye konuştu.

Hastanelerdeki jeneratörler için gerekli yakıtın tedarik edilmemesi durumunda ölümlerin daha da artacağının altını çizen Çam, bu konudaki en büyük sıkıntılarının Gazze'ye para transferi olduğunu söyledi. Saldırılar nedeniyle bankaların kapalı olduğunu söyleyen Çam, paranın Türkiye'den Filistin'e transferinin de zaman aldığını belirtti. Çam, malzeme temini konusundaki bir diğer önemli sorunun malların sevkinde kullanılan Kerem Şalom kapısının sürekli açık tutulmaması olduğunu kaydetti.

Gazze'deki yaralıların dışarı çıkarılmasıyla ilgili sıkıntıların da devam ettiğini bildiren Çam, "Orada tedavi edilemeyen hastalar var. Onların çıkarılmasıyla ilgili çalışmalar da devam ediyor" dedi.

Suyun bir bölgeden diğer bölgeye taşınmasında kullanılan pompaların yakıt yetersizliği sebebiyle çalıştırılamadığına dikkati çeken Çam, yakıt sıkıntısının su sıkıntısını da artırdığına işaret etti. Çam, bu konuda TİKA'nın Ramallah ofisinin çalışma yaptığını söyledi. Çam, diğer bazı bölgelerde bombalamalar neticesinde jeneratörlerin hasar gördüğünü ancak tedarik edilen dört jeneratörlerle su pompalama sürecinin başlatıldığını belirtti.

Sıcak yemek dağıtılıyor

Gıda temini konusundaki çalışmalarından da söz eden Çam, saldırıların başlamasından üç gün sonra, yerinden teminle gıda kolileri hazırlandığını ve her gün 2-3 bin aileye olmak üzere 15 bin aileye peyderpey dağıtıldığını bildirdi. 

Saldırılar sebebiyle dağıtımın zaman zaman durduğunu ifade eden Çam, şunları kaydetti:

 "Son birkaç günde yaşanan ağır bombardımandan sonra Gazze merkeze gelenlere buradaki mutfaklarla küçük küçük mutfaklarla anlaşılarak sıcak yemek hazırlandı. Ekmek, pilav ve tavuktan oluşan bir iftariyelik hazırlandı ve 15 bin kişiye dağıtıldı. Dağıtılmaya da devam ediyor. Ramazan sonuna kadar o süreç devam edecek."

Saldırılar sebebiyle zaten sınırlı durumdaki arazilerin de tahrip olduğuna dikkati çeken Çam, bu arazilerinin yeniden düzenlenmesi konusunda da kamyonların çalışması, mazot ihtiyaçlarının karşılanması gibi birbirine bağlı ihtiyaç zincirinin devam ettiğine dikkati çekti.

Çam, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi kanalıyla bölgeden alınacak ve BM üzerinden dağıtılacak 1,5 milyon dolarlık yardım konusunda da elçilikle yürütülen çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Başbakanlık tarafında yayımlanan genelge doğrultusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bünyesinde toplanan yardımların bir kısmının TİKA aracılığıyla ihtiyaç duyanlara ulaştırılması için çalışma yürüteceklerini belirten Çam, bu konudaki çalışmaların da devam ettiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın