Ekonomi, arşiv

S&P Türkiye'nin notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notunu "BB+" olarak teyit etti, görünümü "negatif"te tuttu.

23.05.2014 - Güncelleme : 23.05.2014
S&P Türkiye'nin notunu teyit etti

İSTANBUL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notunu "BB+" olarak teyit etti, görünümü "negatif"te tuttu.

S&P'nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye'de politik ortamın daha az öngörülebilir durumda olduğu ve bu durumun ekonominin dış şoklara karşı dayanıklılığı üzerinde baskı oluşturabileceği öne sürüldü.

Açıklamada, ihracat performansındaki toparlanmaya bağlı olarak kısmi bir daralma işareti bulunsa da cari açığın halen yüksek seviyede olduğu belirtilirken, "Not görünümünü negatifte bırakmamız, 2014-2015 için yaklaşık yüzde 2,6 büyüme öngörsek de ekonomide sert bir düşüş olasılığını üçte bir olarak görmemizin bir yansıması. Bu durum mali sektörün ve kamu finansmanının performansını zayıflatarak Türkiye'nin notunu düşürmemize neden olabilir" ifadeleri kullanıldı.

S&P: "Not ve görünüm teyidimiz, Türk ekonomisinin ihracatının gelişerek kademeli olarak yeniden dengelenmesini
öngören temel senaryomuzu yansıtmaktadır"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'nin kredi notuna ilişkin yaptığı açıklamada, "Not ve görünüm teyidimiz, Türk ekonomisinin ihracatının gelişerek kademeli olarak yeniden dengelenmesini öngören temel senaryomuzu yansıtmaktadır" değerlendirmesini yaptı.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu "BB+" görünümü ise "negatif" olarak teyit ettiğini açıkladı.

Derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, "Not ve görünüm teyidimiz, Türk ekonomisinin ihracatının gelişerek kademeli olarak yeniden dengelenmesini öngören temel senaryomuzu yansıtmaktadır" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Türk ekonomisinin nominal kur oranındaki azalmadan kısmen faydalandığı belirtildi.

S&P'nin değerlendirme raporunda, not ve görünüm teyidine gerekçe olarak, "Türkiye’nin politika ortamının daha az öngörülebilir olduğuna, bunun ülke ekonomisinin dış şoklar üzerinde ağırlık oluşturabileceğine ve büyümeyi aksatabileceğine inanıyoruz. İhracat performansında iyileşme sonucunda cari açıkta daralma işaretleri görülse de bizce cari açık yüksek" ifadeleri kullanıldı.

S&P, Türkiye’nin kredi notunun teyit edildiğini ve mevcut "negatif" görünümün, 2014-2015 yılları için öngörülen ortalama yüzde 2,6 temel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme projeksiyonuna rağmen üçte bir oranında sert iniş olasılığını yansıttığını belirtti.

Türkiye’nin not görünümünün negatifte tutulmasına gerekçe olarak, "Bizce otoriteler, mali ve ekonomik ayarlamaları potansiyel dış risklere karşı  tampon oluşturacak kadar yeterli, istikrarlı bir şekilde uygulamadı. Kısıtlı politika tamponlarının, özellikle kısmen kurumsal kuvvetler ayrılığındaki aşınmadan kaynaklandığına inanıyoruz” denildi.

Açıklamasında, 2009 ve 2013 yılları arasında özel sektörün borçlarının 178 milyar dolara yükseldiğini belirten S&P, "Dış finansman koşullarının bozulması durumunda, yüzde 60’ının kısa vadeli olduğunu düşündüğümüz borçların çevirme oranı yüzde 100’ün altına gelebilir ve yeniden finansman oranları da dikkate değer bir şekilde artabilir" ifadesine yer verdi.

S&P açıklamasında, Türkiye’nin kamu borcunun 2014 yıl sonu itibariyle GSYH’nin yüzde 34’ü seviyesinde gerçekleşeceği öngörüsüne yer verirken, şunları kaydetti:

"Kıyasla yerel sermaye piyasasının da derin olmasından ve dalgalı kur rejiminden kaynaklanan Türkiye’nin parasal esnekliği, 2014-2017 yılları arasında iç talebin azalması halinde önemli bir ayarlama kanalları olarak rol oynayabilir."

S&P açıklamasında, Türkiye’nin dış kırılganlıklarının daha az yönetilebilir seviyede gözlemlediklerini belirterek, buna gerekçe olarak GSYH’nin yüzde 20’si oranında kısmen hedge edilmemiş kısa vadeli döviz pozisyonu, Türkiye’nin halen büyük oranda olan cari açığı olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, Türkiye’nin cari açık oranının bu yıl sonunda yüzde 6,4 oranında gerçekleşmesini öngörüldüğü belirtilirken, belirsiz küresel ekonomik ortam ve özellikle akomodatif parasal politikadan çıkış riski, kur ve enflasyon da olumsuz  özellikler olarak sıralandı.

S&P açıklamasında, enflasyon oranının Merkez Bankası’nın hedeflediği oranın üzerinde seyrettiğine dikkat çekilirken, "Eğer GSYH büyüme oranı tahmin ettiğimizden fazla azalırsa, kamunun vergi gelirleri bundan kayda değer şekilde etkilenir ve 2014-2015 mali performansı bundan orantılı olarak etkilenir" denildi.

S&P, kredi büyümesinden kaynaklı ekonomik büyümenin olmadığı zamanlarda Türkiye’nin ekonomik büyümesinin yapısal reformlar gerçekleştirilene kadar kısıtlanacağını belirtirken, "Bu reformlar, net doğrudan yabancı yatırımların ticareti yapılabilir sektörlerde artırılması, iş gücüne katılımın artırılması ve iş gücü esnekliğinin geliştirilmesi ve ekonomideki katma değerin artırılması şeklinde olabilir" ifadelerine yer verildi.

S&P raporunda, "Türkiye’deki kilit bağımsız kurumlardaki güçler ayrılığının devam eden aşınması, iş dünyası ve ekonomik istikrar için risk oluşturuyor. Fakat ülke reytinginin teyidi, Türk otoritelerinin sağlam mali ve parasal sonuçlar etmeye devam edeceği beklentimizi yansıtıyor"  değerlendirmesini yaptı.

Not görünümünün negatifte tutulmasına ilişkin olarak S&P, "Negatif görünüm önümüzdeki 12 ay içerisinde ödemeler dengesinde ve büyümede bir şok görülmesi halinde, en az üçte bir oranında kredi notunun aşağı çekilmesi olasılığını yansıtmaktadır" açıklamasını yaptı.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın