Politika, arşiv

PEGIDA taraftarları ile karşıtları gösteri yaptı

Almanya’nın bazı kentlerinde, Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) taraftarları ve karşıtları gösteriler düzenledi.

27.01.2015 - Güncelleme : 27.01.2015
PEGIDA taraftarları ile karşıtları gösteri yaptı

BERLİN 

Başkent Berlin’de PEGIDA’nın uzantısı BAERGIDA grubu  yaklaşık 200 kişiyle merkez tren istasyonun yanındaki meydanda toplandı. Alman bayrakları ile "İslam Almanya’ya ait değildir" ve "İslam’a özel iyilik yapılmasın" yazılı dövizler taşıyan grup, Spree Nehri kenarında yoğun güvenlik önlemleri altında yürüdükten sonra tekrar gösterinin başladığı meydana döndü.

"Halk biziz", "Yalancı basın" ve "Merkel’in gitmesi lazım" sloganlarının atıldığı gösteride, siyasetçilerin halkın taleplerine kulak vermesi istendi, İslam karşıtı konuşmalar yapıldı.

Diğer taraftan yaklaşık 700 kişilik PEGIDA karşıtı grup da Başbakanlık önünde toplanarak merkez tren istasyonuna kadar yürüdü. Göstericiler, "Defolun" ve "Nasyonalizmi kafanızdan çıkartın" sloganları attı.

Merkez tren istasyonun önünde iki grup arasında bazen sözlü sataşmalar yaşanırken, Berlin polisi iki grubun karşı karşıya gelmesini önledi.

Dresden’de yabancı düşmanlığına karşı konser düzenlendi

PEGIDA hareketinin ortaya çıktığı Dresden kentinde ise "Açık ve renklilik. Dünyaya açık bir Dresden" sloganıyla tanınmış şarkıcıların sahne aldığı bir konser düzenlendi.

Dresden kentinin sembolü olan Frauenkirche Kilisesi önündeki konsere on binlerce kişinin katıldığı belirtildi.

Alman şarkıcı Herbert Grönemeyer, İslam dininin düşman olarak gösterilmesine karşı çıkarak, "Bu olamaz. Bu tümüyle demokratik değil" ifadesini kullandı.

PEGIDA hareketi, kendi taraftarlarının da bu konsere gitmelerine imkan vermek için, bu akşam için planladığı gösteriyi dün gerçekleştirmişti.

Frankfurt'ta 16 bin 500 kişi yabancı düşmanlığını protesto etti

Frankfurt kentinde ise Almanya’da son günlerde artan yabancı düşmanlığına karşı "Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik" gösterisi düzenlendi.  

Frankfurt Römer ve Hauptwache meydanlarında soğuk havaya rağmen toplanan yaklaşık 16 bin 500 kişi, PEGIDA hareketini protesto etti.  Frankfurt Belediyesi'nin öncülük ettiği gösteriye göçmen kuruluşlar, demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu destek verdi. 

Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann ve Diyanet İşleri Başkanlığı Türk İslam Birliği (DİTİB) Hessen Bölge Koordinatörü Selçuk Doğruer, gösteri alanında kurulan platformda bir konuşma yaptı. 

 Gösteride, "Almanya renkli kalacak", "PEGIDA'ya hayır" ve "Irkçılığa ve şiddete hayır" yazılı pankartlar taşınırken, kurulan platformda Almanca ve Türkçe şarkılar söylendi.

Konuşmacılar, Almanya'da ırkçılığa yer olmadığını ve tüm insanların ve dinlerin hoşgörü içinde Almanya'da yaşayabileceğini vurguladı. 

Öte yandan, Hauptwache Meydanı'nda toplanan 500 kişilik PEGIDA yanlısı grup da aynı saatlerde eylem gerçekleştirdi. Polis iki grubun karşı karşıya gelmemesi için yoğun güvenlik önlemleri aldı. 

Frankfurt polisi tarafından yapılan açıklamada, karşıt gruptaki göstericilerin polise yumurta, boya torbası ve maytap attığı, bunun üzerine polisin göstericilere karşı biber gazı kullandığı belirtildi. Göstericilerden bazılarının yüzlerini kapattığı ifade edilen açıklamada, bir polisin hafif yaralandığı kaydedildi.

Hannover, Braunschweig, Bremen, Münih ve Karlsruhe kentlerinde gösteriler düzenlendi. Bu kentlerde de PEGIDA karşıtlarının yabancı düşmanı göstericilerden sayı olarak daha fazla olduğu bildirildi.

Resmi rakamlara göre Dresden kentinde yaklaşık 350 kişilik PEGIDA grubu, 20 Ekim'de gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini artırmıştı. Grubun 12 Ocak’ta yaptığı gösteriye 25 bin kişi katılmış, 19 Ocak’taki gösteri ise PEGIDA’nın kurucusu ve başkanı Lutz Bachman’a terör saldırısı yapılacağı tehdidi üzerine iptal edilmişti. PEGIDA’nın dün düzenlediği gösteriye ise 17 bin 300 kişinin katıldığı belirtilmişti. Ülkenin diğer kentlerindeki yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olan PEGIDA hareketini taklit etmek için Berlin’de BAERGIDA, Köln’de KOEGIDA, Münih’te BAGIDA gibi gruplar kurulmuştu. Söz konusu gruplar pazartesi günleri gösteri yapıyor. 

Muhabir: Erbil Başay, Abdulselam Durdak

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın