Politika, arşiv

Güven oylaması takvimi hazır

62. Hükümet'in güven oylaması için hazırlanan taslak programda Cumhurbaşkanı'nın 28 Ağustos'taki yemin töreni ve devir teslimin ardından hükümeti kurma görevini vermesi öngörülüyor.

22.08.2014 - Güncelleme : 22.08.2014
Güven oylaması takvimi hazır

TBMM - Meltem Öztürk

AK Parti TBMM Grubu'nun hazırladığı taslakta, 62. Hükümet'in programının 30 Ağustos ya da 4 Eylül'de okunması, program üzerindeki görüşmelerin ise 2 Eylül ya da 7 Eylül'de yapılması öngörülüyor.

Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'ne göre, Bakanlar Kurulu listesi TBMM'ye sunulacak. Anayasa gereği hükümet programı, Bakanlar Kurulu'nun kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından TBMM'de okunacak.

Programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra görüşmeler başlayacak. Görüşmeler bittikten bir tam gün sonra oylama yapılacak. Danışma Kurulu tarafından belirlenecek günde, Genel Kurul özel gündemle toplanacak, hükümet programını görüşecek. 

Göreve başlama sırasında yapılan güven oylaması için toplantı ve karar yeter sayıları olmak şartıyla oylamaya katılan üyelerin salt çoğunluğunun oyunu almak yeterli olacak. Kullanılan toplam oy sayısının yarısından fazla oy almak gerekecek.

Bakanlar Kurulu, TBMM'ye karşı sorumlu olup, güven oyu ve güvensizlik oyunu Meclis'ten alacak.

2 ayrı takvim

AK Parti TBMM Grubu, Meclis'in çalışma takvimini ilişkin hazırladığı iki ayrı taslakta, yeni hükümetin kurulmasına ilişkin sürece de yer veriliyor. İlk taslağa göre, 28 Ağustos Perşembe günü yapılacak yemin töreni ve devir teslimin ardından yeni Cumhurbaşkanı, aynı gün hükümeti kurma görevini verecek. 29 Ağustos Cuma günü yeni hükümet kurulacak ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

62. Hükümet programını, 4 Eylül Perşembe günü, TBMM Genel Kurulu'nda okuyacak. Hükümet programının görüşmeleri ise 7 Eylül Pazar günü yapılacak.

İkinci taslağa göre ise  Cumhurbaşkanı, 28 Ağustos'ta yemin töreni ve devir teslimin ardından aynı gün hükümeti kurma görevini verecek. 29 Ağustos Cuma günü yeni hükümet kurulacak ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Yeni hükümet programını, 30 Ağustos Cumartesi günü TBMM Genel Kurulu'nda okuyacak. Hükümet programı üzerindeki görüşmeler ise 2 Eylül Salı günü gerçekleştirilecek.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın