Dolar
32.56
Euro
34.88
Altın
2,320.90
ETH/USDT
3,148.40
BTC/USDT
64,446.00
BIST 100
9,722.09
Politika, seçim 2015

CHP seçim bildirgesi açıklandı

CHP seçim bildirgesinde, Dersim arşivlerinin tarihçilerin erişimine açılacağı, Madımak Oteli'nin "Hoşgörü Müzesi" yapılacağı, Diyarbakır Cezaevi'nin ise İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesi'ne dönüştürüleceği bildirildi.

19.04.2015 - Güncelleme : 19.04.2015
CHP seçim bildirgesi açıklandı

ANKARA

CHP seçim bildirgesinde, Dersim arşivlerinin tarihçilerin erişimine açılacağı, Madımak Oteli'nin "Hoşgörü Müzesi" yapılacağı, Diyarbakır Cezaevi'nin ise İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesi'ne dönüştürüleceği bildirildi.  

CHP, ATO Congresium'da düzenlenen toplantı ile seçim bildirgesini açıkladı. 

Kamuoyuyla paylaşılan bildirge 200 sayfadan oluşuyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Yaşanacak bir Türkiye için yola çıktık" sözleriyle başlayan bildirgede, CHP'nin iktidar olması durumunda yapacakları anlatılıyor. 

"Umutlu bir gelecek için büyük dönüşüm hedefleri" başlığı altında, kuvvetler ayrılığı, laiklik, siyasi partiler sistemi gibi konularda yapılacaklar aktarılıyor. 

Bildirgede, sulh ceza hakimliklerinin kaldırılacağı vaadi yer alan bildirgede, CHP iktidarında Adalet Bakanlığı'na bağlı adli kolluk kurulacağı bildiriliyor.

Biber gazı kullanımına son verecek yasal düzenlemeleri yapma sözü verilen CHP bildirgesinde, Cumhurbaşkanının yargı ve diğer üst düzey bürokrasi atamalarındaki yetkilerinin kısıtlanacağı belirtiliyor.

Din, mezhep ve inanç farkı gözetmeksizin tüm vatandaşların inanç ve ibadet özgürlüğünü güvence altına alma sözü veren CHP, cemevlerini diğer ibadethaneler gibi yasal statüye kavuşturacağını vaat ediyor.

Kredi faiz borçlarının yüzde 80'i silinecek

Bildirgede, 31 Mart 2015'e kadar, bankacılık sisteminde sorunlu hale gelen kredi kartı ve bireysel kredilerin faiz borçlarının en az yüzde 80'inin silineceği, kalan borçların ise yeniden yapılandırılarak 5 yıla yayılacağı açıklandı.

Doğan her yoksul çocuğa, mama, bebek bezi de dahil olmak üzere, ilk 6 aylık tüm hijyenik ihtiyaçlarını sağlayan "bebek sandığı" verilmesi hedefleniyor.

CHP, ev sahibi olmayanlar, yaşı ve geliri ne olursa olsun, arsa maliyetsiz, peşinatsız, uzun vadeli kredi avantajıyla, aylık 277 lira taksitle ev sahibi olacağı taahhüdünde bulundu.

Yoksul aileye ücretsiz elektrik

CHP, 4 kişilik yoksul bir aile için aylık 230 kilovat saat elektriği ücretsiz sağlayacağını da açıkladı.

Akkuyu Nükleer Santrali anlaşmasını yerel ve uluslararası hukuk çerçevesinde yeniden gözden geçirileceğinin açıklandığı CHP bildirgesinde "Ülkemizin enerji bağımlılığını artıracağı ve güvenliği şüpheli olduğu için, hukuk çerçevesinde mümkün olursa, iptal edeceğiz" denildi.

CHP'nin, daha önceki seçim vaatleri arasında yer alan "Aile Sigortası Programı" bu seçim bildirgesinde de yer aldı. Projeyle güvencesiz ve yoksul vatandaş kalmayacağı iddia edilen CHP bildirgesinde, hiçbir hanenin gelirinin 720 liranın altına düşmeyeceği öne sürüldü.

Emekliye 2 maaş ikramiye

Emeklilere, Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye verileceği öne sürülen bildirgede, çalışanların maaşları ile emekli aylıkları arasındaki uçurumun kapatılacağını, emeklilerin, milli gelir artışından refah payı almasını sağlayacaklarını, banka promosyonlarından emeklilerin de yararlanacağını, emeklilerin ilaç, muayene fark ücretlerinin de kaldırılacağı sözü verildi.

Taşeronu bitirme sözü

CHP seçim bildirgesinde, "modern kölelik" olarak tanımladığı taşeron sistemini bitirme sözü vermenin yanı sıra tüm kamu çalışanlarının grevli toplu sözleşme hakkına kavuşacağı bildirildi. Bildirgede, haftalık çalışma süresinin ise ücrette bir azalma olmaksızın 40 saate ineceği vaadinde bulunuldu. 

Muhabir: Barış Gündoğan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.