Dolar
32.35
Euro
34.90
Altın
2,220.38
ETH/USDT
3,556.10
BTC/USDT
70,521.00
BIST 100
9,079.97
Politika, arşiv

2023 topyekün ulaşabileceğimiz bir hedeftir

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "2023, birkaç ilin enerjisiyle birkaç yörenin çabasıyla ulaşabileceğimiz bir hedef değil, topyekün, ülkemizin enerjisini harekete geçirerek ulaşabileceğimiz bir hedeftir" dedi.

23.10.2014 - Güncelleme : 23.10.2014
2023 topyekün ulaşabileceğimiz bir hedeftir

NİĞDE 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "2023, birkaç ilin enerjisiyle birkaç yörenin çabasıyla ulaşabileceğimiz bir hedef değil, topyekün, ülkemizin enerjisini harekete geçirerek ulaşabileceğimiz bir hedeftir" dedi.

Yılmaz, Niğde Üniversitesi Konferans Salonu'nda Konya Ovası Projesi (KOP) yöneticileriyle gerçekleştirilen KOP Koordinasyon Toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyerek değerlendirmede bulundu.

Uzun zamandır Kalkınma Bakanlığı ve KOP Bölge İdaresi olarak eylem planı hazırlama konusunda çalışma yaptıklarını belirten Yılmaz, 5 yıllık bir eylem planının son aşamasına geldiklerini, bugün ki koordinasyon toplantısında Bölge Kalkınma İdaresi Başkanının geniş bir şekilde eylem planını sunduğunu söyledi. 

Amaçlarının bu bölgenin bir taraftan rekabet gücünü artırmak, potansiyelini harekete geçirerek ülke kalkınmasına katkısını artırmak, diğer taraftan da 2023 vizyonu çerçevesinde bu bölgenin kişi başına düşen milli gelirde Türkiye ortalamasına yaklaşmasını ve mümkünse geçmesini sağlamak olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Eylem planı içinde su konusu en temel konu olarak ön plana çıktı. Sadece miktar olarak değil, suyun tasarruflu ve verimli kullanılması da önemli. Bir taraftan kapalı sistem sulamalar, bir taraftan bitki desenli dönüşümler, diğer taraftan üniversitelerle yapılacak işbirliğiyle geliştirilecek yeni teknolojilerle suyu çok daha verimli kullanmamız gerekiyor. Özellikle tarım alanında suyu çok verimli kullanmamız gerekiyor. Ülkemizde suyun yüzde 70'den fazlası tarım alanında kullanılıyor. Bu sektörde suyu verimli kullandığımızda diğer alanlardaki kullanımda ciddi bir rahatlık sağlayacaktır. Bu bölgemiz o açıdan çok kritik."

Ekonomik kalkınma boyutu da ele alandı

Daha önce KOP dendiğinde ağırlıklı olarak su meselesinin akla geldiğini hatırlatan Yılmaz, yeni hazırlanan KOP eylem planının çok daha geniş bir çerçeveye sahip olduğunu, tarım ve sulama dışında ekonomik kalkınma boyutuna da geniş şekilde yer verildiğini vurguladı. 

Özellikle turizm, imalat, sanayi başta olmak üzere bilgi tabanlı yeni sektörleri geliştirme hususları olmak üzere ekonomik kalkınma ekseninin de yeni eylem planında ele alındığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

"Ulaştırma altyapısı başta olmak, altyapının geliştirilmesi konusu da önem taşıyor. Burada enerji boyutu ön plana çıkıyor. Bu bölgemizde yenilenebilir enerji konusu çok önemli. Yağış itibariyle yeterli değil ancak güneşli süre itibariyle dünyanın ve Türkiye'nin en önemli merkezlerinden birisi. Dolayısıyla güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji konusunda yeni eylem planını ön plana çıkarıyoruz. 2023, birkaç ilin enerjisiyle birkaç yörenin çabasıyla ulaşabileceğimiz bir hedef değil, topyekün, ülkemizin enerjisini harekete geçirerek ulaşabileceğimiz bir hedeftir. Dolayısıyla bütün yörelerimizin potansiyelini iyi belirleyip iyi harekete geçirmek durumundayız. Bunu da merkezi idare ve yerel dinamikler el ele yapmak durumundayız."

Yılmaz, daha sonra Niğde Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarının açılışını gerçekleştirdi.

Ar-Ge uzun vadeli bir yatırım

Türkiye'nin 2023 hedefine bilgiyi, teknolojiyi daha fazla katma değere dönüştürerek, araştırmaları daha fazla ticarileştirerek ulaşacağını belirten Yılmaz, daha fazla bilgi üreten, bilgiyi daha fazla faydaya dönüştüren bir anlayış içinde olunması gerektiğini vurguladı.

Bu konuda 10'ncu 5 yıllık kalkınma planını çok önemsediklerini dile getiren Yılmaz, "Önümüzdeki süreçte bu konularla ilgili bazı öncelikli dönüşüm programlarını da hayata geçireceğiz. Bunlardan en önemlisi Ar-Ge çalışmalarının ticarileştirilmesi programı olacak. 25 önemli reform alanımızdan bir tanesi bu ve bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz. Ar-Ge uzun vadeli bir yatırım, popilist davranan siyasetçiler Ar-Ge'ye bu kadar yatırım yapamazlar. Çok şükür ülkemizde son 10 yılda popilist olmayan, ülkenin geleceğine yatırım yapan bir yönetim var."

Ar-Ge'ye harcanılan kaynağın geçmişe oranla daha yüksek olduğuna dikkati çeken Yılmaz, 2002 yılında toplam Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yüzde 0,53 civarındayken 2012 yılında bu rakamın yüzde 0,92'ye kadar yükseldiğini, bunun da memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyledi.

Ar-Ge personeli sayısında da önemli artış olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Araştırmacı sayı bir ülkenin geleceğinin kritik faktörlerinden birisi. 2002 yılında ülkemizdeki toplam zaman eşdeğerli araştırmacı sayısı 29 bin iken 2012'de bu sayı 105 bini aştı. Bu gerçekten çok büyük bir değişim, dönüşüm. Yeni araştırmacı kadrolarıyla araştırma harcamalarıyla ülkemizi 2023'e hep birlik te taşıyacağız. Altyapısını tamamlamış ülkeler sadece projelerle uğraşabiliyorlar ancak bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde altyapı eksiklerini tamamlamak son derece önemli. Son 10 yılda 3 milyar lira gibi bir kaynağı bu araştırma altyapılarımıza harcadık."

Yılmaz, açılışın ardından laboratuvarda incelemede bulunduktan sonra Niğde Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan elektrikli aracı test etti. 

Muhabir: Musa Özyürek

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın