Dünya, arşiv

Filistinli gazetecilerin Gazze imtihanı

Gazze'de görev alan basın mensupları, zor şartlar altında bölgede yaşananları dünyaya aktarmaya çalışıyor.

22.07.2014 - Güncelleme : 22.07.2014
Filistinli gazetecilerin Gazze imtihanı

GAZZE

Filistinli kameraman Vela Barud, fotoğraf makinesi ya da kamerasıyla uzuvları kopmuş bir çocuğu görüntüleyen basın mensubunun aynı zamanda çocuğun yok edilmiş hayallerini de tüm dünyaya yansıttığını söyledi.

Her gün onlarca ölüyü görüntülerken gözyaşlarına hakim olamadıklarını aktaran Barud, "Kameramı hep sabit tutmak zorundayım. Gazze'de olan biteni en net haliyle görüntülemek, dünyanın gerçeği görebilmesi için gözyaşlarımı dahi silemiyorum" ifadesini kullandı.

Gazze'de istisnasız herkesin saldırıların hedefinde olduğunu dile getiren Barud, şöyle konuştu:

"İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında hedef gözetilmiyor. Uluslararası hukuk, insan hakları gibi konular dikkate alınmadan kadınlar, çocuklar öldürülüyor. Basın mensupları da aynı şekilde hedef ancak yalnızca rakam ve fotoğraflarla da olsa burada yaşananları duyurmaya devam edeceğiz."

"İsrail gerçeklerin görüntülenmesini istemiyor"

Gazeteci Husam Salih de sonuna kadar Gazze'de yaşananları duyurmak için çalışacaklarını belirterek 2008 yılında Gazze'ye yönelik saldırılarda İsrail tarafından 3 gazetecinin öldürüldüğünü hatırlattı.

Salih, "İsrail gerçeklerin, çocuklara yönelik vahşi saldırılarının görüntülenmesini istemiyor. Çünkü, İsrail bir aileyi tamamen yok edebilecek derecede kırmızı çizgisi olmayan bir ülke" değerlendirmesinde bulundu.

Salih, tam anlamıyla koruma sağlayamayan çelik yelekler ve kasklarla boş sokaklardan görüntü almaya çalıştıklarını, gece gündüz demeden canlı yayınlara haber yetiştirdiklerini kaydetti.

"Korkunç psikolojik baskı altındayız"

Gazeteci Macid Mustafa da bölgedeki elektrik kesintisi sebebiyle çalışmalarının zaman zaman aksadığını ifade ederek, "Korkunç psikolojik baskı altında çalışıyoruz. Bu acı sahnelerin hepsini etkilenmeden kaleme almak kolay değil" diye konuştu. 

Mustafa, internete ulaşmakta zorlandıklarını, elektriklerin kesildiği zamanlarda Gazze'deki haberleri dünyaya duyuramamaktan dolayı endişe yaşadıklarını belirtti.

İsrail'in, Gazze'nin doğusunda yer alan Şucaiyye Mahallesi'ne dün hedef gözetmeksizin düzenlediği saldırılarda yerel bir gazetede görev yapan Halid Hamad (25) hayatını kaybetmişti.

İsrail topçu birliğinin Gazze'deki Şuheda el-Aksa Hastanesine düzenlediği saldırıda ise serbest kameraman olarak AA'ya da hizmet veren Enes Ebu Muaylık yaralanmıştı.

Muhabir: Ula Ataallah, Hacer Bal, Ömer Erdem 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın