Dolar
32.35
Euro
34.90
Altın
2,219.29
ETH/USDT
3,560.00
BTC/USDT
70,550.00
BIST 100
9,079.97
Politika, seçim 2015

Başbakan Davutoğlu: Siyasetin şifası 1 Kasım'da

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu "Siyasetin şifası inşallah 1 Kasım'da. Bakın geçici bir fetret dönemi yaşadık ama hükümetsiz bırakmadık memleketi" dedi.

08.10.2015 - Güncelleme : 10.10.2015
Başbakan Davutoğlu: Siyasetin şifası 1 Kasım'da

MANİSA

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Siyasetin şifası inşallah 1 Kasım'da. Bakın geçici bir fetret dönemi yaşadık ama hükümetsiz bırakmadık memleketi. Geçici bir nekahet dönemi yaşadık ama Merkez Efendi'nin torunları inşallah 1 Kasım'da siyasete de şifa verecek. Fetrete de Manisa son verecek inşallah. Fetret dediysek bunu hissettirmedik. Bir an bile bu ülkeyi hükümetsiz bırakmadık" dedi.

Davutoğlu, partisince Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingdeki konuşmasına Manisalıları, “Fidan şehrin yiğit insanları, Spil Dağı’nın, Sultan Yaylası’nın çocukları, efeler, zeybekler" şeklinde selamlayarak başladı.

Osmanlı'nın Manisa’da bir ruh ve maneviyatı keşfedip cihan imparatorluğunu yönetecek şehzadeleri önce buraya gönderdiğini aktaran Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Spil Dağı'nın havasından ciğerlerine solusun da dünyaya meydan okusun diye 17 şehzade Manisa'da bulunmuş. Yedisi sultan olarak Osmanlı payitahtına gitmiş. Allah, Manisa’nın bu tarihi ruhunu hiçbir zaman bu topraklardan eksik etmesin. Manisa daha pek çok fidan yetiştirecek. Sayın Bülent Arınç gerçekten siyasetin bugün abide şahsiyetlerinden... Bir fidan olarak siyasete başlamıştır. Şimdi bir çınar olarak Türkiye'ye siyaset dersi veriyor. Kendisine Manisalılar ve siyasetimiz adına teşekkür ediyoruz. Adaylar tespit edildiğinde geldi ve 'Sayın Başbakanım; bana ne görev verirseniz mutlaka hazırım. Ama artık genç arkadaşlara bu görevi devretme vakti' dedi. İşte Manisa'nın içinden yetişen bir devlet adamı böyle bir çınar olarak, siyaset dersi vererek, Türkiye'nin her tarafında AK Parti için dolaşmaya devam ediyor. Bizde mevki, makam hırsı yok. Bizde hizmet hırsı, azmi var. Bizim bu gayretimiz bu ülkenin genç fidanlarının yolunu açmak, Türkiye'yi güzel günlere taşımak içindir.”

"Geçici fetret dönemi"

Davutoğlu, "Bizi aşkla sever misiniz, bizimle aşkla yola çıkar mısınız, kıyamete kadar bu dava yürüyüşünde beraber olur musunuz?" sorusuna alandakilerden "evet" cevabını alınca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ey Manisa, siyasete şifa vermeye hazır mısınız? Siyasetin şifası inşallah 1 Kasım'da. Bakın geçici bir fetret dönemi yaşadık ama hükümetsiz bırakmadık memleketi. Geçici bir nekahet dönemi yaşadık ama Merkez Efendi'nin torunları inşallah 1 Kasım'da siyasete de şifa verecek. Fetrete de Manisa son verecek inşallah. Fetret dediysek bunu hissettirmedik. Bir an bile bu ülkeyi hükümetsiz bırakmadık. Bir saniye daha gözümüze uyku girmese bile hiçbir taviz, zaaf göstermedik. İşte şifa diyarına, fetret devrini bitiren Manisa'ya geldik. 1 Kasım'da Manisa'dan siyasete bir şifa ruhu yükselecek."

Davutoğlu, konuşmasında, milletin 7 Haziran’da AK Parti’ye tek başına iktidar olma şansı vermediğini, bu sonucun çıkması üzerine “milletin kararı başımızın üstündedir” dediklerini belirterek, bu süreçte üzerilerine düşen her şeyi yaptıklarını ifade etti.

“Sorumluluk duygusundan bir an bile vazgeçmedik, Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak adına” diyen Davutoğlu, koalisyon görüşmelerini sonuna kadar iyi niyetle, samimiyetle götürdüklerini kaydetti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 7 Haziran seçimleri sonrası izlediği tutumu da eleştiren Davutoğlu, “Sayın Bahçeli, bakın MHP demiyorum, biliyorum ki MHP’li kardeşlerim bu siyaseti kabul etmedi, istemedi ama Bahçeli herkese ‘hayır’ dedi. Her gittiğimizde ‘hayır’ dedi” şeklinde konuştu.

Davutoğlu, "Ya mübarek hayırdan başka bir şey bilmiyor. Sadece hayır, ret. Bakın ayırt ediyorum, biliyorum ki bu ülkenin kaderiyle kendi kaderini aynı gören ve bu ülkenin kaderiyle dertlenen MHP’li kardeşlerimizin çoğu, Sayın Bahçeli’nin bu siyasetini benimsemedi. Çünkü memlekete hükümet lazımdı. Çünkü terör tehdidi vardı. Çünkü küresel ekonomik kriz vardı ama Sayın Bahçeli şunu dedi, ‘terörle mücadele yapıyor musunuz, git kardeşim sen yap, ben buradan seyredeyim’ dedi. ‘Gel elini taşın altına koy’ dedik, koymadı. ‘Gel beraber terörle mücadele edelim’ dedik, yapmadı” dedi.

“Çakallara hadlerini bildirdik mi?”

HDP’nin ise terör siyasetini takip ettiğini söyleyen Davutoğlu, “Daha 8 Haziran’dan itibaren silahlanmaya, ayaklanmaya, ‘sırtımızı terör örgütüne dayadık’ demeye başladı. Bu terör siyasetine de biz hak etiği cevabı, 2 polisimiz, askerimiz şehit edilince, Suruç’ta vatandaşlarımız şehit edilince, terör örgütlerine hak ettiği cevabı verdik. Verdik mi kardeşlerim, verdik mi? Bu puslu havadan istifade etmek isteyenlere çakallara hadlerini bildirdik mi? Bildirir miyiz? Şehitlerimizin hukukunu da Diyarbakır’da dağa kaçırılan çocukların hukukunu da korur muyuz?”

“HDP’ye diyoruz ki terör örgütü ile selfi çekmekten vazgeç”

Telsizden sesi kaydedilen bir terör baronunun, ‘halkı canlı kalkan yapın, vurun. Halkı vurun, sorumluğu da askerin, polisin üzerine atın” dediğine işaret eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz de buradan HDP’ye diyoruz ki terör örgütü ile selfi çekmekten vazgeç de meşru siyaset zeminine gel. Evet, 7 Haziran sonrasında CHP, ‘blok siyaseti’, Bahçeli, MHP değil Bahçeli ‘hayır siyaseti’, HDP ‘terör siyaseti’ yaptı. Biz ise birlik siyaseti yaptık, birlik siyaseti." 

“Şu 4 ay dahi göstermiştir ki milletimizin sesine kulak veren yegane parti AK Partidir” diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Şu 4 ay göstermiştir ki bütün bu sorunların karşısında dik duracak parti AK Parti, şu 4 ay dahi göstermiştir ki milletin karşısına tek başına iktidar iddiasıyla çıkacak yegane parti AK Partidir, şu 4 ay dahi göstermiştir ki 4 ay değil, 4 yıl değil, 4 asır sürse bile millet davasını sürdürecek yegane parti AK Parti. İşte sizden bunu 1 Kasım’da sandıklara söyletmenizi istiyoruz.”

Her zaman milletin sesine kulak verdiklerini, 7 Haziran'dan önce olduğu gibi sonra da milletin isteklerini dikkate aldıklarını belirten Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Biz bütün toplum kesimleriyle konuştuk. Yol haritamızı masa başında değil halkla konuşarak belirledik. Her gün büyüyen, zenginleşen Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir reform dönemini başlatıyoruz. Herkesin eline değecek elimiz, yüreğine değecek yüreğimiz var Allah'ın izniyle. Değerli emekli kardeşlerim; hepinizin maaşına yıllık bin 200 lira ek katkıda bulunacağız. Zaten maaşı bin 100 lira olan emeklilerimize yılda bin 200 lirayı vermiştik, böylece onların maaşlarına 2 bin 400 lira ek katkıda bulunuyoruz. Bağ-Kur emeklilerimize gelince, yıllık gelirinizde bin 250 lira ila 3 bin 700 lira oranında artış yapacak olan prim kesintilerini yüzde 10'a indirmiştik, kaldırıyoruz. Bin lira olan asgari ücreti hemen 2016 başında bin 300 liraya çıkartıyoruz."

Ahmet Davutoğlu, "51 ilimizde uygulanmakta olan, yüzde 6 oranındaki işveren sigorta priminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğunu kaldıracağız" dedi.

Kendilerine internet ile gençlerden bir talep geldiğini bildiren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"İşte söz veriyorum, sizlere ücretsiz internet hizmeti sunacağız. Nerede olursa olsun, nasıl olursa olsun. Yeni bir program başlatıyoruz gençlere. GENÇDES Programıyla ilgili, Gençlere destek. Kültür, sanat, spor faaliyeti yapan gençlerin projelerine destek vereceğiz. 'Ben iyi bir ressamım, ben iyi bir sanatçıyım, ben hat ustası olmak istiyorum, biz şunları yapmak istiyoruz' diye proje geldiğinde, bunlara karşılıksız destek vereceğiz." 

Dışişleri Bakanlığı'ndan beri takip ettiği bir projeyi de söyleyeceğini belirten Davutoğlu, "Gençlerden pasaport harçlarını kaldırıyoruz inşallah. Yurtdışına​ gitmek isteyen gençlerden pasaport harcı alınmayacak. Yine gençleri sevdiğimiz için Türk Hava Yolları'nda da indirim yapıyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Mümin Altaş, Kurbani Geyik, Özcan Yıldırım, Drumuş Koçak

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.