Dolar
32.33
Euro
34.85
Altın
2,195.09
ETH/USDT
3,584.20
BTC/USDT
70,700.00
BIST 100
8,995.17
Politika, arşiv

TBMM Genel Kurulu'nda oy tartışması

Yerel seçimde siyasi partilerin aldığı oy sayıları, TBMM Genel Kurulu'nda iktidar ile muhalefet arasında tartışmaya neden oldu.

16.04.2014 - Güncelleme : 16.04.2014
TBMM Genel Kurulu'nda oy tartışması

TBMM

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde konuşan MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, AK Parti'nin 2011 genel seçimine göre kaybettiği yaklaşık 2 milyon 300 bin oyun MHP'ye gittiğini söyledi. Adan, iktidarın MHP'ye geçen oyları ve milletin verdiği mesajı dikkate alması gerektiğini belirtti. 

AK Parti iktidarının dünyadaki gelişmelerden habersiz olduğunu ve dejenere ettiği kurumların asli görevini yapamadığını savunan Adan, "Bu yasaları geçireceksiniz. Bu memleketin değerlerine bağlı MİT mensupları tıpkı HSYK'da olduğu gibi karşınıza dikilecekler, o zaman Başbakan çıkıp 'MİT'te paralel devlet var' diye bağıracak" dedi.

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse de teklifle yasa dışı bir örgüt kurulduğunu öne sürerek, "MİT'ten ürkmemek mümkün mü?" diye sordu. MİT'in kendisini fişlediğini ifade eden Köse, bunun nedeninin açıklanmasını istedi.

Köse, Türkiye'nin Suriye'de kimyasal silah kullandırdığının iddia edildiğini, MİT'in bu ülkedeki iç savaşa müdahale ettiğini ve silah gönderdiğini öne sürdü. 

Köse'nin sözlerine cevap veren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bu suçlamaları reddettiklerini belirtti ve bu konularda gerekli açıklamaların yapıldığını anımsattı.

Türkiye'nin ne el Kaide'ye ne IŞİD'e destek verdiğini ve tanıdığını vurgulayan Atalay, "Bunlar Suriye'de ve İslam dünyasında terör örgütü olarak tanımlanır. Yaptıkları faaliyetler İslam'a da zarar vermiştir, İslam'ın terörle irtibatlanmasına neden olmuşlardır. Özellikle IŞİD, Esed rejiminin elinde enstrüman olarak kullanılıyor. Bir yazarın yazmasıyla hükümete mal edilecek şekilde dile getirilmesini tasvip etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

"Bisküvi mi gönderdiniz?"

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise Atalay'ın bu örgütlere yardım edilmediğini söylediğini ifade ederek, "2 bin tır bisküvi mi yolladınız? Biraz da kebap ve lahmacun gönderin" dedi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da bir milletvekilinin yabancı bir yazarın ya da üniversitenin raporu üzerinden hükümeti suçlamasının tasvip edilemeyeceğini dile getirdi. "Burada ulu orta her şeyi söylemek milletvekilliği değildir" diyen Elitaş, milletvekilliğinin ciddiyet istediğini söyledi.

Yerel seçim sonuçlarına da değinen Elitaş, montaj kasetlerle iktidara iftira atıldığını kaydetti. Muhalefetin rakamları çarpıttığını ifade eden Elitaş, "Muhalefet partileri dayak arsızı olmuş. Osmanlı tokadını yiyip yiyip oturuyorlar" dedi. MHP sıralarına seslenen Elitaş, "Sen oyuna sahip olamadın. İstanbul'da dördüncü parti oldun. Üçüncü parti Sırrı Süreyya Önder'di. Talimatla CHP'den MHP'ye, MHP'den CHP'ye oylar verildi. AK Parti 20 milyon 500 bin oy aldı. 'Oyum arttı' demek züğürt tesellisidir" diye konuştu.

Sataşmadan söz alan MHP Grup Başkanvekili Yusuf HalaçoğluElitaş'a, "Siz önce kendi yolsuzluklarınızı temizleyin. Bakanlarınızı Yüce Divan'a çıkarın, aklansın gelsinler. Biz kasetleri olanları partimizden attık. Siz atabiliyorsanız, yiğitseniz atın. Önce kendi çamurunuzapisliğinize bakın ondan sonra konuşun" diye seslendi. 

Yerel seçimde partilerin aldığı oyların belli olduğunu anlatan Halaçoğlu, "19 milyona düştünüz mü? Düştünüz. MHP 5.5 milyon oyunu 7 milyon 700 bine çıkardı" dedi. 

CHP'li Köse de sataşmadan söz alarak, Elitaş'a, "Ben seni Madımak'ta benzin taşıyanlar arasında gördüm. Muhalefet sandık dayağı yiyebilir ama yetim hakkı yemiyoruz" ifadesini kullandı. 

Bu kez Elitaş sataşmadan söz alarak, MHP Grup Başkanvekili Halaçoğlu'na cevap verdi. Alınlarının akıyla milletin karşısına çıktıklarını vurgulayan Elitaş, "Bizim hiçbir yerimizden pislik akmıyor. Millet kararını verdi. 'CHP de MHP de yalan söylüyor, iftira atıyor ben bunlara inanmıyorum' dedi. Osmanlı şamarını yediniz kalkamıyorsunuz" diye konuştu.

"Oy geçişleri sizin sayenizde"

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce birinci parti olduğu için AK Parti'yi kutladı. CHP ile MHP arasındaki oy geçişlerinin AK Parti'nin sayesinde olduğunu belirten İnce, "Oy almanız yetim hakkı yemediğiniz anlamına gelmez. Türkiye'de ilk kez size oy vermeyenler sizden nefret ediyor. Özal'ı sevenler vardı ama Özal'dan nefret etmiyorlardı. Demirel'i sevenler vardı ama Ecevitçiler Demirel'den nefret etmiyordu, Demirelciler Ecevit'i sevmiyordu ama nefret etmiyordu. O oy geçişleri bizim organizasyonumuzla olmuyor. Yeter ki bunlar kazanmasın diye oy veriyor" dedi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş ise CHP sıralarına, "Siz bu seçimde figürandınız. Paralel yapı sizi idare etti. 'Şurada şuna, burada buna oy vereceğiz' dedi" diye seslendi.

ElitaşCHP'li Köse'nin iddiasının da iftira ve ahlaksızlık olduğunu belirterek, "Bu yalanları paralelciler dahi yapmadı" dedi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, tartışmaların ve sataşmadan söz istemelerin uzaması üzerine, sonraki konuşmaları 1 dakikayla sınırladı. 

Muharrem İnce, "Kuvayi Milliye partisi kimseye teslim olmaz. 12 yıldır ortaklık yapıp bugün bizi eski ortaklarınıza yamamaya kalkmayın. Sandıkta oyu, sınavda soruyu, Hazineden parayı çalan kim?" dedi.

Tartışmaların kesilmemesi üzerine Bahçekapılı birleşime 10 dakika ara verdi.

Aradan sonra yerinden açıklama yapan CHP'li Köse, Elitaş ile ilgili elinde benzinle gördüğü sözünü ironi olarak söylediğini, ancak bunun anlaşılmadığını ifade etti. 

Muhabir: Ali Hakan Der

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın