Politika, arşiv

Tüm umut Mısır’a bağlanmış durumda

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Tüm umut Mısır’a bağlanmış durumda. Mısır acaba Ortadoğu'da barışı sağlar mı? Mısır’dan rica ediyoruz, mümkünse bir an önce ateşkesi sağlayın" dedi.

23.07.2014 - Güncelleme : 23.07.2014
Tüm umut Mısır’a bağlanmış durumda

ISPARTA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendilerinin Türkiye'de demokrasi tarihine çok önemli bir katkıda bulunduklarını, büyük bir uzlaşmayı sağladıklarını belirterek, hiçbir konuda bir araya gelmeyen 9 partinin Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda araya geldiğini söyledi. 

Kılıçdaroğlu, bir dizi ziyaretlerde bulunmak için geldiği Isparta'da Süleyman Demirel Havalimanı'nda CHP Milletvekili Ali Haydar Öner, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ile MHP ve CHP il başkanları tarafından karşılandı. 

Karşılamanın ardından Isparta Belediye Başkanı Günaydın'ı makamında ziyaret eden Kılıçdaroğlu, belediyeyi ziyaret etmekten son derece mutlu olduklarını, belediye başkanının sadece mensubu olduğu partiye değil, tüm Isparta'ya hizmet ettiğini söyledi. 

İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırısına değinen KılıçdaroğluOrtadoğu'da birden fazla alanda kanın aktığını, Suriye’de, Irak’ta akan kana şimdi de Gazze'nin eklendiğini belirtti.

"Irak ve Suriye’de Müslümanlar birbirini öldürüyor. Üzülerek söylüyorum silahlarıını da Recep Tayyip Erdoğan gönderiyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Hem diyeceksiniz ki Müslümanlar niye birbirini öldürüyor? Öbür taraftan da tırlarla silah göndereceksiniz. Bunun bütün belgelerini kamuoyunun önüne koydum. Ortadoğu'nun bir bölümünde akan kanın temel sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır ve elleri kanlıdır" dedi. 

Gazze'deki durumun farklı bir olay olduğunu ve çok zor şartlarda yaşayan bir Müslüman grubun bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Onun üzerine tankıyla, topuyla uçağıyla gitmek, orantısız güç kullanarak oradaki insanlarını yok etmek, küçük çocukları öldürmek dünyanın hiçbir demokrasisinde, uygarlığında kabul edilemez" diye konuştu. 

Türkiye’nin eskiden başvurulacak bir devlet olduğunu, eskiden "bizim aramızı bulun" diye Türkiye'ye başvurduklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, şimdilerde Türkiye’nin kapısının kapalı olduğunu, üstünde kocaman bir kilitle hiç kimsenin gelip bu kapıyı çalmadığını savundu. 

BM Genel Sekreteri Ban ki Moon'un  İsrail ile Filistin arasındaki sorunu çözmek için Ortadoğu'ya geleceğini, ancak Türkiye’ye uğramayacağını aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Neden? Çünkü Türkiye’yi kimse istemiyor. Abbas geldi. Filistin ile İsrail arasındaki sorunu çözmek için bize 'Mısır’ın yaptığı katkıyı siz de verin ve barış süreci sağlansın' dedi. Ama daha acı bir olay var. Mısır Dışişleri Bakanlığı 'Filistin ile İsrail’i barıştıracağız. 2012’deki şartlar konusunda uzlaştık. Türkiye bizim uzlaşmamızı engel oluyor' dedi. Mahmud Abbas da bunu doğruladı. Gazze'de akan kanın sorumlularından biri de Recep Tayyip Erdoğan'dır. Sabah akşam konuşuyor. Öğle ikindi konuşuyor. 'Filistin‘de şu oldu bu oldu. Hükümetler ağlama makamı değildir' dedi. Buralarda çözüm üretilir. Tepki vereceksen Türkiye Cumhuriyeti’nin iradesini ortaya koyacaksın. Önce Kürecik’teki radar istasyonunu kapatacaksın. İsrail’e bilgi akışını sonlandıracaksın. 'Yapmıyorum' diyor. Ticari ilişkileri askıya alacaksın. Oğulların artık bıraksın İsrail’le ticareti. 'Bırakmam' diyor. Boynuna takıp gezdiğin bir madalya var. Onu iade et bari. 'Onu da iade etmem' diyor. Askeri ilişkilerimiz var onları da askıya al diyoruz, almıyor. O nedenle hükümet iki yüzlü bir politika yürütüyor. Tüm ayrıntılarını biliyoruz. Ortadoğu bataklığında bir Türkiye var. Sözü dinlenmeyen her ülke tarafından dışlanan bir Türkiye var. Tüm umut Mısır’a bağlanmış durumda. Mısır acaba Ortadoğu'da barışı sağlar mı? Biz de Mısır’dan rica ediyoruz, mümkünse bir an önce ateşkesi sağlayın. Sağlayın ki çocuklar öldürülmesin, gencecik insanlar öldürülmesin. İsrail’in Gazze gibi küçük bir yere tüm gücüyle yüklenmesi doğru bir davranış değildir. İsrail hükümetinin bu konuda çok daha duyarlı davranması gerekiyor. İsrail’e de kendi hükümetinden tepki var. Yanlış yaptığını İsrailliler de kabul ediyor" 

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Ortadoğu’da barışı sağlamanın herkesin görevi olduğunu, ama temel görevin Ortadoğu'yu çok iyi bilen bir Cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Kudüs Nişanı ödülünü alan tek Türk olduğunu hatırlattı.

İhsanoğlu'nun Mısır’da, Irak’ta, Filistin’de İsrail’de Suriye’de ağırlığı olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, "Türkiye eğer İhsanoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtursa emin olun Ortadoğuya barış, huzur gelecektir. Bu Türkiye'nin yeniden itibar, saygınlık kazanması demektir. Bu seçim Türk halkının önüne konulmuş çok güzel bir imkan. Bu imkanı hepimizin değerlendirmesi lazım" şeklinde konuştu. 

Konuşmanın ardından Kılıçdaroğlu’na içinde lokum olan kutu hediye eden Günaydın hediyeyi verirken “Bu ayakkabı kutusu değil” dedi. 

Ticaret ve Sanayi Odası'na ziyaret

Belediye ziyaretin ardından Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'na ziyaret eden Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada da ilk kez 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanını seçeceklerini, CHP olarak Cumhurbaşkanlığı makamının önemini bildiklerini anlattı. 

Aday ismi belirlemeden önce neredeyse tüm siyasi partilerin,, sivil toplum kuruluşlarını gezdiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, gittikleri yerlerde "Cumhurbaşkanı nasıl olmalı" sorusuna "Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı", "Cumhurbaşkanı saygınlığı olan biri olmalı, "Cumhurbaşkanı sadece Türkiye'de değil, dünyada da bilinen bir isim olmalı", "Cumhurbaşkanı vatandaşlar arasında ayrım yapmasın, herkesi kucaklasın" yanıtlarını aldıklarını aktardı.

Daha sonra oturup, düşündüklerini  tarafsız olmaması nedeniyle siyasi kimliği olan birini aday göstermediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

 "Biz Türkiye'de demokrasi tarihine çok önemli bir katkıda bulunduk. Büyük bir uzlaşmayı sağladık. Hiç bir konuda 9 parti bir araya gelmez. Ama Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda 9 parti bir araya geldi. 9 Parti de 'Cumhurbaşkanı tarafsız olsun' diyor. 76 milyondan her vatandaş 'Ekmeleddin İhsanoğlu benim Cumhurbaşkanımdır' diyebilmelidir. Biz bir parti aidiyeti aramadık. Biz CHP'li aday gösterebilirdik, MHP'de MHP'li bir aday çıkarabilirdi. Ama biz partinin çıkarlarını değil, ülkenin çıkarlarını düşündük. Ülkenin çıkarları, partinin çıkarlarının üstündedir. Biz ülkemizi seviyoruz. İnsanımızı da seviniyoruz  Herkesin farklı bir düşünce de olduğunu da biliyoruz. Farklı düşüncelerin bir toplumun gelişimine çok önemli katkılar kattığını da biliyoruz. Ama Cumhurbaşkanlığı makamı farklı bir makam. O makam bayrağı temsil eder. O makam vatanı, birliğimizi, ahlakımızı temsil eder. O makam bu ülkenin bilime ve sanata ne kadar önem verip vermediğini temsil eder. Ekmeleddin Bey'i tercih etmemizin nedeni budur. İyi bir yöneticidir. 57 İslam ülkesini bir arada tutan, Filistin'in kendi içindeki savaşı bitiren tek Türk'tür." 

Bir partiye genel başkan değil, Türkiye Cumhuriyetine bir Cumhurbaşkanı seçtiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, seçilecek kişinin temiz birisi olması gerektiğini söyledi.

Hiç bir ülkenin Anayasası'nda "Cumhurbaşkanı ahlaklı olmalıdır" yazmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, " Çünkü işin doğasında vardır.  Bizim Anayasamızdaki temel kural, Cumhurbaşkanının tarafsız olacağıdır. Cumhurbaşkanı devletin sigortasıdır. Sigorta atarsa, sonu felaket olur. Oraya oturacak kişi, devletin kurumlarını uyum içerisinde çalıştıracak, kavga etmeyecek. O yüzden tarafsız olacak diyoruz. Biz aday gösterdik diye CHP'ye, MHP'ye BBP'ye yakın olacak değil, biz onu doğru bulmayız" dedi.

Emniyetteki "paralel" operasyon 

Buradaki ziyaretin ardından partisinin il başkanlığını geçen Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin emniyetteki "paralel" operasyonlara ilişkin değerlendirmesinin sorması üzerine şunları söyledi:

"Ergenekon, Balyoz, Ayışığı...Bu tür operasyonlar başladığında gece yarısı evler basıldı. Biz o zaman bunu doğru bulmadığımızı söyledik. İnsanların evrensel hukuktan kaynaklanan hakları vardır. Bir insanın ifadesini almak isterseniz savcıya söylersiniz. Emniyet gider, habere verir kendisi gelir ifadesini verir. Tutuklanmasını gerektiren durum varsa gerekli dokümanlarla beraber mahkemeye gider. Polisler için yapılan operasyonlar için de tavrımız aynı Biz sabaha karşı, eşini, çoluk çocuğunun önünde gözaltına alınması,  ellerinin kiminin önden kiminin arkadan kelepçelenmesi, onların sorgulanmak üzere bir yerlere götürülmelerini insan hakları açısından doğru bulmuyoruz. Dikkat ederseniz CHP olarak, düşüncesi ne olursa olsun görüşü ne olursa olsun insan hakları çerçevesinde aynı şeyleri düşünüyoruz. Bazıları bize 'Onlar yaptılar bunlar da yapsın' derler. Biz buna da karşıyız. Orada da burada da hata var. Biz doğrulardan, insan haklarından yana olmak zorundayız. Biz sabahın köründe evlerimizin basılmasını, çoluk çocuğumuzun yataktan kaldırılmasını istemeyiz. Eğer bir demokrasi de bunlar yapılıyorsa o demokrasi yapay demokrasidir. Yapılan operasyonlar 17 ve 25 Aralık yolsuzluklarını kapatmaya yönelik veya onlardan intikam almaya yönelikse, bu tümüyle yanlıştır. Dünyanın hangi yerinde yolsuzluk yapanları yakalayanlardan hesap sorulmuştur? Tam tersine siyasilerin özellikle demokrasilerde hesap verme yükümlülüğü vardır. Hem yolsuzluk yapacaksın, yolsuzluğun açığa çıkacak, bunları açığa çıkaranlardan intikam alacak, devletin gücünü kullanacaksın. Bunu doğru bulmuyoruz. Bizim dünya görüşümüz belli. Cumhuriyetin temel ilkelerine, demokrasiye bağlı bir partiyiz. İnsan haklarının gelişmesini isteriz. Kimliği, inancı ne olursa olsun herkese saygılı bir partiyiz. Bu çerçevede olaylara bakılması gerektiği kanısındayım. Erdoğan'ın talimat verip talimatla operasyonları başlatmasını doğru bulmuyoruz. Kin üzerinden adalet bulunamaz, kin eksenli adalet güdülemez. İntikam güdüsüyle adalet bulunamaz.  Sen bana bunu yaptım ben de sana bunu. Sana ne yaptılar. Sen yolsuzluk yaptın onlar da ortaya çıkardı. Onların bu yasal görevi. Yapmasalar suç işlerlerdi zaten."  

Kılıçdaroğlu, hiç bir zaman ayrım yapmadıklarını,  haksızlığa uğrayan kim olursa olsun onun yanında olduklarını sözlerine ekledi. 

"Cumhurbaşkanı adayı tarafsız olmalı"

Kılıçdaroğlu, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz'i makamında ziyaret etti. Daha sonra belediye tarafından pazar yerinde düzenlenen iftar yemeğine katılan Kılıçdaroğlu, 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanı seçiminin yapılacağını hatırlatarak, "Kendimize sormamız gereken ilk soru şu? Cumhurbaşkanı adayımız nasıl olmalı? Bana sorarsanız cumhurbaşkanı adayı tarafsız olmalı. Bütün siyasi partilere eşit mesafede olmalı. Bir siyasi kimliği olmamalı, bilgin birisi olmalı" diye konuştu

Cumhurbaşkanı olacak kişinin saygın, hem yurt içinde hem yurt dışında itibarı ve saygınlığı olması gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Sevecen olması lazım. Yumuşak güzel bir dili olması gerekiyor. Vatandaşına sevgiyle saygıyla yaklaşması lazım. Cumhurbaşkanı adayının öfke dilini kullanmaması lazım. Bütün yurttaşlarını severken birilerini arada bulup tokat atmaması lazım. Herkesi sevmesi sayması lazım. Cumhurbaşkanı adayının iyi bir yönetici olması lazım. 57 ülkenin İslam İş Birliği Teşkilatı'nın genel sekreterliğini yapıp, Birleşmiş Milletlerden sonra en büyük uluslararası kuruluştur, onu yöneten birisinin cumhurbaşkanı olması lazım."

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayının geçmişinin temiz olması, ahlaklı, sevimli ve konuşurken insanın içine huzur vermesi gerektiğini bildirdi.

Ahlak kavramının çok değerli olduğunu, ahlakı yücelten bir toplumun vicdanının da güçleneceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Devletin yönetimini birilerinin eline vereceksen o kişinin ahlaklı olması lazım. O kişinin saygın, itibarlı olması lazım. Cumhurbaşkanının bilge birisi olması lazım. Bilgi birikiminin olması lazım. Konuşmasını kalkmasını iyi bilmesi lazım. Dünya millet tarihine en büyük katkıyı yapanlardan birisidir Ekmeleddin bey. Böyle birisini bulmak, cumhurbaşkanlığı için önermek bizim için onurdur" diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu bir partiye genel başkan değil, Türkiye Cumhuriyeti'ne cumhurbaşkanı seçeceklerini kaydetti. 

"Birileri itiraz etti  'efendim o bizim partiden değil'. Ben de biliyorum bizim partiden değil. İstiyorum ki o 76 milyon yurttaşın rahatlıkla 'işte bu benim cumhurbaşkanımdır' diyebilen bir kişi olsun. O nedenle onu partiler üstü tuttuk. O nedenle onu bütün partilere eşit mesafede olması için çaba harcadık" diyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı adaylarının dünyada saygınlıklarının olması lazım. Gazze'yi biliyorsunuz, her gün masum çocuklar ölüyor. Filistinli insanlar öldürülüyor. Müslümanlar öldürülüyor. Ortadoğu'da itibarımız kalmadı. Hiç kimse gelip Türkiye'nin kapısını çalmıyor. 'Gel şu derde deva ol' diye bizim kapımızı çalmıyor. Neden acaba? Eskiden Türkiye'de her kes Ortadoğu'da bir olay olduğu zaman beklerdi, Türkiye gidecek müdahale edecek, olayı çözecek diye. Bugün kimse gelmiyor. Ekmeleddin İhsanoğlu Ortadoğu'yu bilen birisi. Arap dünyasını bilen birisi. Batı'da saygınlığı olan birisi. Yeniden itibar kazanmak istiyorsak Ekmeleddin İhsanoğlu cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmalı."

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı koltuğunun bir özelliğinin daha bulunduğunu ifade ederek, "Orası devletin sigortasıdır. Orada kavga olmaz. Milletle kavga olmaz. Devletle kavga olmaz. O devletin sigortasıdır. Eğer oraya kavgacı birisini çıkarırsak, vatandaşıyla her gün kavga eden birisini çıkarırsak, kendisiyle kavga eden birisini çıkarırsak, devlete yazık etmiş oluruz" dedi. 

Türkiye  topraklarının bereketli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Gelin bu topraklara 10 Ağustos'ta huzuru, birliği, dirliği ekelim, sevgiyi ekelim, kardeşliği ekelim, ekelim, ekmeği ekelim, Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanı olarak seçelim" ifadesini kullandı.

Muhabir: Murat Yolcu, Gökmen Yüce

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın