Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,524.80
BTC/USDT
69,750.00
BIST 100
9,089.79
Politika, arşiv

9 şehidin acısını yüreğimizde hissediyoruz

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Şehit olan 9 Azeri kardeşimize halkımız ve devletimiz adına taziyelerimi sunuyorum. 9 şehidin acısını yüreğimizde hissediyoruz" dedi.

01.08.2014 - Güncelleme : 01.08.2014
9 şehidin acısını yüreğimizde hissediyoruz

ANKARA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında çıkan çatışmada öldürülen 9 Azeri asker için taziyelerini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nda Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi'yi kabul eden Davutoğlu, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında çıkan çatışmada 9 Azerbaycan askerinin öldürülmesi olayını değerlendirdi.


Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ile telefonda görüştüğünü belirten Davutoğlu, Karabağ sorununun çözülmemesinin bu tür provokasyonlara neden olduğunu kaydetti. Davutoğlu, Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü savunduğunu vurgulayarak, sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, "Şehit olan 9 Azeri kardeşimize halkımız ve devletimiz adına taziyelerimi sunuyorum. 9 şehidin acısını yüreğimizde hissediyoruz" dedi.

Türkmenlerin birliği 

Dışişleri Bakanlığı'nda Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi'yi kabul eden Davutoğlu, görüşmenin ardından Salihi ile ortak basın toplantısı düzenledi. 

Davutoğlu, Salihi ile görüşmesinde Türkmenler için atılması gereken adımları ele aldıklarını belirterek, Türkiye için Türkmenlerin varlığının vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Salihi'nin, daha önceki görüşmede bulunduğu taleplerin yerine getirildiğine değinen Davutoğlu, "Eğer Türkmenlerin bir ihtiyacı varsa mahiyeti, niteliği ve niceliği  ne olursa olsun, bu talebin karşılanması öncelikli vazifemizdir. Yardımların sınırı olamaz" diye konuştu. 

Türkiye'nin ne Irak'te ne de Türkmenler arasında Sunni-Şii ayrımı yapmasının söz konusu olduğunu dile getiren Davutoğlu, yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kalan Türkmenler için ırak'ta 40 bin kişilik bir kamp kurulması için çalışıldığını aktardı. 

Davutoğlu, Irak Türkmenlerinin birliğinin büyük önem taşıdığını işaret ederek, Sunni-Şii gibi mezhepsel ayrılıklardan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Özellikle Telafer'de meydana gelen bazı olayların mezhepsel ayrımdan kaynaklandığını anımsatan Davutoğlu, "Türkmenlerin Irak içindeki bütünlüğü ve etkinliği, Irak'a da büyük katkı sağlar. Türkmenler Irak'ın etkin ve asli unsurlarıdır. Irak'taki tüm siyasi seçim süreçlerinde de Türkmen kardeşlerimizin katılmasını istiyoruz'' ifadesini kullandı.

İsrail'in Gazze'ye saldırılara başlamasından itibaren, 10'u ABD Dışişleri Bakanı John kerry ile olmak üzere muhataplarıyla 110 telefon görüşmesi yaptığına dikkati çeken Davutoğlu, dün gece varılan 72 saatlik ateşkesin kesintiye uğramasından büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İlgili tarafların ateşkesi yaşanır kılması lazım, ateşkesi kurtarmamız lazım. İnşallah bu ateşkesi tekrar hayata geçirmemiz mümkün olur. Ateşkes olmazsa müzakere yapma imkanı kalmıyor. Bir tarafın argümanı üzerine diğer tarafı suçlamak adil ve doğru değil. İsrail, bir askerinin Hamas tarafından kaçırıldığını ve ateşkesi bozan tarafın Hamas olduğunu iddia ediyor ve asker bırakılmadığı sürece ateşkesi kabul etmeyeceğini beyan ediyor. Hamas ise bu konuyu araştırdıklarını belirtiyor. Ancak ateşkesten sonra öldürülen 70 Filistinli var. Bunun da hesabı sorulmalı.''

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın