Dolar
32.54
Euro
34.92
Altın
2,332.55
ETH/USDT
3,182.60
BTC/USDT
64,815.00
BIST 100
9,716.77
Politika, arşiv

Meclis Başkanlığı için oy kullanmayacak

TBMM Başkanlığına aday olan TBMM Geçici Başkanı ve Antalya Milletvekili Baykal, TBMM Başkanlığı için yapılacak oturumu yöneteceğini ancak oy kullanmayacağını bildirdi.

29.06.2015 - Güncelleme : 29.06.2015
Meclis Başkanlığı için oy kullanmayacak

ANTALYA

CHP milletvekilleri tarafından Meclis Başkanlığına aday gösterilen TBMM Geçici Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Antalya Gazeteciler Cemiyetini (AGC) ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Seçimlerin ardından yaşı en büyük milletvekili olarak TBMM Geçici Başkanı olduğunu anımsatan Baykal, geçici başkanın aday olması ve oy kullanma durumlarını hem TBMM'nin kadrosundaki hem de dışarıdaki hukukçulara incelettiğini söyledi.

Geçici başkanın TBMM adayı olması halinde oturumu yönetmesine engel olacak ne hukuki ne siyasi ne de teamülden kaynaklanan bir örnek olduğunu vurgulayan Baykal, bu nedenle bugünkü oturumu yöneteceğini kaydetti.

Yine hukuken bir sorun olmamasına rağmen kendi kararıyla oy kullanmayacağını açıklayan Baykal, "Hukuki bir engel bulunmadığı halde zihinlerde bir tereddüt kalmaması, etik problem anlayışı ortaya çıkmaması için bugün bulunacağım oturumda oy kullanmayacağım. Meclis'i yöneteceğim ama o turlar sırasında ben oy kullanmayacağım, oy kullanma arayışı içine girmeyeceğim" ifadelerini kullandı.

Bir basın mensubunun, "Siz oy kullanmayacaksınız ama diğer adaylar kullanacaklar, bir oyla kaybedersiniz ne olacak?" sorusu üzerine Baykal, "Böylesine önemli, tarihi bir oturumda TBMM'yi yönetiyor olmanın bana verdiği onuru bir oy karşılığında feda etmeye niyetim yok" ifadesini kullandı.

"Bildiğiniz gibi en erken doğmuş milletvekili olarak Anayasa'ya göre geçici başkanlık göreviyle yükümlendim" diyen Baykal, bunu bir onur olarak gördüğünü, bugün de TBMM Geçici Başkanı olarak görev yapacağını, gündemde seçim bulunacağını anlattı.

Baykal, "Yani hem geçici başkanım hem de bir aday olarak bugünkü toplantıda ben de oy isteyeceğim. Bu çok sık görünün bir tablo değil" ifadesini kullandı.

Hukukçular inceledi

TBMM Geçici Başkanı'nın aday gösterilmesinin bazı soruların doğmasına neden olduğunu vurgulayan Baykal, bugüne kadar sadece Süleyman Arif Emre'nin böyle bir girişiminin bulunduğunun tespit edildiğine dikkati çekti. Baykal, Emre'nin hem geçici başkan hem de başkan adayı olduğunu, oturumu yönetmesine kimseden itiraz gelmediğini belirtti.

İnce demokrasi dönemi

Meclis Başkanlığını kazanabileceği gibi kazanamayabileceğini, Türkiye'nin bu çalkantılı döneminin işleyen bir demokrasiye çevrilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Baykal, "Demokrasiye yeni bir aşama kazandırılması, işte ben ona ince demokrasi diyorum. Şimdi bizim ince demokrasiye mecbur olduğumuz bir dönem bu" dedi.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz'ın durumu

Bir gazetecinin, "AK Parti'nin adayı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın görevinden istifa etmeden aday olması, mevzuat ve etik açıdan doğru mu?" şeklindeki sorusu üzerine Baykal, hükümet üyesi bir kişinin Meclis Başkanlığına aday olmasını engelleyen, yasaklayan hukuki bir düzenleme bulunmadığını söyledi.

Ancak hükümet üyesi birinin adaylık için görevinden istifa etmemesinin parlamenter rejimin ruhuna çok uymadığı yönünde değerlendirmelerin bulunduğunu kaydeden Baykal, "Seçim süreci başladı, Adalet ve Kalkınma Partisi, saygıdeğer bir adayı ortaya koydu. Bu konuları dikkate almadan iyi niyetle bu girişimin yapıldığına eminim. Hukuki bir engel de görmüyorum. O nedenle bu seçim için bunun bir mesele yapmamamız gerektiği kanaatindeyim. Bir tartışmaya yol açmadan, bu seçimi tamamlayalım" diye konuştu.

"Arkamda herhangi bir koalisyon modelini alarak yola çıkmadım"

Bir başka gazetecinin, "Meclis Başkanı olmanız koalisyonun nasıl şekilleneceği anlamına mı geliyor?" şeklindeki sorusunu Baykal, "Benim adaylık çalışmasına yönelmiş olmam, hiçbir şekilde koalisyon modelinin uygulanacağı anlayışından kaynaklanmıyor" şeklinde yanıtladı.

Arkasına herhangi bir koalisyon modelini alarak yola çıkmadığını vurgulayan Baykal, ayrıca resmen koalisyon çalışmalarının başlamadığını, bunun için öncelikle bir başbakan adayının görevlendirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Baykal, "Hükümetle ilgili daha hiçbir somut ilerleme yoktur. Şu anda hükümetle ilgili peşrev çalışmaları yapılmaktadır. Esasa yönelik hiçbir çalışma yoktur. O nedenle başkanlık konusunda şu ya da bu çözümün ortaya çıkması koalisyon geliyor anlamına kesinlikle gelmez" dedi.

Baykal, TBMM Başkanlığına bir kişinin seçilmesinin ardından bir seçime de gidilebileceğini, bu nedenle TBMM Başkanı ile koalisyon bağlantısı kurmamak gerektiğini yineledi.

"Net, şeffaf bir çalışma yapılacağına güveniyorum"

Bir gazetecinin, "İlk turda partilerin adaylarının seçilmesi mümkün görünmüyor. AK Parti'nin üçüncü turda HDP adayını destekleyeceği, böylece dördüncü tura AK Parti ve HDP adayının gireceği söyleniyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Baykal, şu yanıtı verdi:

"7 Haziran'dan sonra siyaset yeni bir noktaya geldi. Yani artık siyasette öyle kurnazlıklar, oyunlar, tuzaktan, arkadan dolanıp açmaza alma çabaları falan prim yapmıyor, itibar görmüyor. Ben bunun siyasi liderler tarafından da anlaşıldığını görüyorum. O nedenle bu tip taktik, ters çapraz bağlantılar kurarak farklı sonuçlar elde etme gibi kamuoyunun güvenini sarsacak, partilerin güvenilirliğini sorgulatacak davranışların ortaya çıkacağına hiç ihtimal vermiyorum, bunu kimseye yakıştırmıyorum. Net, şeffaf bir çalışma yapılacağına güveniyorum. O nedenle bunlar eski siyaset dönemine özgü alışkanlıkların yansıtılması anlamına geliyor, göreceğiz. Yani bozmaya çalışmayacağız, içimize sindireceğiz, götüreceğiz. O çok tartışmalara yol açan 9 Haziran görüşmesinin de özü budur işte. Yani yeni bir siyaset anlayışı olduğu, koalisyonun içtenlikle denenmesi gerektiği, öyle hemen ön seçime gidelim Anayasa'nın öngördüğü gerekleri yerine getirelim anlayışının doğru olmadığı, bunu içimize sindirip demememiz gerektiği... Seçim taktiği ya da transfer, bunlar yok. Yeni bir siyaset istiyor toplum, şimdi hepimiz buna ayak uydurmaya çalışacağız."

Muhabir: Leyla Ataman Koyuncuoğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın