Dolar
32.39
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,550.00
BTC/USDT
70,348.00
BIST 100
9,109.91
Politika, arşiv

Türkiye ve Makedonya önemli imkanlara sahip iki ülke

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hem Türkiye'nin hem Makedonya'nın önemli imkanlara sahip iki ülke olduğunu, bu ülkeler arasındaki ilişkilerin, rakamların ikiye hatta üçe katlanması gerektiğini belirtti.

23.11.2014 - Güncelleme : 23.11.2014
Türkiye ve Makedonya önemli imkanlara sahip iki ülke

ÜSKÜP

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye, Balkan devletleriyle yakın işbirliği içerisine olmaya gayret ediyor, yoğun çaba sarf ediyor. Bunların başında da Makedonya geliyor" dedi.

Çiçek, Makedonya'daki temasları çerçevesinde, başkent Üsküp'teki Stone Bridge Oteldeki Makedonya-Türkiye Ticaret Odasının (MATTO) düzenlediği yemekte iş adamları ile bir araya geldi.

Çiçek, burada yaptığı konuşmada, Makedonya'yı daha önce de ziyaret ettiğini ancak bu büyüklükte bir organizasyonda iş adamlarıyla bir araya gelmediğini belirterek görüşmeden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Makedonya'daki temasları kapsamında, iki ülkenin karşılıklı beklentileri olan konuların yanı sıra ilişkilerin karşılıklı olarak geliştirilmesi, derinleştirilmesi ve işbirliğinin artırılması ile ilgili gündemdeki konuları ele alacaklarını kaydeden Çiçek, Makedonya'nın Türkiye için son derece önemli bir ülke olduğunu ifade etti.

Çiçek, Türkiye'nin Makedonya'ya önem ve öncelik vermesinde birçok sebep bulunduğunu ifade ederek, "Burada soydaşlarımız, tarihi beraberliğimiz, uzun bir geçmişimiz, kültürel ilişkilerimiz ve akrabalıklarımız var. Dolayısıyla nereden bakarsak bakalım, Makedonya, ilişki kurmamız gerçekten hem zaruri hem önemli olan bir ülke" diye konuştu.

Makedonya ile Türkiye arasında herhangi bir siyasi sorunun bulunmadığını aktaran Çiçek, şunları kaydetti:

"Balkanlar, dünyanın en kırılgan bölgelerinden biridir. Türkiye, Balkan devletleriyle yakın işbirliği içerisine olmaya gayret ediyor, yoğun çaba sarf ediyor. Bunların başında da Makedonya geliyor. Makedonya ile aramızda, memnuniyetle ifade ediyorum ki herhangi bir siyasi sorunumuz yok. Yaptığımız temasları, görüşmeleri, karşılıklı en üst düzeyde ziyaretleri ilişkilerimizi daha da geliştirmek, kökleştirmek, kurumsallaştırmak ve iki ülkenin sahip olduğu potansiyelleri, iki ülkenin yararına, halklarımızın refahına, mutluluğuna, barışına katkı sağlamak için yapıyoruz."

"Hem Türkiye hem Makedonya önemli imkanlara sahip iki ülke"-

Çiçek, siyasi ilişkilerde sorun olmamasının diğer alanlardaki ilişkilerin de kapısını açtığına işaret ederek, siyasi sorunların bulunduğu yerde, ekonomik, ticari ve diğer alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesinin zor olduğunu vurguladı.

Çiçek, hem Türkiye'nin hem Makedonya'nın önemli imkanlara sahip iki ülke olduğunu, bu ülkeler arasındaki ilişkilerin, rakamların ikiye hatta üçe katlanması gerektiğini, bunun için imkan ve fırsatların olduğunu aktardı.

Mekanizmaları harekete geçirmek, fırsatları iyi değerlendirmek ve iki ülkenin yararına olacak proje bazında ilişkileri bir an önce devreye sokmak gerektiğini vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:

"Türkiye, Makedonya'da ekonomik ve ticari gelişmeyi artırmak, ekonomik istikrarı ve kalkınma çabalarını daha etkin kılabilmek noktasında her türlü çabaya, gayrete ve desteğe hazırdır. Yani eğer hedef olarak konulan noktalara bir an evvel ulaşmak istiyorsak Türkiye bunun için elinden gelen çabayı gösteriyor, göstermeye de devam edecektir. Geriye kalan, Türkiye'nin açtığı bu fırsat penceresinden, buradaki dostlarımızın iyi istifade etmesi."

Çiçek, işsizliğin tüm dünyada olduğu gibi Makedonya'da da en büyük sorunlardan biri olduğunun ülkeye gelir gelmez fark edildiğini, işsizliğin, "devlete adam alarak" çözülemeyeceğini anlattı.

İşsizliği önlemenin en iyi yolunun yeni istihdam alanları yaratmak olduğunu ifade eden Çiçek, ülkelerin kendi imkanları yoksa yabancı sermayeyi ülkeye getirmeleri gerektiğini kaydetti.

-"Burada organize sanayi bölgesi kurmak istiyoruz"-

Yabancı sermayeyi "nazlı" olarak niteleyen Çiçek, "Yani nerede itibar görürse nerede teşvik görürse nerede destek görürse oraya akar. Türkiye olarak biz Makedonya'ya gerçekten ilgi duyuyoruz. Bu kadar insanımız yatırım yapmış, bunun devamı da gelir. Burada biz bir organize sanayi bölgesi kurmak istiyoruz. Yeri belli ve sayısı belli. Makedonyalı dostlarımızdan da istediğimiz, arsanın tahsisidir. Onun dışında biz bir şey istemiyoruz. Bunları teşvik etmek, desteklemek lazım. Siz de bu işe öncü oluyorsunuz. Biz de sizin taleplerinizi ilgili makamlara iletmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Buraya gelip gitmek, Türkiye'nin bir başka ucuna gidip gelmekten daha kolay" diyen Çiçek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Lisan problemi çok fazla yok. Kalbi yakınlık da var. Bunların hepsi aslında iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirebilmek açısından önemli. Makedonya yeni bir devlet. Türkiye de düşe kalka epey bir tecrübe edindi. Neyi yaparsa doğru olur, neyi yaparsa yanlış olur, biz bunları damdan düşüp ayağımız kırıldığı için biliyoruz. Bu tecrübeleri de dostlarımızla paylaşmak isteriz. Dediğim gibi, Balkanlar'da, kırılgan bir coğrafyada güçlü, istikrarlı, kalkınmış, her geçen gün geleceğe daha fazla umutla bakan bir Makedonya, hem kendisi için hem bölgenin istikrarı bakımından önemlidir diye düşünüyoruz. Onun için de, gerek iş adamları olarak, iş adamları örgütleri olarak gerekse siyasetçiler olarak bu ziyaretleri yapıyoruz ki karşılıklı bilgi paylaşımında, tecrübe paylaşımında olalım. İnşallah bu ilişkiler gelişecek. Bizler size yardımcı oluyoruz, olacağız. Sizler bizim iş dünyasındaki elçilerimizsiniz. Yani bir devletin bir resmi büyükelçileri, temsilcileri vardır, bir de fahri, resmi olmayan elçileri vardır. Onlar da sizlersiniz."

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil de iki ülke arasındaki "fevkalade iyi ilişkiler" bulunduğunu ziyaretle daha da perçinlendiğini söyledi.

Çiçek, Meclis Başkanı Velyanoski ile görüşecek

Çiçek, Makedonya'daki temaslarının ikinci gününde, Makedonyalı Şehitler Anıtı'nın bulunduğu Zena Borec Parkı'nı ziyaret edecek, ardından Makedonya Meclisi'ne geçerek Meclis Başkanı Trayko Velyanoski ile görüşecek. 

TBMM Başkanı Çiçek daha sonra, Makedonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Kenan Hasip ve dostluk grubu üyeleriyle bir araya gelecek.

Çiçek ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov da kabul edecek.

Cemil Çiçek, Üsküp'teki temasları kapsamında ayrıca Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Üsküp Koordinatörlüğünü ziyaret edecek.

Çiçek'in 25 Kasım Salı günü Makedonya'dan ayrılarak Arnavutluk'a geçmesi bekleniyor.

Çiçek'e Makedonya ziyaretinde AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye-Makedonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Bürge, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ve CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü eşlik ediyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın