Dolar
32.49
Euro
34.94
Altın
2,333.07
ETH/USDT
3,146.90
BTC/USDT
64,557.00
BIST 100
9,716.77
Politika, arşiv

'Bize kibirle yaklaşana boyun eğmeyiz'

Başbakan Davutoğlu, "Tarihimizle yüzleşmeye hazırız, her şeyi paylaşmaya, arşivleri açmaya hazırız ama bize kibirle yaklaşana hiçbir şekilde boyun eğmeyiz" dedi.

24.04.2015 - Güncelleme : 24.04.2015
'Bize kibirle yaklaşana boyun eğmeyiz'

KONYA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz seçim beyannamemizde bir taraftan niteliksel değişimi ulaştırma alanlarına yansıttık. Duble yoldan otoyola, hızlı trenden yüksek hızlı trene ve diğer nitelikli değişim. Diğer taraftan da her bir şehre dönük projeler geliştirme kararı aldık. Tabiri caizse her bir şehre dönük seçim beyannamemiz var" dedi.

Davutoğlu, Konya'da proje tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Konya'nın ilim, maneviyat, tarım, ticaret, sanayi ve ulaştırma merkezi olduğunu söyledi. 

Konya'nın Karapınar Enerji İhtisas Bölgesi ve Tuz Gölü'nde doğalgaz depolama projeleriyle bir enerji merkezi olduğunu belirten Davutoğlu, "Birçok hususiyeti bünyesinde barındıran bir şehrin, tüm bunları barındırmakla birlikte şehir kültürünü ve dokusunu koruması en büyük meydan okumadır ve sizden ve bizden tarihin de milletin de Allah'ın da hesap soracağı konu budur. Şehir dokusunu bozmadan bütün bu alanlarda merkez olmayı başarabilmek çünkü artık 13. yüzyılda payitaht olan Konya, 21. yüzyılda da İstanbul ve Ankara, daha sonraki payitahtlarımızla birlikte, bölgenin de yükselen örnek bir şehri olmak durumunda" diye konuştu. 

 Bu çerçevede Konya'yı ulaştırma akışlarının merkezine yerleştireceklerini vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Yüksek hızlı trenin Ankara, İstanbul, Eskişehir bağlantıları, Antalya, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri ile bir turizm hattı, yani sahil turizmi, manevi turizm, Kapodokya'daki doğal turizm bütün bir hattın birbiriyle irtibatlandırılması, Mersin'e doğru inen lojistik koridor, Karaman üzerinden ve Konya'ya gelen yüksek hızlı trenin Konya'ya ulaşması, Akdeniz'e üç koldan Hadim, Taşkent, Kuşyuvası üzerinden Alanya'ya, Alacabel ve Seydişehir üzerinden Manavgat ve şimdi de Beyşehir Gembos üzerinden Akdeniz'e inen hatlar bütünüyle Konya'yı Orta Anadolu ve Büyük Konya Havzası ile Akdeniz'in, doğuyla batının, Mezopotamya, Kapadokya havzasıyla ve Ege'nin merkezinde son derece önemli bir konuma getiriyor."

Bütün bu tren hatlarının geçmesi durumunda Konya'da yeni bir insan hareketliliği olacağına işaret eden Başbakan Davutoğlu, "Bütün bu ulaştırma hatları geçiyorsa bizim bu insan hareketliliğini şimdiden yönetmemiz lazım. Yarını bekleyemeyiz, 'gelişsin, bir tedbir alalım' diye bekleyemeyiz" ifadelerini kullandı. 

"Zillete son verdik" 

Tarihi dokuyu koruyarak, kentsel dönüşümün sağlanmasının önemini vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bazı uygulamalar çok sembolik gibi gelebilir ama benim önem verdiğim şeylerden birisi, Hazreti Mevlana'ya girişin ücretsiz hale getirilmiş olmasıdır. Çünkü Hazreti Mevlana'nın huzuruna ücret vererek gitmek zaten bir zilletti bizim için ve bu zillete son verdik. Aynı şey Hacı Bektaşı Veli hazretleri için de geçerli. Ne zaman Mevlana'ya gitsem yurt dışından ve ülkemizin çeşitli yerlerinden insan akışı görüyorum. Bu sayı daha da artacak. Konya, küresel ölçekli turizm alanı haline gelecek. Dolayısıyla şehiriçi ulaşımı bugüne göre düşünmemeliyiz. Dünyanın en önemli manevi merkezlerinden biri olacak olan Konya'ya göre ayarlamamız lazım." 

AK Parti iktidarından önce Konya'da bir üniversite olduğunu hatırlatan Davutoğlu, şimdi beş üniversite olduğunu ve öğrencilerin de şehir içinde sürekli hareket halinde olduğunu belirtti.

Davutoğlu, 2030 yılına kadar Konya'nın ulaşım sıkıntılarını çözeceklerini, Akdeniz, Kapadokya, İzmir, Ankara, Eskişehir, İstanbul güzergahını da hızlı tren ve otoyollarla güçlendireceklerini, böylece Konya'nın "tarihi payitaht" niteliğinin küreselleşen ve büyüyen Türkiye'nin "merkez şehri" olmaya dönüşeceğini söyledi.

"Projenin yürümesini ben bizzat yakından takip edeceğim" diyen Davutoğlu, Konya halkını projeyi sahiplenmeye çağırdı. Davutoğlu, "Tarihi dokuya sahip ve hızlı sanayileşmeyle gelişen şehirlere de benzer metrolarla yeni bir hayat suyu, tarihi dokuyla geleceği birleştiren köprü inşa edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Acılarını paylaşıyoruz"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "O Ermeniler ki acılarını paylaşıyoruz, bütün milletlerin acılarını paylaşırız. Onların da o acıları yaşamasına sebep olacak şekilde tahrik edenler, şimdi sanki o olaylarda hiçbir veballeri yokmuş gibi 100 yıl sonra bizi yargılamaya kalkıyorlar. Tarihimizle yüzleşmeye hazırız, her şeyi paylaşmaya, arşivleri açmaya hazırız ama bize kibirle yaklaşana hiçbir şekilde boyun eğmeyiz" dedi.

Davutoğlu, "Türkiye Büyük Millet Meclisinin hayır dualarla açılmasının 95. yılına girdik. Allah bu millete bir daha işgal göstermesin. Mehmet Akif'in ifadesiyle bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" diye konuştu.

1915 olaylarına ilişkin taziye mesajı yayımladıklarını anımsatan Davutoğlu, "O Ermeniler ki acılarını paylaşıyoruz, bütün milletlerin acılarını paylaşırız. Onların da o acıları yaşamasına sebep olacak şekilde tahrik edenler, şimdi sanki o olaylarda hiçbir veballeri yokmuş gibi 100 yıl sonra bizi yargılamaya kalkıyorlar. Tarihimizle yüzleşmeye hazırız, her şeyi paylaşmaya, arşivleri açmaya hazırız ama bize kibirle yaklaşana hiçbir şekilde boyun eğmeyiz" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Çanakkale'de düzenlenen törene dikkati çeken Davutoğlu, şunları söyledi:

"Dünyanın en önemli liderleri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın misafiri olarak bu tarihi anmak üzere bir araya geldi. İstanbul'umuzu işgal etmeye gelen ordulara bir taraftan kahramanca 'dur' diyen ecdat, sadece kahramanlık göstermedi, aynı zamanda insanlığı da gösterdi. İşgal etmek için gelen düşman askerlerini omuzlarında taşıyarak, onlara ikramda bulundular, kısa aralıklar verildiğinde bu arada dostluklar geliştirenler tarihten nasıl ders çıkarmamız gerektiğini de gösteriyor." 

Başbakan Davutoğlu,  "Ümit ederiz ki bugün Çanakkale'deki bu tablodan bütün tahrik unsuru parlamentolar ve başta Sayın Papa ders alır. Ümit ederim ki yine İslam liderleri de bundan ders alır ve gelecek yıllara yan yana, barış içinde yaşayan komşular olarak refah bölgesi oluşturmak için birlikte çalışırız" değerlendirmesinde bulundu.

Bu toprakların asırlarca birçok medeniyete beşiklik ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, Konya'nın 12. ve 13. yüzyılda dünyanın en önemli şehirleri arasında yer aldığını vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, son 100-150 yılda şehirlerin "vahşice kültürlerini" kaybettiğini ifade ederek, "Çocukluğumuzun Konya'sını hepimiz hatırlarız. Hepimiz o günleri yaşadık. Hala o kültür, mevcudiyetini bütün şehirlerimizde sürdürüyordu ama birkaç gelişme, şehir kültürünün Konya'da dahil olmak üzere birçok şehirde sarsılmasına neden oldu" görüşünü paylaştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın