Dolar
32.33
Euro
34.97
Altın
2,216.04
ETH/USDT
3,575.90
BTC/USDT
70,785.00
BIST 100
9,050.29
Politika, arşiv

Hukuk devletini biz hakim kılmaya çalışıyoruz

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, "Bizi polis devletine yönelmekle suçluyorlar. Asıl hukuk düzeni tesis edilmezse hukuk devleti yara alır. Hukuk devletini biz hakim kılmaya çalışıyoruz" dedi.

18.10.2014 - Güncelleme : 18.10.2014
Hukuk devletini biz hakim kılmaya çalışıyoruz

MERSİN 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Bizi polis devletine yönelmekle suçluyorlar. Bunları söyleyenler ya çok cahiller ya da bunu art niyetli olarak söylüyorlar. Asıl hukuk düzeni tesis edilmezse hukuk devleti yara alır. Hukuk devletini biz hakim kılmaya çalışıyoruz" dedi.

Elvan, AK Parti Mersin İl Başkanlığı'nda düzenlenen Danışma Meclisi'nde yaptığı konuşmada, gelişmiş bir Türkiye'nin tacının huzur ve güvenlik olduğunu belirterek, bu konuda asla tavize ve zafiyete tahammülün olmadığını belirtti.

Ülkenin düzen ve huzurunun, milletin iç ile dış güvenliğinin en öncelikli konu olduğunun altını çizen Elvan, dünyanın en stratejik topraklarına sahip Türkiye'nin sınırlarının ötesinin kan ile barutla kavrulduğunu, şer mihraklarının yurt içinde de kaos oluşturmak istediğini söyledi.

Şer mihrakların çirkin emellerine karşı herkesin uyanık olması gerektiği uyarısında bulunan Elvan, bu konuda ne gerekiyorsa yapılacağını ancak asla hukuk yolundan sapılmayacağını vurguladı.

Elvan, amaçlarının dünyanın en yüksek standartlarında insan hak ve özgürlüklerine sahip bir Türkiye yaratmak olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

"Kişilik hakları hiçbir neden ve gerekçeyle ihlal edilmeyecektir. Bunun yegane güvencesi de AK Parti'dir. Buna yönelik her türlü hukuki önlemleri alacağız. Bununla birlikte ülkemizin huzur ve güvenliğine hiç kimse çirkin ellerini uzatamaz. Kamu düzenini temin etmeye yönelik olarak gerekli bütün tedbirleri aldık ve bundan sonra da almaya devam edeceğiz. Türkiye'de yaşayan her bir ferdin hakları, güvenliği ve huzuru, refahından daha önceliklidir. Evet elbette refah önemlidir ama bu milletin huzuru, kamu düzeni de bir o kadar önemlidir."

Kurban eti dağıtmak için sokağa çıkan gençlerin katledildiğini, ambulansların ve kan toplayan araçların yakıldığını, kamu malları ile insanların ekmek kapılarının talan edildiğini kaydeden Elvan, bu vahşete göz yumulmasını kimsenin beklememesi gerektiğini ifade etti.

"Hukuk devletini biz hakim kılmaya çalışıyoruz"

Elvan, bunları yapanların yargı karşısında mutlaka hesabını vereceğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Böyle vandallıkların bir daha ortaya çıkmaması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bizi polis devletine yönelmekle suçluyorlar. Bunları söyleyenler ya çok cahiller ya da bunu art niyetli olarak söylüyorlar. Asıl hukuk düzeni tesis edilmezse hukuk devleti yara alır. Hukuk devletini biz hakim kılmaya çalışıyoruz. Hiçbir gerekçe ve sebep ülkemizin demokratik standartlarından ödün vermemize neden olamaz. İnsan hakları ve kişilik hakları bizim için her şeyden kutsaldır ve önemlidir. Biz tam da bu nedenle insan hakları ve kişilik haklarını güvence altına almak için hukuki düzenlemelere yöneliyoruz. Hukuk hepimizin sığınacağı yegane kapı olmalıdır. Hukuk kapısından başka kapıları arayanları Türkiye çok gördü. Artık bir daha hukuk ve meşruiyet dışı hiçbir yol hiç kimse için çıkış kapısı olarak görülmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukuk devletidir ama hukuk herkesi bağlayacaktır. Hukuken imkan verilmeyen hiçbir davranış, hiç kimse için hoş görülmesi gereken bir davranış olarak kabul edilmeyecektir."

" Biz bu bölgenin huzurunu istiyoruz"

Irak ile Suriye'de yaşanan gelişmeler çerçevesinde Türkiye'nin tutumuna bakılması gerektiğini belirten Elvan, iktidarın bu konuda istikrarlı bir şekilde hareket ettiğini ve gelenlere kapıların açıldığını aktardı.

Elvan, Türkiye'de 1,5 milyon Suriyeli'nin olduğunu ve kardeş olarak görüldüğünü kaydederek, bu kişilerin barınma, yemek, eğitim gibi ihtiyaçlarının karşılandığını anımsattı.

Kobani'deki (Ayn el Arap) gelişmeler sonrası yaşanan durumu da anlatan Elvan, şunları söyledi:

"Orada yaşanan gelişmeler neticesinde 200 bin Kürt kardeşimizi yine bağrımıza bastık. Bu kardeşlerimize kapımızı açtık. Zaten orada yaşayan kardeşlerimizin önemli bir kesiminin de akrabaları sınırda yaşıyorlar. Geçmiş dönemdeki bayramlaşmaları hatırlayın. Suriye'den Türkiye'ye, Türkiye'den Suriye'ye insanlar giderdi. Türkiye dışında bu kardeşlerimizin barınmasına, yemesine, içmesine destek veren başka ülke var mı? O çok konuşan ve Türkiye'yi suçlayan gelişmiş ülkeler, o mazlum insanlara hangi desteği verdiler bugüne kadar. Eğer onlara kalsaydık insanlar orada açlıktan ölecekti, katledilecekti. Bunlara kucak açan Türkiye olmuştur. Biz büyük bir devletiz. Bakın o gelişmiş ülkelere, isim zikretmek istemiyorum, her hafta farklı bir görüş, her hafta farklı bir yaklaşım, ne zaman ne yapmak istediklerini bilmediğimiz bir tavır. Sanki bölgede kontrollü bir istikrarsızlık istiyorlar. Biz bu bölgenin huzurunu istiyoruz. Bu bölgede yaşayanlar bizim komşularımız, biz orada huzur istiyoruz, Türkiye'de huzur istiyoruz."

"Yeni bir vesayet anlayışına izin vermeyeceğiz"

Türkiye'de yıllarca vesayet anlayışına karşı mücadele ettiklerini ve başarılı olduklarını belirten Elvan, "Bugün Güneydoğu'da bir partimiz yani HDP yeni bir vesayet anlayışı oluşturmaya çalışıyor. Vatandaşı orada bir takım gruplar, gençler tehdit ediyorlar. İş adamlarını tehdit ediyorlar. İşte gördünüz yaktılar, yıktılar. Biz bu yeni vesayet anlayışına izin vermeyeceğiz. Kendileri vesayetten şikayetçiydiler ama bugün onlar halk üzerinde vesayet oluşturmaya çalışıyorlar. Halk üzerinde oluşturmak istedikleri vesayete kesinlikle izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Bakanlık yatırımlarını anlattı

Elvan, Türkiye'ye AK Parti iktidarları döneminde ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanında çok büyük yatırımlar yapıldığı anlatarak, karayolu ağının bölünmüş yollarla genişletildiğini ifade etti.

İnternet kullanımının da çok önemli seviyelere geldiğini aktaran Elvan, "İnternet kullanımı dünya ortalaması 24 saat, Avrupa ortalaması 26 saat, Türkiye ortalaması tam 32 saat. Şu anda bizim vatandaşlarımız Avrupalı vatandaşlardan çok daha fazla internet kullanıyor" dedi.

Elvan, Mersin'e yapılan yatırımlar hakkında da bilgi vererek, kentin önümüzdeki dönemde hızlı tren projelerinin tamamlanması, havalimanının bitirilmesi ve Türkiye'nin en büyük konteyner limanının inşa edilmesiyle ulaşımda çok daha önemli bir yere geleceğini söyledi.

Mersin-Antalya karayolunun en kısa sürede bitirilmesi için gece gündüz demeden çalışmaları sürdürdüklerinin kaydeden Elvan, 2016 yılı sonu itibariyle her iki kent arasında otoban standardındaki bölünmüş yollar ve tünellerden geçerek ulaşımın sağlanacağını bildirdi.

inşaatı devam eden Çukurova Havalimanı'nın son durumu hakkında da bilgi veren Elvan, şöyle konuştu:

"Burayla ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. İlgi genel müdürlüğümüz her hafta firmayla görüşüyor. Bu projeyi alan firma şu ana kadar 100 milyon liranın üstünde bir harcama gerçekleştirdi ve bir takım mali sıkıntılar yaşıyor. Biz kendisine bir süre verdik. Bu süre zarfında sorunun çözmesini bekliyoruz. Özellikle yabancı bir kaç firmanın birlikte bu projeyi gerçekleştirme yönünde taleplerinin olduğu ifade edildi. Şu aşamada bu firma ilgili yabancı firmalarla görüşmelerini sürdürüyor. Bundan bir netice alırsak yolumuza devam edeceğiz ama alamazsak mecburen feshedip yeniden ihaleye çıkıp tekrar bu işe başlamak zorunda kalacağız. Ama biz istiyoruz ki fesih işlemleri olmasın, ilgili firma bir an önce sorununu çözsün ve yoluna devam etsin. Bu konuda herhangi bir tereddüdünüz olmasın. Mersin'i 30 milyon yolcu kapasiteli havalimanına kavuşturacağız."

Daha sonra basına kapalı devam eden toplantıda Elvan, partililerin sorularını yanıtladı.

Muhabir: Anıl Bağrık

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın