Dolar
32.56
Euro
34.80
Altın
2,320.11
ETH/USDT
3,167.70
BTC/USDT
64,757.00
BIST 100
9,722.09
Politika

'Barış çağrılarının geç kalmışı olur mu?'

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Barış çağrısının geç kalmışı olur mu? Bugün biz barışı sağlayabilsek yarın ölme ihtimali olan gençlerimizin ölümünü durdurmuş olacağız" dedi.

03.08.2015 - Güncelleme : 03.08.2015
'Barış çağrılarının geç kalmışı olur mu?'

ANKARA

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Barış çağrısının geç kalmışı olur mu? Bugün biz barışı sağlayabilsek, yarın ölme ihtimali olan gençlerimizin ölümünü durdurmuş olacağız. Biz ne zaman savaş çağrısı yaptık ki, 'Barış çağrısına geç kaldınız' diyor o bazı çevreler?" dedi.

Demirtaş ile beraberindeki HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve bazı milletvekilleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi'ni ziyaret ederek, Suruç katliamı için başsağlığı ve geçmiş olsun temennisini iletti.

Demirtaş, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Bir basın mensubunun, "PKK'ya, 'Elini tetikten çek' şeklinde bir açıklamanız oldu. Bazı çevreler bu açıklama için geç kaldığınızı söylediler. Bu konuyu nasıl yorumluyorsunuz?" şeklindeki sorusuna Demirtaş, "Hangi çevreler onlar? " diye sordu.

Demirtaş, daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

"Barış çağrısının geç kalmışı olur mu? Bugün biz barışı sağlayabilsek, yarın ölme ihtimali olan gençlerimizin ölümünü durdurmuş olacağız. Biz ne zaman savaş çağrısı yaptık ki, 'Barış çağrısına geç kaldınız' diyor o bazı çevreler. Bence o bazı çevrelere söylemek lazım. Şu anda biz karşılıklı olarak 'elinizi tetikten çekin' çağrısı yapabilecek en meşru gücüz."

"Gidip yerinde tespit yapacağız"

Demirtaş, "Bombardıman sırasında sivillerin yaşamını yitirdiği iddiaları var. Türk Silahlı Kuvvetleri bunu yalanladı. Hükümet cephesinden de Bülent Arınç, 'Bu alçakça bir yalandır' dedi. Bizimle paylaşabileceğiniz yeni bilgiler var mıdır?" sorusuna şu, yanıtı verdi:

"Bizim dünkü Parti Meclisi ve MYK toplantıları sonrasında hava saldırılarında sivillerin katledildiği köye HDP heyetinin gitmesi kararlaştırıldı. Bugün veya yarın yola çıkacak arkadaşlarımız. Aralarında milletvekillerimizin de bulunduğu bir heyet gidip, olay yerinde, katliamların yaşandığı yerde tespitler yapacaklar. Eğer Dışişleri Bakanlığı veya hükümet yetkilileri ya da Bülent Arınç, arzu ediyorsa heyetimize katılabilir."

"Biz KCK'nin siyasi partisi, siyasi kolu, kanadı değiliz"

"KCK'nin yaptığı hiçbir açıklama HDP adına yapılmış açıklamalar değil. KCK'yi bağlar. HDP'nin yaptığı hiçbir açıklama da KCK'yi bağlamaz" diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Biz KCK'nin siyasi partisi, siyasi kolu, kanadı değiliz. Açıklamalarımız birbirine ters de düşebilir. Bundan daha doğal ne olabilir. Dolayısıyla Sayın Başbakan, KCK'nin kendilerine yönelik yaptığı açıklamalara kulak kesilse daha iyi olur."

"Siz 1990'ları çok arzuluyorsunuz biliyorum

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "1990'lı yıllara geri dönüş olmayacağı" yönündeki ifadesinin hatırlatılması üzerine şu, değerlendirmeyi de şöyle yaptı:

"Nasıl dönülmeyecek 90'lara tam olarak. Bundan daha fazla nasıl dönülüyor 90'lara. Ne yapılıyor 90'larda fazla ek olarak. Onlar yapılıyor işte. 90'lara dönüş ortamı, zihniyeti budur."

Güvenli bölgelerin oluşturulması

Demirtaş, bazı illerde güvenli bölgelerin oluşturulmasına ilişkin tartışmaları da değerlendirerek, "Evet, olağanüstü hal bu şekilde hayata geçiyordu ve hükümet adım adım fiili bir OHAL uygulamasını hayata geçirmiş gibi görünüyor" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın