Politika, seçim 2015, arşiv

'AK Parti olmadan hükümet kurmak istiyorlar'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, "CHP, MHP ve dışarıdakiler, HDP'nin barajı geçmesini istiyor. Hiçbir ilke kalmadı. Önemli olan, AK Parti olmadan hükümet oluşumunu sağlayabilmek" dedi.

29.05.2015 - Güncelleme : 29.05.2015
'AK Parti olmadan hükümet kurmak istiyorlar'

GİRESUN - Eyüp Elevülü

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "CHP, MHP ve dışarıdakiler, ısrarla HDP'nin barajı geçmesini istiyor. Kimin kiminle koalisyon yaptığının çok da önemi yok. Önemli olan, AK Parti olmadan bir hükümet oluşumunu sağlayabilmek" dedi.

Canikli, AA muhabirine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun zaman zaman "Biz, HDP'nin barajı geçmesine yönelik bir destek çalışması yapmıyoruz" yönünde açıklamalar yaptığını söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun, Avrupa Parlamentosunun Türkiye Raportörü Kati Piri ile yaptığı görüşmenin basında yer aldığını hatırlatan Canikli, CHP'nin, HDP'ye desteğini açık bir şekilde gösterdiğini, MHP'nin ise bunu gizli yürüttüğünü ifade etti.

Bakan Canikli, HDP'nin barajı geçmesi konusunda her türlü desteğin verildiğine işaret ederek, "CHP ile HDP arasındaki bu gönül ilişkisini zaten biliyorduk. Çok bilinmeyen ya da çok sürpriz bir olay değil ama MHP'nin özellikle HDP'nin barajı geçmesi noktasındaki bu isteğini ve çalışmalarını açıkçası çok fazla beklemiyorduk. Kimse beklemiyordu ama maalesef bu da gerçekleşiyor" görüşünü savundu.

MHP'nin, 1999 seçimleri sonrasında, oluşan tablo ile Meclis'teki koltuk dağılımı çerçevesinde başbakanlığı alma imkanının olduğunu belirten Canikli, o dönemde MHP'nin başbakanlığı elinin tersiyle ittiğini ve daha sonra 2002 seçimlerinde diğer partilerle sandığa gömüldüğünü söyledi.

Genel seçimler için projeler üretildiğine işaret eden Canikli, şöyle devam etti:

"Şu anda bu işi, yine birileri adına olmak üzere paralel çete tarafından yapılıyor, yerine getiriliyor. Onların amacı, AK Parti'yi dışarıda bırakacak şekilde diğer üç siyasi partinin oluşturacağı koalisyon hükümeti kurulması. Projeleri bu, amaçları bu. Bu da açık bir şekilde dillendiriliyor. Bütün bu siyasi partiler tarafından dillendiriliyor. İşin içerisinde TÜSİAD'ın olduğunu biliyoruz. Doğan Medya Grubunun olduğunu biliyoruz. Ayrıca uluslararası boyutun olduğunu da biliyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu'nun Sayın Piri ile yaptığı görüşme de bunun aslında yine açığa çıkan bir boyutu, bir yansıması olarak değerlendirilebilir."

"Hiçbir ilke kalmadı"

Koalisyon oluşturabilmesi için HDP'nin mutlaka barajı geçmesi gerektiğinin düşünüldüğünü dile getiren Canikli, "Dolayısıyla CHP, MHP ve dışarıdakiler, ısrarla HDP'nin barajı geçmesini istiyor. Kimin kiminle koalisyon yaptığının çok da önemi yok. Önemli olan, AK Parti olmadan bir hükümet oluşumunu sağlayabilmek. Bunun için de şu andaki tablo, üç siyasi partinin ancak bir araya gelmesi halinde bir koalisyon olabileceği şeklinde kendileri tarafından değerlendiriliyor. Hiçbir ilke kalmadı. MHP'nin HDP ile aynı koalisyon içerisinde olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Evet, düşünülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Canikli, 1999 seçimlerinde DSP ile MHP'nin bir araya geldiğini ve bugün de MHP'nin HDP ile bir araya gelmesinin aynı durumu gösterdiğini belirtti.

Partiler açısından Meclis'te bulunma barajının, 1982'den bu yana belli olduğunun altını çizen Canikli, yüzde 10 barajının altında kalındığı zaman siyasi partilerin milletvekili çıkaramadığını anımsattı.

"HDP de kuralları bilerek seçime giriyor"

"HDP barajı geçemezse ki geçemeyecek, geçemezse Avrupa Parlamentosu temsilcisinin 'Bu Türkiye açısından sıkıntılara, çatışmaların başlamasına neden olur' gibi açıklaması haddini aşmadır, hadsizliktir. Kesinlikle böyle bir haddi yok" diyen Canikli, Türkiye'nin iç işlerine müdahale anlamına gelebilecek, doğrudan siyasi tablonun nasıl oluşması gerektiği konusunda kanaat bildiren bu açıklamanın, uluslararası diplomatik nezaket kurallarına sığmadığını söyledi.

Nurettin Canikli, "HDP de kuralları bilerek seçime giriyor. Dolayısıyla onlar da barajı geçemeyeceklerini anladılar. Bunun üzerine oyunbozanlık yapıyorlar, yapmaya çalışıyorlar. Bu konudaki akıl babalarını da yanlarına alarak akılları sıra Türkiye'yi tehdit etmeye çalışıyorlar. Tabii biz bunlara hiçbir şekilde pabuç bırakmayız" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın