Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,557.20
BTC/USDT
70,640.00
BIST 100
9,079.97
Politika, arşiv

Kürt halkı demokratikleşmenin öncü gücüdür

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Kürt halkı olarak yıllarca yöneticimiz Kürt müdür, Türk müdür buna bakmadık. Adil midir ona baktık. Kürt halkı Türkiye'de demokratikleşmenin öncü gücüdür" dedi.

29.07.2014 - Güncelleme : 29.07.2014
Kürt halkı demokratikleşmenin öncü gücüdür

HAKKARİ

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Hakkari milletvekilleri Esat Canan ve Adil Zozani ile Hakkari Belediyesi önündeki bayramlaşma törenine katıldı.

Hakkari halkının, yüzde 60'ı işsiz olan, yakılmayan köyü, acı çekmeyen hanesi olmamasına rağmen tüm Türkiye'ye kardeşlik eli uzattığını anlatan Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kimliği ne olursa olsun alın teriyle çalışan, hırsızlıktan uzak duran, insan gibi onurluca yaşamak isteyen herkes bu eli tutmalıdır. Yönetimde bize zulüm, haksızlık yapan devlet istemiyoruz. Bunu hep birlikte söylersek Türkiye'nin önü açılacak. Neden bir Kürt cumhurbaşkanı olmasın? Kürt halkı olarak yıllarca yöneticimiz Kürt müdür, Türk müdür buna bakmadık. Adil midir ona baktık. Zulme karşı çıktık. Vali neden Türk'tür diye sormadık. Bunlar önemli değil, adil midir, demokrasi yanlısı mıdır buna bakıyoruz. Ama ben aday olunca neden buna bakıyorlar. Kürt halkı Türkiye'de demokratikleşmenin öncü gücüdür."

Demirtaş, Türkiye'de nerede ezilen bir kimlik, inanç, işçi ve halk varsa onun yanında olan, bir gün Soma'da, bir gün Roboski'de olup insanların acılarını iyileştirecek bir cumhurbaşkanına ihtiyaç duyulduğunu bildirerek, Soma'daki patronların, devletten daha çok kazanması, patronların yazlıklarında, lüks yatlarında daha rahat tatil yapması için 301 işçiden gaz maskelerinin esirgendiğini iddia etti.

"Ülkeyi parçalamak niyetinde değiliz"

Demirtaş, 1400 yıldır İslamiyetin, bütün mezheplerin, Zerdüştlük dahil olmak üzere bütün semavi dinlerin dürüstlüğü emrettiğine, kul hakkı yemeyi yasakladığına değinerek, şunları kaydetti:

"Peygamberlerin doğup büyüdüğü topraklarda bu içine düştüğümüz rezil durum bizim suçumuz mu? Çalmak bu kadar değer görüyorsa bu bizim suçumuz mu? Devleti yönetenler halkı bu hale getirdiler. Bu topraklarda özgürlük için mücadele eden Hakkari halkının huzurunda bütün insanlara sesleniyorum. Dürüstlüğü, adaleti yeniden inşa edebiliriz. Beni destekleyen kardeşlerim bu yüzden destekliyorlar. Hakkari meydanından herkese sesleniyoruz. Bu topraklarda herkesle kardeşçe, el ele yaşayalım diyoruz. Ülkeyi parçalamak niyetinde değiliz. Kendi topraklarımızda insanca yaşamak istiyoruz. Başımızda bizi TOMA'larla, copla terbiye etmek isteyen bir devlet istemiyoruz. Bunu gerçekleştirecek iradeye sahibiz. Hakkari'den korkmuş olanlar olabilir, buradan onlara sesleniyorum.

Çocuklar, bayram harçlıklarını Demirtaş'a verdi

Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin adil yürütülmediğinin altını çizerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Recep Tayyip Erdoğan, devletin bütün imkanlarını kullanarak seçim kampanyasını yürütüyor. Biz ise yapılan bağışları günlük olarak açıklıyoruz. O bağışların hepsinde kul hakkı var. Tek bir kuruşu boğazımızdan geçerse Allah o anda canımızı alsın. Ama onlar bağışları açıklamıyorlar. Ona oy verenlere sesleniyorum. Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçilemezse başbakanlığı düşmüyor. Ona iyilik yapmak istiyorsanız. O başbakan olarak kalsın. Onun da üstüne herkesin eşitliğini gözetecek, çok kültürlü bir demokrasiyi sağlayacak adayı seçin. Ancak böyle olursa Türkiye'de demokratik sistem yavaş yavaş oturacaktır."

Demirtaş, konuşmasının ardından vatandaşlarla bayramlaşarak sohbet etti. Bu sırada Demirtaş'ın önünü kesen Hakkarili çocuklar, cumhurbaşkanlığı seçiminde kullanması için topladıkları bayram harçlıklarını kendisine teslim etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın