Dolar
32.41
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,572.40
BTC/USDT
70,808.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv, arşiv

'Liderlere tehdit mesajı taşıyor'

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir, "Mursi için verilen idam kararı, bölgedeki tüm seçilmiş hükümetlere ve liderlere bir tehdit mesajı taşıyor" dedi.

18.05.2015 - Güncelleme : 18.05.2015
'Liderlere tehdit mesajı taşıyor'

ERZURUM - ZEHRA MELEK ÇAT

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mursi'ye verilen idam cezasını kınadı.

Bu kararın Ortadoğu'yu dizayn etmek isteyen güçlerin etkisiyle alındığını belirten İşbilir, "Bu kararlar sadece Mısır'daki seçilmiş cumhurbaşkanına ve Mısır halkına değil, başta Türkiye olmak üzere, Türkiye'nin cumhurbaşkanı ve hükümeti olmak üzere, bölgedeki tüm seçilmiş hükümetlere, liderlere bir tehdit mesajı taşıyor" ifadesini kullandı.

İslam dünyasının bunu Mısır'ın meselesi olarak görmeyip, tüm ümmetin meselesi olarak değerlendirip, ona uygun güçlü, etkin ve küresel bir tepki vermesi gerektiğini vurgulayan İşbilir, aksi takdirde bu kararın on yıllarca sürecek bir travmaya sebep olacağını dile getirdi.

İşbilir, idamlarla ilgili Türkiye'nin ve Körfez ülkelerinin tutumunun darbecilerin önümüzdeki dönem uygulamalarında anahtar rol oynayacağını, başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerinin derhal desteklerini çekmesi gerektiğini belirtti.

"Bu kararlar radikalizmi davet ediyor"

Mısır'ın idam kararlarıyla Suriye gibi bir şiddet sarmalına çekildiğini ifade eden İşbilir, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu kararlar radikalizmi davet ediyor. Türkiye'nin tutumunu tarih kaydetmiştir. Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan gerekse Sayın Davutoğlu ve hükümetin özellikle son idam kararlarından sonra darbeden itibaren Mısır halkının yanında yer alan tavırları Türkiye halkının yüzünü ak etmiştir."

Vicdan Mahkemesi'nin 3 Temmuz'da darbenin 2. yılından önce Sisi'yi yargılayacağını belirten İşbilir, mahkemenin Esed ve Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid'i yargılayacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın