Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,207.65
ETH/USDT
3,589.30
BTC/USDT
71,031.00
BIST 100
9,049.89
Politika, arşiv

Bunların siyaset masasına sürülmesi kabul edilemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç, Dersim olaylarına ilişkin "Bunun siyaseten, tarihten bir husumet çıkartılarak bugün karşı karşıya kaldıkları zorlukları aşmak için siyaset masasına bunların sürülmesi kabul edilemez" dedi.

19.11.2014 - Güncelleme : 19.11.2014
Bunların siyaset masasına sürülmesi kabul edilemez

ANKARA

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Bedelli askerlik konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ve CHP'nin tutumunun sorulması üzerine Koç, "son sözü" Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun söyleyeceğinin yetkililer tarafından dile getirildiğini hatırlatırken, "Son sözü fotokopi değil, işin aslı söylüyor" dedi. 

İçinden geçilen süreçte TSK'nın bu konudaki görüşünün önemli olduğuna değinen Koç, "Bu çerçevede bizim, siyasi parti olarak programımızda olan, daha önce Meclis'e verdiğimiz yasa teklifleri var, bu konudaki görüşlerimiz aynen sürüyor. Ama devlet sorumluluğu, bu tasarıda konu edilen kurumun görüşünün de önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bu çerçevede ortada bir şekil, şablon olmadığı için bir fikir yürütmem mümkün değil" yorumunu yaptı. 

Perinçek'in çağrısı

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in "birleşme çağrısı"nın sorulması üzerine ise Koç, CHP'nin programı, ilkeleri, örgütleri ve inanan kadroları olduğunu dile getirdi.  

Koç, "2015 seçimlerine girerken zaman zaman söylediklerinizin de katkısı ile ciddi bir yıpratma kampanyasına uğratılmaya çalışılan CHP'nin 2015 için bir rüyası var, bir umudu var. Eğer CHP'nin programını, ilkelerini paylaşan her kimse, o doğrular çerçevesinde mücadele etmeyi gözüne kestiriyorsa CHP'ye herkes üye olabilir, internetten de üye olunabiliyor, bizim onayımız gerekmiyor. Böyle bir düşüncesi olanlara o yolu hatırlatırım" diye konuştu.

"Emine Ülker Tarhan'ın Anadolu Partisi, CHP'den kopuşlara neden olur mu?" sorusunu yanıtlarken de "Yakın siyasi tarihe bakarsanız, ana gövdeden ya da ana yataktan ayrılan küçük yapıların ya da iddiaların Türkiye gerçeğinde bir siyaset iddiasına dönüşmediğini görüyoruz. Başarılar diliyorum, keşke ayrılmasaydı, bu çatı içerisinde mücadelesine devam etmesi mutlaka çok daha faydalı olurdu, hem kendisi için hem partimiz için. Başarılar diliyoruz. Bir iddia sergilemiştir, o konuda yorum yapmak ayrı bir siyasi parti kimliği karşımda olduğu için bana düşmez, o partiyi yurttaşlarımız değerlendirir. CHP'nin çizgisi ortada" değerlendirmesini yaptı.

Tanrıkulu'nun "Dersim özrü"...

Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun bir televizyon kanalında Dersim olayları için CHP adına özür dilemesi hatırlatılarak, "CHP'nin böyle bir özrü var mıdır?" sorusu üzerine de Koç, şu açıklamaları yaptı:

"Tarihten husumet çıkartmak gibi günlük etkinlikleriyle dünya önünde kendilerini ve Türkiye'yi zor duruma düşüren bir kadronun, bunaldıkları noktada hepimizin siyaseten ortak olduğu bir dönemde yani tek siyasi parti döneminde ki bütün unsurların içinde yer aldığı bir dönemde, 2. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde, Avrupa'da faşizm milyonlarca insanı kurban etmesinden önce Türkiye, kendi iç bütünlüğünü sağlamaya çalışırken, yaşanan bazı olaylar var. Bunlar acı olaylardır hiç şüphesiz. Bu işin temel sorumlularının yanında çok sayıda masum insan da acı çekmiştir, ıstırap çekmiştir, bu gerçeği görüyoruz. Bunun siyaseten, tarihten bir husumet çıkartılarak bugün karşı karşıya kaldıkları zorlukları aşmak için siyaset masasına bunların sürülmesi kabul edilemez. Varsa arşivler açılsın, her şeye bakılsın edilsin. CHP'nin görüşü budur. Büyük Atatürk'ün bölgeyi ziyaretinde yaptığı konuşma da ortadadır. Bu tartışmayı dile getirenler önce şunu sormalı; 1950 ve 2007 seçimleri dışında Tunceli'de yapılan bütün seçimleri CHP kazanmıştır. Her Tuncelili'nin hemen hemen evinde Hazreti Ali ile Mustafa Kemal Atatürk'ün resimleri yan yana durur. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet, Tunceli'de yaşayan vatandaşlarımıza da diğer tüm vatandaşlarımız gibi aklın, bilimin önceliğinde çağdaş bir yönetim oluşmayı, herkesin inancını özgürce yaşamayı herkesi eşit hukuku paylaşan, eşit birer cumhuriyet yurttaşı olma ülküsünü hedefini göstermiştir."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın