Politika, arşiv

Kamuoyunun dikkati başka yerlere çekilmek isteniyor

CHP Genel Sekreteri Tekin, Üsküdar'da yapılması planlanan cami inşaatının mevzuata uygun olmadığını belirterek, kamuoyunun dikkatinin başka yerlere çekilmek istendiğini savundu.

25.10.2014 - Güncelleme : 25.10.2014
Kamuoyunun dikkati başka yerlere çekilmek isteniyor

İSTANBUL

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Üsküdar'da Validebağ Korusu'nun bitişiğindeki arsaya yapılması planlanan cami inşaatının mevzuata uygun olmadığını belirterek, "Diyanet İşleri Başkanlığı'na sorduk. 'Bir ibadethanenin yapılması için hangi mevzuatlar gerekiyor?' Diyanet İşleri, çok açık, net söylüyor. 98'den itibaren uygulanan mevzuat ve yasaya göre, yapılacak caminin asgari en küçüğünün 2 bin 500 metrekarenin üzerinde olması gerekiyor. Burada 2 bin 500 metrekare var mı?" dedi. 

Tekin, Validebağ Korusu girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, cami inşaatıyla kamuoyunun dikkatinin başka yerlere çekilmek istendiğini savundu. 

Buradaki sorunun ibadethane ihtiyacıyla alakalı olmadığını ifade eden Tekin, dünyanın her yerinde bu tür girişimlerin vatandaşın talebi üzerine yapıldığını anlattı.

Gürsel Tekin, "2005'ten beri geçmiş mevzuata göre 36 cami alanının, ne yazık ki AKP iktidarı döneminde, imarda cami olmasına rağmen rezidans, muhallebici, otel ve alışveriş merkezi yapıldığını herkesin bilmesi lazım" dedi.

Acıbadem'de cami olarak ayrılan alanın ibadethane planından çıkarıldığını belirten Tekin, şu ifadeleri kullandı: 

"Diyanet İşleri Başkanlığı'na sorduk. 'Bir ibadethanenin yapılması için hangi mevzuatlar gerekiyor?' Diyanet İşleri, çok açık, net söylüyor. 98'den itibaren uygulanan mevzuat ve yasaya göre, yapılacak caminin asgari en küçüğünün 2 bin 500 metrekarenin üzerinde olması gerekiyor. Orta boy 5 bin, büyük boy 10 bin metrekare. Burada 2 bin 500 metrekare var mı? Şimdi bin 450'yi 'Ufaktır, mevzuata aykırıdır' diye cami olmaktan çıkarıp rezidans yapıyorsun, burada yurttaşların ortak alanı, yakında ibadethaneler olmasına rağmen, buraya koyuyorsunuz."

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, cami mevzusunda Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i açıklama yapmaya davet etti.

Tekin, Belediye Bakanı Türkmen'i aradı

İnşaat alanında bekleyen vatandaşların yanında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'i arayan Tekin, inşaat hakkında bilgi aldı.

Telefonda Türkmen'e "Bütün bunlar mevzuata uygun mu?" sorusunu yönelten Tekin, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılacak camilerin büyüklüğü konusunda aldığı bilgileri aktardı. Tekin, görüşmede yargı kararına uyulması gerektiğini belirterek, halka rağmen bu inşaatın devam etmemesi gerektiğini iletti. 

Hafriyat kamyonunun çıkışında arbede yaşandı

Cami inşaatının yapıldığı yerde bekleyen vatandaşlar, hafriyat kamyonunun inşaat alanından çıkışını engellemeye çalıştı. Bu sırada yaşanan arbedede polis, kalkanları ve biber gazı kullanarak vatandaşı uzaklaştırdı ve kamyonun çıkışını sağladı. 

Arbedede biri polis 3 kişi hafif yaralandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın