Dolar
32.41
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,576.00
BTC/USDT
71,003.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Hamas’ı seçen barış istemez

İsrail Başbakanı Netanyahu, el-Fetih ile Hamas arasındaki mutabakata ilişkin, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın barışı değil, Hamas’ı seçtiğini belirterek, "Hamas’ı seçen barış istemez" ifadesini kullandı.

24.04.2014 - Güncelleme : 24.04.2014
Hamas’ı seçen barış istemez

KUDÜS

Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun şu sözlerine yer verildi:

"Bu sabah yaptığım açıklamada, 'Ebu Mazin (Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas) İsrail ile mi yoksa ABD ve AB’nin terör örgütü olarak tanımladığı, katil, İsrail’i yok etmeye çağıran Hamas’la mı barış yapacağı konusunda bir karar vermeli' demiştim. Bu akşam barış sürecini uzatma görüşmeleri sürerken, Ebu Mazin barışı değil Hamas’ı seçti. Hamas’ı seçen barış istemez."

Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman da yazılı açıklamasında, "Ebu Mazin eğer barış yapmak istiyorsa bir karar vermeli, eğer öyleyse kiminle? Aynı zamanda hem İsrail ile hem de İsrail'i yok etmeyi savunan terör örgütü Hamas ile barış yapmak mümkün mü" diye sordu.

Liberman, "Fetih ile Hamas arasında yapılan birlik hükümeti anlaşmasını imzalamak, İsrail ile Filistin yönetimi arasındaki müzakereleri sona erdirmekle eşdeğerdir" değerlendirmesinde bulundu.

"İsrail 1967 sınırlarını reddetti"

Netanyahu ve Liberman’ın mutabakata yönelik tepkilerine yanıt Filistinli Başmüzakereci ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Üyesi Saib Ureykat'tan geldi.

Ureykat, İsrail'in açıklamalarını kınayarak, "Sayın Netanyahu ve hükümeti, Filistin bölünmüşlüğünü barış yapmamaya bahane olarak kullanıyordu. Şu anda da Filistin uzlaşısını yine aynı amaç için kullanıyor. Netanyahu hükümeti için mantıklı çözüm, barış istememek" ifadesini kullandı.

Gazze ve burada yaşayan 1,7 milyon nüfusun Doğu Kudüs gibi Filistin devletinin bir parçası olduğunu, bugün bunun yeniden teyit edildiğini belirten Ureykat, şöyle devam etti:

"İsrail, 9 ay süren barış müzakereleri boyunca Yahudi yerleşim yeri inşaatları, Filistinlilere ait evlerin yıkımları, tutuklamalar ve askeri baskınlara devam etti. Bize herhangi bir harita getirmedi. 1967 sınırlarını reddetti. Şimdi de Filistin hükümetini ve bizleri barış görüşmelerini başarısız kılmakla suçluyor."

İsrail’in, Filistinliler için Güney Afrika’daki gibi bir ayrımcı apartheid (ayrımcılık) rejimini seçtiğini ifade eden Ureykat, "Uzlaşmanın amacı barıştır. Umuyorum, tarihimizdeki kara bir bölümü başarıyla kapattık. Umarım İsrail barışa şans verir" yorumunda bulundu.

Muhabir: Taner Aydın-Ali Semerci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın