Gündem, arşiv

TBB'den "orman yönetmeliğine" dava

TBB, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan ve yürürlüğe giren "Orman Kanunu'nun 17/3 ve 18'nci maddelerinin uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin" yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı.

22.04.2014 - Güncelleme : 22.04.2014
TBB'den "orman yönetmeliğine" dava

ANKARA

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan ve yürürlüğe giren "Orman Kanunu'nun 17/3 ve 18'nci maddelerinin  uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin" yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı.

Danıştaya açılan davanın dilekçesinde, söz konusu yönetmeliğin uygulanması halinde, uzun vadede ormanların talanına olanak verileceği, Anayasa'nın 56'ncı maddesinde düzenlenen sağlıklı bir çevrede yaşam hakkı ile anayasal güvencede bulunan ormanların zarar göreceği savunuldu. 

Anayasa’nın 169'uncu maddesi ile yerleşik Anayasa Mahkemesi kararlarında, devlet ormanları üzerinde ancak kamu yararı ve zorunluluk hallerinde irtifak hakkı tesisine olanak tanınacağının belirtildiği ifade edilen dilekçede, ormanlık arazide yapılaşmanın zorunluluğunun tespitinde, yapılaşmaya konu kamu yararı ile ormanın, orman olarak korunmasındaki kamu yararının karşılaştırılması ve üstün olan kamu yararının tercih edilerek ona göre izin verilmesinin gerektiği kaydedildi.

Dilekçede, Anayasa ile güvence altına alınan bir hakkın, belirsiz ifadeler içeren bir yönetmelik ve idareye sınırsız takdir hakkı veren bir düzenleme ile kısıtlanmasının hukuka açıkça aykırılık teşkil ettiği savunularak, dava konusu düzenlemenin iptali talep edildi.

Muhabir: Mehmet Tosun

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın