Dolar
32.50
Euro
34.89
Altın
2,330.11
ETH/USDT
3,157.80
BTC/USDT
64,438.00
BIST 100
9,716.77
Politika

Genel Kurul'da ''otel'' tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda, Antalya'da Kazakistan'a tahsis edilen arazide yapılan otelle ilgili araştırma önergesinin görüşmelerinde tartışma yaşandı.

07.02.2013 - Güncelleme : 07.02.2013
Genel Kurul'da ''otel'' tartışması

TBMM

TBMM Genel Kurulu'nda, BDP'nin ''kadına şiddet'', CHP'nin ''Antalya Beldibi'nde Kazakistan'a tahsis edilen arazide otel yapılmasıyla'' ilgili araştırma önergelerinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerileri kabul edilmedi. 

Genel Kurul'da, CHP'nin, Antalya Beldibi'nde ''Kazakistan'a tahsis edilen arazide otel yapılmasıyla'' ilgili araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi de görüşüldü.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Türkiye ile Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki 1993'te imzalanan protokolle 49 yıllığına verilen 45 dönüm araziye amaç dışı otel yapıldığını, AK Parti döneminde Kazakistan ile bu araziyle ilgili yeni bir protokol imzalandığını kaydetti. 

Yeni protokolle bu arazinin 67 dönüme çıkarıldığını ifade eden Atıcı, ''Bu da yetmiyor, yeni protokolle üçüncü şahıslara bu otel tahsis edilebiliyor. Arazinin 49 yıl sonunda da süresi yenilenecek ve sonsuza kadar burası verilmiş olacak. Buna kim izin verdi? Kim ruhsat verdi? Bütün bu hukuksuzluk uygulamalarına kim göz yumdu? Bu soruların cevaplarının bulunması lazım'' diye konuştu.MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, bir firmanın usulsüzlüğünün uluslararası anlaşmayla çözülmeye çalışıldığını belirterek, ''Ceza neyse kesin, sonra Kazakistan'a isterseniz 500 yıllığına arazi tahsis edelim'' ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, konunun bir dış politika değil ''rant konusu olduğunu'' öne sürdü.
CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, herkesin diplomasiden anlayacağını, dış politikadan anlamak için sağduyulu olmanın yeterli olduğunu dile getirdi.

Tahsisi yapan Kazakistan Hükümeti

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''Tahsis ne zaman yapıldı ve kim yaptı? Önemli olan soru bunlar? Tahsis 2001 yılında yapıldı ve tahsisi yapan Kazakistan Hükümeti. Burada bakanlığın, bir kamu kurumunun tahsisi, ihalesi söz konusu değil. Dolayısıyla siz nasıl hükümeti suçlarsınız. Yetki bizde değil'' dedi.

Canikli, bir rant varsa, bu senaryonun 1993'de yazıldığını, çünkü otelin yapımının 2001'den önce tamamlandığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''İsmet Paşa'yı Sümerbank'tan usulsüz kumaş almakla suçladılar, ertesi gün geldi faturasını gösterdi. AKP milletvekillerinin bu otelde beleş kaldıklarına dair bir iddia var. Bunun iki yolu var; ya faturayı gözümüzün önüne getirirsiniz ya da bu komisyonu kurar bunu araştırırız'' diye konuştu. 
İnce'nin sözlerine AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi. 

Canikli, yeniden söz alarak, şunları söyledi:
''Eğer AK Parti milletvekillerinin burada beleş kaldıkları yolunda belge, bilgi, delil varsa bunu çıkarır burada ortaya koyarsınız, doğrusu budur, yoksa iftiradır. Böyle bir şey yok. Biz kimseye peşkeş çekmedik. Kimse bunu ispat edemez ve edemiyorsunuz. Kuru kuru iddialar var. Bu iftiralarınızı size iade ediyoruz.''
CHP'nin önerisi kabul edilmedi. Bu kararı muhalefet milletvekilleri alkışlarla karşıladılar.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın