Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,219.08
ETH/USDT
3,572.80
BTC/USDT
70,847.00
BIST 100
9,079.97
Politika, arşiv

Bu millet eski günlere dönülmesine müsaade etmeyecek

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Şunu bilsinler ki; kim hangi tezgahı kurarsa kursun, kim hangi siyasi oyunu oynarsa oynasın Türkiye, bu aziz millet, eskinin karanlık, kanlı, o kirli paslı labirentlerine geri dönmeyecek" dedi.

17.10.2014 - Güncelleme : 17.10.2014
Bu millet eski günlere dönülmesine müsaade etmeyecek

BURDUR

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, çözüm süreciyle ilgili, "Şunu bilsinler ki; kim hangi tezgahı kurarsa kursun, kim hangi siyasi oyunu oynarsa oynasın Türkiye, bu aziz millet, asla eskinin karanlık, kanlı, o kirli paslı labirentlerine geri dönmeyecek, asla eski günlere dönülmesine müsaade etmeyecektir" dedi. 

Kurtulmuş, Gölhisar ilçesinde belediye tarafından yaptırılan katı atık arıtma tesisinin açılışını yaptı. Muallim Mustafa Sırrı Özkan Kültür Evi'ni ziyaret eden Kurtulmuş, burada yetkililerden bilgi aldı. 

Daha sonra TOKİ tarafından yaptırılan 192 konutun açılış törenine katılan Kurtulmuş, Türkiye'nin, Asya'nın içlerinden Afrika'nın içlerine kadar dünyanın dört bir yanında açılışlar yaptığını söyledi. 

Suriyeli mülteciler

Türkiye'nin dünyanın her yanında yollar, projeler, sağlık ocakları yaptığını ve insanlara hizmet vermek için imkanlarını seferber ettiğini belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye sığınan herkese karşı, sizin adınıza Türkiye Cumhuriyeti devleti yardım elini uzatıyor. Sadece 2011 yılının nisan ayından bu yana Suriye'den, oradaki baskıdan, oradaki zulümden, devlet teröründen, oradaki iç savaştan kaçan 1,5 milyon Suriyeli insanımız, kardeşimiz Türkiye'ye sığındı. Gölhisar'da az sayıda da olsa Suriyeli kardeşimiz var. Türkiye'nin her şehrine sığınmış 1,5 milyon... Avrupa'da birçok devletin toplam nüfusundan daha fazla bir rakam. Türkiye 4 yıl içinde koskoca bir devleti daha kendi içine almış, kabul etmiş. Sınır bölgelerinde ya da bazı ilçelerimizde bunlara kamplar sağlamış. 220 bin kişi kamplarda kalıyor. Geri kalanları da şehirlere sığınmış. Bunlarla elimizdeki ekmeğin yarısını paylaşmışız. Sivil toplum kuruluşları yaklaşık 4 yıl içerisinde 800 milyon dolarlık yardımda bulunmuş. Sizlerin, milletin katkılarıyla... Türkiye Cumhuriyeti devleti, 4 milyar dolarlık yardımda bulunmuş. Bütün imkanlarını seferber etmiş."

Kurtulmuş, 1,5 milyon insanı karşılamanın, ağırlamanın kolay olmadığını bildirdi.

Bu durumun bazı sosyal sorunları bünyesinde barındırdığını ifade eden Kurtulmuş, "Ama maalesef bütün insanlık bu mülteci sorununa gözünü yumarken, Avrupa'nın bizden çok daha zengin olan ülkeleri, 3-5 bin, 10 bin mülteci ile karşılaştığı zaman 'Eyvah bu sene mülteci kontenjanımız çok doldu' diyor. Bizse sınırımızı açık bırakarak elini uzatan herkese yardım elimizi uzatıyor, elinden tutup, onu çekip kaldırmaya çalışıyoruz. Türkiye buna katlanırken dünyadan bir yardım görmüyor. 4 milyar doların içerisinde sadece 200 milyon dolar dünyadan gelen yardım var. Birleşmiş Milletler dahil. Zengin ülkeler dahil, İslam dünyasından ülkeler dahil..." ifadelerini kullandı.

"Birileri Türkiye'nin ayağına çelme takılmasını istiyor"

Kurtulmuş, Türkiye'nin ekonomik gelişmesi, siyasi ve iktisadi istikrarı devam ettiği sürece parlayan bir yıldız olarak yoluna devam edeceğini vurguladı.

"Birileri Türkiye'nin ayağına çelme takılmasını istiyor. Türkiye bu gelişmesini, kalkınmasını sürdürmesin istiyor. İçeride insanların farklılıkları üzerinden çatışmalar üretilsin istiyor" diyen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Asla ve asla buna müsaade edilmeyecektir. Bu memlekette insanlar ne mezhepleri ne meşrepleri dolayısıyla, ne dinleri diyanetleri dolayısıyla ne etnik yapıları dolayısıyla ne sosyal sınıfları dolayısıyla hiçbir şekilde bir diğeri diğerinden ayırt edilmeyecek, herkes birinci sınıf vatandaş olarak, eşit ve özgür yurttaşlar olarak, büyük Türkiye Cumhuriyeti'nin bir parçası olmak, evladı olmak, bu topraklara bağlı insan olmanın gururu ile yaşayacaktır. Bu anlamda kim tuzak kurarsa kursun, hepsinin farkındayız. Türkiye, demokrasi içerisinde, birlik, kardeşlik içerisinde yoluna devam edecektir."

 Çözüm süreci

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, çözüm sürecinden asla taviz vermeyeceklerinin altını çizdi.

"Bu memlekette 30 sene, biz gittik gördük, karış karış biliyoruz, doğuyu ve güneydoğu, Anadolu'yu. İnsanlar hava karardığı zaman dışarı çıkamazlardı. Şimdi Allah'a çok şükür insanlar gece vakti, bu yaz günleri dağlarda piknik yaptılar. Barış içerisinde bulundular" diyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Birileri barıştan rahatsız oldu. Birileri Türkiye'de 30 senede 35 bin insanımızın ölümüne neden olan bu terör ortamının ortadan kalkmasından rahatsızlık duydu. Birileri 30 yıl içerisinde 1,2 trilyon lira Türkiye'nin maddi kaybına neden olan terörün bitmesinden rahatsızlık duydu. Dediler ki 'eyvah'. 'Türkiye terör meselesini de geride bırakırsa bunlar şimdi teröre harcadıkları parayı ülkelerinin daha ileriye gitmesi için harcarlar'. 'Bunlar teröre kaybettikleri insanları, ama o insanlardan ve maddi kayıptan daha önemlisi olan teröre kaybettikleri gelecek umutlarını yeniden kazanırlarsa bu milletin önünü kesmek mümkün olmaz. Tekrar oyunumuzu oynayalım'."

Türkiye'yi karanlık, kanlı günlere döndürmek isteyenlerin olabileceğine işaret eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sizleri uyanık olmaya davet ediyorum. Bütün milletimizi uyanık olmaya davet ediyorum. Şunu bilsinler ki; kim hangi tezgahı kurarsa kursun, kim hangi siyasi oyunu oynarsa oynasın Türkiye, bu aziz millet, asla eskinin karanlık, kanlı, o kirli paslı labirentlerine geri dönmeyecek, asla eski günlere dönülmesine müsaade etmeyecektir. Bunu yaparken barış içerisinde, demokrasi içerisinde... Türkiye ne eski karanlık günlerin labirentlerine dönecek ne de Türkiye polis devleti olacak. İkisi de olmayacak. İnsanlara baskı yapan bir devlet de olmayacak. Ama insanların huzurunu kaçıranların da Türkiye'yi tekrar o karanlık günlere döndürmek isteyenlerin de karşısına dikilecek, onlara da müsaade etmeyecek."

Muhabir: Gökmen Yüce

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.