Dolar
32.33
Euro
34.96
Altın
2,214.73
ETH/USDT
3,575.40
BTC/USDT
70,805.00
BIST 100
9,057.42
Politika, arşiv

Öyle bir cumhurbaşkanımız olsun ki herkesin içi rahat olsun

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Öyle bir cumhurbaşkanımız olsun ki, herkesin içi, yüreği rahat olsun. Herkes, 'İşte benim cumhurbaşkanım' diyebilsin" dedi.

26.07.2014 - Güncelleme : 26.07.2014
Öyle bir cumhurbaşkanımız olsun ki herkesin içi rahat olsun

AYDIN/İZMİR

Aydın İstasyon Meydanı'nda partisinin düzenlediği mitingde halka seslenen Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanının her kesimi kucaklayan, sorunlara kulak veren bir kişi olması gerektiğini belirtti. 

Tüm halkın cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak kişi için, "İşte benim cumhurbaşkanım" diyebilmesi gerektiğine işaret eden Demirtaş, cumhurbaşkanının herkese eşit mesafede durabilmesi gerektiğini aktardı. 

"Halkın başkanı olacak kişinin halk gibi kaygılanmasının şart" olduğunu vurgulayan Demirtaş, konuşmasında şunları söyledi: 

"Öyle bir cumhurbaşkanımız olsun ki, bir başörtülü kadın hor görülüp hakaret görürse onun yanında olsun. Nerede bir Alevi hakarete uğrar, cemevine sokulmazsa Alevi'nin yanında olsun. Öyle bir cumhurbaşkanımız olsun ki, herkesin içi, yüreği rahat olsun. Herkes, 'İşte benim cumhurbaşkanım' diyebilsin. Yeterince devlet adamı var zaten. Kendinin, etrafındakilerinin çıkarını düşünen, gece gündüz koltuk hayali görüp koyacak yer bulamayacak kadar para biriktirenler var. Bize bir halk başkanı lazım. Cumhurbaşkanlığı seçimi bunun fırsatıdır."

Demirtaş, hedeflerinin barış ve kardeşlik dolu bir Türkiye olduğunu, bunun gerçekleşmesi durumunda kazanmış olacaklarını ifade etti. 

Çankaya koltuğunda oturacak kişinin Türk ya da Kürt olmasının fark etmeyeceğini kaydeden Demirtaş, "Kürt'lükten, Türk'lükten önce insan olması lazım. Dürüst olması lazım, namuslu olması lazım. Halktan yana, vicdanı olması lazım. Eğer bu düşünceler, bizim bu kardeşlik mesajımız Türkiye'nin dört bir tarafında, yüreklere nakşedilirse, inanın ki biz kazanmış olacağız. Koltuktan daha kıymetli bir şeyi kazanmış olacağız. Bizim için Çankaya sevdasından daha büyük bir sevdaya ulaşmış olacağız ve o zaman kardeşlik ve barış dolu bir Türkiye yaratmış olacağız. Bu bizim için bin tane Çankaya koltuğundan kıymetlidir" diye konuştu. 

"Bütün devlet onun olmuş, ülkeye el koymuş"

Konuşmasında cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren Demirtaş, seçim sürecinde adaletli bir yarışın olmadığını ileri sürerek şöyle devam etti: 

"Bütün devlet onun olmuş, ülkeye el koymuş. Gözünü toprak doyursun senin ya. Daha nereye götüreceksin? Biz sizin yaptığınız kuruş kuruş bağışlarla bu kampanyayı yürütüyoruz ve kim ne kadar bağış yapmış toplam her gün açıklıyoruz. 'Para bu kadar' diyoruz, 'Harcadığımız bu kadar, şuralara harcadık' diye her gün bunları açıklıyoruz. Beyefendi kendi hesaplarını gizli tutuyor. 'Açıkla' diyoruz, senin cumhurbaşkanlığı kampanyana ne kadar yatmış? Açıklayamıyor çünkü biliyoruz ki her ilde valiler iş adamlarını çağırıyor. Tek tek çağırıyor makamına. 'Git' diyor, başbakanın hesabına bağış yap. İşte zorunlu bağış toplatarak kendi kampanyasını, kasasını güçlendirmeye çalışıyor. Bakın ihtiyacı olsa anlarım. Parasız, pulsuz olsa anlarım. Ya parayı koyacak yeriniz yok. Artık dolarları, avroları sığdıracak yeriniz kalmadı. Halen kampanya adı altında iş adamlarından zorla bağış topluyorlar. Bizler kendi halkına cebindeki parayı açıklayamayan bir kişiyi nasıl halk başkanı yapacağız?"

"Ben Cumhurbaşkanı seçilirsem..."

Demirtaş, İzmir'de Narlıdere Cemevi'ni ziyaretinde yaptığı konuşmada da koltuk rüyasıyla, makam sevdasıyla yola çıkmadıklarını, burada olmasının kendisinin seçimi kazanmasından daha kıymetli olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Aleviler için yapacaklarını da dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:

"Eğer siz kazanırsanız ve sizin adınıza ben Çankaya'da olursam kesinlikle önce Maraş'ın, Sivas'ın, Çorum'un, Gazi'nin, Gezi'nin hesabı sorulacak. Cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanı olarak ilk yapacağım işlerden biri bu olacak. Bütün o kirli tezgahların ortaya çıkarılması için, arkasındaki tetikçilerin, dönemin başbakanlarının, genelkurmay başkanlarının, bakanlarının emniyet müdürlerinin hepsinin ortaya çıkarılması için cumhurbaşkanının ne yetkisi varsa sonuna kadar kullanacağım. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olursam yapacağım ilk işlerden biri Alevi halkından devlet adına özür dilemek olacak. Çünkü bu topraklarda devletin zulmünü görmüşse yapacağım ilk iş o halklardan devlet adına özür dilemek olacak. Ve ben Cumhurbaşkanı olursam birilerinin yaptığı gibi halklarımızın kutsal mekanlarıyla asla alay edilmesine müsaade etmeyeceğim. Cemevi ibadethanedir, yasal, anayasal statüye kavuşmalıdır. Bu kadar net olmalıdır. Bütün Alevi inanç merkezleri korunmalıdır. Hacı Bektaş türbesi de ibadete, ziyarete açılmalıdır. Sivas Madımak müze olmalıdır, hesabı sorulmalıdır."

"Satılmış olan bensem paralar niye sende?"

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bugün AKP'nin adayı Diyarbakır'da bana 'Satılmıştır o' diyor. Satılmış olan bensem paralar niye sende?" dedi.

Demirtaş, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen iftarda yaptığı konuşmada, bu topraklarda çok uzun yıllardır bayram tadında bayram, ramazan tadında ramazan yaşayamadıklarını, ya ülkede olup bitenlerden ya da Türkiye'nin yanı başında, Ortadoğu'da olup bitenlerden kaynaklı sorunlardan dolayı asla huzur olmadığını söyledi.

Bu bayramın ve cumhurbaşkanı seçiminin beklentilerin gerçekleşmesine vesile olmasını temenni eden Demirtaş, Türkiye'de siyasetin nabzının cumhurbaşkanlığı seçimi vesilesiyle attığını anlattı.

Seçimlerin sadece bir cumhurbaşkanı, tek bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir numaralı koltuğuna oturması yarışı olmadığını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Halk başkanını seçiyoruz. İlk defa halk oylarıyla devletin bir numaralı koltuğuna bir kişiyi seçme fırsatını yakaladık. Yarış demokratik, adil değil. Bunu dile getirdim getirmeye devam edeceğim. Zaten çok fazla aday da yok. 3 adayız. Ama AKP'nin adayının imkanları, devletin olanakları, devletin elindeki bütün neredeyse valisinden kaymakamından THY'den TRT'sine, RTÜK'ten YSK'ya bütün kurumları şu anda seçim çalışması yürütüyor ve AKP'nin adayının başarısına yoğunlaşmış durumdalar. 12 yıldır bu ülkede başbakanlık yapıyor kendisi. 12 yıldır kendini bu halka tanıtamadıysan, anlatamadıysan şu 30 günde nasıl anlatacaksın? 12 yıldır zaten bu halk senin ne olduğunu iyi anladı merak etme. O yüzden panik yapmana gerek yok. Herkes seni tanıyor. Ne olduğunu, ne yaptığını, ne yapacağını iyi biliyor. Senin tanıtılmaya ihtiyacın yok. Sen asıl televizyonu kullanacaksan hesap vermek için kullan. Sen asıl medyayı kullanacaksan, TRT'yi emrine sokacaksan halktan özür dilemek için kullan. Yaptığın hataları, yanlışları düzeltmek için bir fırsattır bu. Yoksa üçümüz yasalar karşısında aynı haklara sahip olacağız aday olarak ama sen devletin özel uçaklarıyla, helikopteriyle, hazineden sana verilen paralarla, TRT'yi de emrine alarak valilerle, kaymakamlarla birlikte zorunlu bağış kampanyaları düzenleyerek bir çalışma yürütüyorsan bu her şeyden önce senin demokrasi anlayışını gösterir. Demek ki senin eşitliğe, adalete dair en küçük inancın yok."

"Korkmuyorsan, paniklememişsen eşit şartlarda seçim yarışını götürelim. Halk kimi seçerse hepimiz saygı duyalım. Buyurun televizyonda aynı anda canlı yayında konuşalım. Gazeteciler bize sorular sorsun halk bizi iyi tanısın" diyen Demirtaş, "İlkokul birinci sınıfta sınıf başkanı bile seçilirken öğrenciler titizce davranır, önce adaylarını tanımak ister. Biz şimdi koskoca halk başkanını seçiyoruz ama adaylardan birisinin ne kadar parası var, servetini bilmiyoruz, açıklamıyor. Eşinin, çocuğunun, damadının, yeğeninin, dayısının üstünde kendisine ait gayrimenkul, menkul ne var bilmiyoruz. Ama halk başkanı olmak istiyor. 'Kampanyada ne kadar bağış yapıldı açıkla' diyoruz, halktan saklıyor, açıklamıyor" ifadesini kullandı.

Demirtaş, şöyle devam etti:

"Kullandığı dil hakaret, tehdit dili. Kendisi dışında herkese öfkesi var. Bir tek kendine oy verenler onun için kıymetlidir. Geri kalanlara her gün hakaret, her gün tehdit. Peki nasıl halkın başkanı olacak. 12 yıldır yaptıklarıyla sadece öfke biriktirmiş birinin bugün '76 milyonun cumhurbaşkanı olacağım' iddiası inandırıcı değil. "

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır mitingi

"Dün başkasını kelepçeleyenler bugün kendileri kelepçeleniyorlar, yarın kime yapılacağı belli değil. Haklı mı haksız mı kestirmek bile zor" diyen Demirtaş, seçmenlerin 10 Ağustos'ta mührü doğru yere basması gerektiğini, mührün doğru yere basılması halinde devleti değiştirme fırsatının yakalanmış olacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır mitingine de değinen Demirtaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bugün AKP'nin adayı Diyarbakır'da bana 'Satılmıştır o' diyor. Halk neyin ne olduğunu biliyor. Seçimde cevabını verir inşallah. Fakat şunu da ona sormak istiyorum. Satılmış olan bensem paralar niye sende? Allah seni ıslah etsin diyorum. Başka da bir şey demiyorum. Allah bu halkın tek kuruşunu dahi çalandan asla helal etmiyoruz, hesap sorsun istiyoruz. Bu dünyada da öbür dünyada da inşallah kim hırsızlık yapmışsa, kim satmışsa, satılmışsa hakta halkta hesabını sorar inşallah. İçimiz, vicdanımız rahattır. Halka da, hakka da hesap vermekten çekinmediğimizi zaten herkes biliyor."


Muhabir: Ali Gökmen Şireci, Ramazan Ercan, Efsun Yılmaz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.