Dolar
32.56
Euro
34.81
Altın
2,322.34
ETH/USDT
3,167.00
BTC/USDT
64,763.00
BIST 100
9,722.09
Politika, seçim 2015

'Bugünlerde kimlerin kimlerle koalisyon yaptığına dikkat edin'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugünlerde kimlerin kimlerle koalisyon yaptığına dikkat edin. Kim, hangi paralel yayınların, kimleri propaganda ettiğine dikkat edin" dedi.

09.10.2015 - Güncelleme : 10.10.2015
'Bugünlerde kimlerin kimlerle koalisyon yaptığına dikkat edin'

Ankara

KAHRAMANMARAŞ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "7 Haziran'da seçim olup demokraside bir aşama geçirmişken 'biz sırtımızı teröre yasladık' diyenler, ayaklanma çağrısında bulunanlar, silahla meydana çıkmaya kalkışanlar, polisimizi, askerimizi, vatandaşlarımızı şehit edenler işte onlar, o odakların sesini dinleyenler, bugünlerde kimlerin kimlerle koalisyon yaptığına dikkat edin. HDP'lilerin seslerinin nasıl değiştiğine dikkat edin. Kim, hangi paralel yayınların, kimleri propaganda ettiğine dikkat edin." dedi. 

Başbakan Davutoğlu, partisinin Kahramanmaraş'ta Müftülük Meydanı'nda düzenlediği mitingde vatandaşlara hitap etti. 

"Kahraman şehrin, kahraman insanları" diyerek vatandaşları ve ilçeleri selamlayan Davutoğlu, Şair Arif Nihat Asya'nın "Maraş Türkiye'nin Köşe Taşıdır" şiirinden mısralar okudu. 

"Başbakanlık koltuğunu millet verir"

Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinde milletin iradesinin koalisyon yönünü gösterdiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"7 Haziran'dan sonra dedik ki 'Milletimizin sözünün üstüne söz bilmeyiz. Milletimiz ne dediyse başımızın tacıdır, nasıl ki Maraş'ın yüzde 61 oyu başımızın tacıysa, Türkiye genelindeki seçim sonuçlarını da başımızın tacıdır.' İşte bu anlayışla sandığı doğru okuduk, hemen ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için koalisyon çalışmalarına girdik. Ne var ki muhalefet, tam da neden muhalefette kalması gerektiğini ispat edercesine, milletin iradesine sırtına döndü. Ne dediysek 'hayır' dediler. Cumhuriyet Halk Partisi, çıktı 'blok siyaseti' dedi, sanki ülkede gerilim azmış gibi kutuplaştırıcı bir dil kullandılar. Zannettiler ki AK Parti'yi dışlayabilirler, siyaset alanının dışına atabilirler. Dediler ki 'gelin hep beraber birleşelim Meclis Başkanını seçelim' seçebildiler mi, hayır. AK Parti'yi siyasetin dışına itmek mümkün mü?  Biz hiç onların dediklerine bakmadık, Meclis Başkanı seçimlerine gittik, 258 yiğit AK Partili tek istikamette oy kullandı ve Meclis Başkanlığını İsmet Yılmaz kardeşimiz AK Parti adına aldı. Sonra sanki başbakanlığı birbirlerine ikram etmek mümkünmüş gibi Kılıçdaroğlu, Bahçeli'ye 'buyur sen başbakan ol', o ona 'buyur sen şunu ol' demeye başladı. Yahu başbakanlığı millet verir millet, millet verir başbakanlığı, kimse kimseye ikram edemez."

"Sorumluluktan kaçmayan tek parti AK Parti oldu"

Diğer partilere oy veren vatandaşlara seslenen Davutoğlu, son 3 ay içinde hiçbir sorumluluktan kaçmayan tek partinin AK Parti olduğunu söyledi.

AK Parti'nin zor günlerin partisi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Memleket işgal altındayken köşesinde oturanlar gibi memleket terör saldırısı altındayken her teklifimize 'hayır' diyenler bizi de anlayamaz, Kahramanmaraş'ı da anlayamaz" ifadesini kullandı.

HDP'ye yönelik eleştirilerde bulunan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Şimdi seçim yaklaştıkça bu HDP'liler herkese şirin görünmeye çalışıyorlar. Yine demokrasiye sarıldıklarını iddia ediyorlar. Çatışmasızlıktan bahsediyorlar. Biz de diyoruz ki çatışmasızlık değil sadece, silahlar toprağa, magmaya kadar gömülmedikçe terörle mücadeleden hiçbir taviz vermeyeceğiz. Bu milletin fertleri arasına, kardeşle kardeşin arasına fitne sokmak isteyenlere karşı dimdik duracağız. Biz bu oyunu biliyoruz. Bunlar seçime kadar 'demokrasi' derler, seçimden sonra 'Kandil' derler 7 Haziran'da olduğu gibi. Biz bu oyunu gördük, biliyoruz, bir daha oynamalarına izin vermeyiz. Milletimiz de bunların iç yüzünü biliyor. Hiç şüpheniz olmasın sandıklarda da inşallah milletimiz bunu onlara net olarak gösterecek."

"Kendi siyasi hesapları peşindeler"

Meydandakilerin "Seni sevmeyen ölsün" şeklinde tezahüratta bulunması üzerine Davutoğlu, "Bizi sevmeyen ölmesin de sevmeyi öğrensin. Sevmeyi öğretmeye geldik" dedi.

Milletin bütün siyasi partilerden ülkenin sıkıntılarına çözüm üretmesini beklediğini dile getiren Davutoğlu, diğer partilerin kendi siyasi hesaplarının peşinde olduklarını söyledi.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) Doğu ve Güneydoğu'daki bazı bölgelerde güvenlik nedeniyle sandık birleştirme taleplerini reddettiğini hatırlatan Davutoğlu, "Örgüt baskısı olmadan, herkesin hür iradesiyle oy kullanabilmesi için bazı sandık mekanlarının birleştirilmesi istendi ki güvenlik şartları sağlansın. Bu talep reddedildi. Bazı yerlerde vatandaşlar özgürce iradelerini kullanamıyordu. Bu kime yaradı, terörü destekleyen veya seçim güvenliğini tehdit edenlere yaradı" değerlendirmesinde bulundu.

Bunun Devlet Bahçeli'nin itirazı üzerine MHP temsilcileriyle HDP temsilcilerinin el ele vermesiyle reddedildiğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Sayın Bahçeli HDP ile hareket ederek sandıkların Cizre'de, Silopi'de, Yüksekova'da daha güvenli şekilde belirlenmesine engel oldu. Mantık bu. Peki sebep ne, ne yapmak istiyor bunlar? Tek sebepleri var, 'Kime giderse gitsin oylar ama yeter ki AK Parti oy kaybetsin.' İyi de kardeşim Bahçeli'nin anlamadığı bu. Bu mesele artık bir AK Parti meselesi değil, bu mesele bir parti meselesi, bir şahsi mesele değil, artık bu mesele memleket meselesi memleket."

"Türkü Kürde, Sünniyi Aleviye kırdırmak isteyenler dış odaklardır"

Bu ülkenin gençlerini birbirine düşman etmelerine asla izin vermeyeceklerine dikkat çeken Davutoğlu, konuşmasında Aşık Mahzuni Şerif'in "Boşa dövüşmeyin bizim yiğitler/ Sizi vurduranlar, vurulmuyor ki/ Kimbilir nerede hangi koltukta /Kömürde tarlada yorulmuyor ki/Aynı babanın oğlu ölenle öldüren/Ölenle öldüren düşmanı güldüren/Yok muydu bunu size bildiren/Vur diyenler ortalıkta gözükmüyor ki" türküsünün sözlerine yer verdi.

Davutoğlu, şöyle devam etti: 

"Vur diyenler' dış odaklardır. Türkü Kürde, Sünniyi Aleviye kırdırmak isteyenler dış odaklardır. 7 Haziran'da seçim olup demokraside  bir aşama geçilmişken, 'biz sırtımızı teröre yasladık diyenler, ayaklanma çağrısında bulunanlar silahla meydan çıkmaya kalkışanlar, polisimizi, askerimiz, vatandaşımızı şehit edenler'. İşte onlar, o odakların sesini dinleyenler. Bugünlerde kimlerin kimlerle koalisyon yaptığına dikkat edin. HDP'lilerin seslerinin nasıl değiştiğine dikkat edin, kim hangi  paralel yayınların kimleri propaganda ettiğine dikkat edin. İşte tüm bunlara karşı terörü, yalana, iftiraya yaslananlara karşı dimdik duracak mıyız? Kahramanmaraşlılar. Hadlerini bildirecek miyiz? İstiklal davamıza öncülük yaptığın  gibi Maraş, istikbal davamıza  da öncülük yapacak mısınız? Türkiye'yi terörle, şiddetle terbiye etmek isteyen harici odaklara, dış mihraklara 'Biz biriz, iriyiz diriyiz' diyecek miyiz? Hadlerini bildirecek miyiz? İşte 1 Kasım'da duymak istediğimiz ses bu."

"30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlayacağız"

Vilayetler arasında hiçbir bölgecilik ayrımı yapmayan, gencine emeklisiyle birlikte sahip çıkan tek parti olma özelliğine sahip olduklarını belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"1 Kasım sonrası gerçekleştireceklerimiz için de aynı anlayışla hareket ettik. Her kesime, herkese sözümüz var. Esnafımıza da sözlerimiz var. Basit usulde vergilendirilen esnafımızın yıllık 8 bin Türk Lirası'na kadar olan kazancından vergi almayacağız. Esnafımıza 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlayacağız. Endüstri ve organize sanayi bölgelerinde arsa maliyetlerini düşüreceğiz. Şimdi hepiniz için devrim mahiyetinde bir adım atıyoruz. Emek yoğun sektörlerde talep halinde sembolik bir kira bedeliyle anahtar teslim fabrika inşa edeceğiz. Yani bir esnafımız, girişimcimiz 'Şöyle bir projede, şu kadar kardeşimizi çalıştıracağım' derse ona anahtar teslim fabrika vereceğiz. Yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde 10 işçi çalıştırma zorunluluğunu kaldırıyoruz, böylece 251 bin küçük işletme bundan istifade edecek."

Davutoğlu, kadınlara yönelik yaptıkları düzenlemelere de değinerek, bütün annelere doğum hediyesi vermeye başladıklarını, geçen hafta itibarıyla rakamların 285 bini aştığı bilgisini verdi. 

Kadınların iş kurmasını kolaylaştırdıklarını ifade eden Davutoğlu, kadın girişimcilere 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verdiklerini vurguladı.  

Davutoğlu, kadına karşı şiddetle mücadeleyi 78 milyonla sürdüreceklerini aktardı.

"Emeklilerinden kesilen yüzde 10 pirim sıfırlanacak"

1 Kasım'dan sonra gelecek yenilikleri anlatan Davutoğlu, geçmişte söylenenleri nasıl yaptılarsa, seçim beyannamesindeki yer alan vaatleri de  yine aynı şekilde söz verdikleri gibi gerçekleştireceklerini bildirdi. 

Seçim beyannamesinde yer aldığı gibi emekli aylıklarına zam yapacaklarını belirten Davutoğlu, Bağ-Kur emeklilerinden kesilen yüzde 10 pirimi de sıfırlayacaklarını kaydetti.

Davutoğlu, ev sahibi olmak isteyen emekliler ve asgari ücretle çalışanlara ise ayda 250 lira karşılığında ev sahibi olma imkanı getireceklerini, çiftçilere de yemde yüzde 8, gübrede yüzde 18 olan vergileri sıfırlayacaklarını, yemde de gübrede de vergi olmayacağını belirtti.

Muhabir: Ferdi Türkten, Yıldız Nevin Gündoğmuş,Hatice Özdemir,Sultan Çoğalan, Ilkay Guder,Duygu Yener

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.