Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,544.40
BTC/USDT
70,050.00
BIST 100
9,086.41
Dünya, arşiv, arşiv

Cuma namazını beyazlar içinde kılıyorlar

Senegal’in başkenti Dakar’ın sembolleri arasında olan İlahi Camisi’nde sadece beyaz elbise giyenlerin cuma namazı kılmasına izin veriliyor.

12.12.2014 - Güncelleme : 12.12.2014
Cuma namazını beyazlar içinde kılıyorlar

DAKAR- ÖMÜR MELİH ÜZELCE-CEMİL ÖKSÜZ

Senegal’in başkenti Dakar’ın sembolleri arasında olan İlahi Camisi’nde sadece beyaz elbise giyenlerincuma namazı kılmasına izin veriliyor. Beyaz elbisesi olmayanlar ise caminin bahçesinde namazını kılabiliyor.

Atlas Okyanusu'nun kıyısındaki cami, Müslümanların olduğu kadar turistlerin de yoğun ilgisini çekiyor.

İnşasına 20 Mayıs 1992’de başlanan caminin tarihinin, bahçede türbesi bulunan din alimi Muhammed Gorgui Seyni Gueye’nin 28 Haziran 1973 gecesi gördüğü rüyaya dayandığı belirtiliyor. Rivayete göre Gueye, rüyasında Hz. Muhammed’i gördüğünü ve bugünkü yerinde bir cami yapılması talimatı verdiğini söyler.

Gueye’nin rüyasının gerçekleşmesi için başlayan inşa çalışmaları sonunda cami, 1 Ekim 1997’de hizmete açılır.

Gueye, herkesin Allah katında eşit olduğunun belli olması için de ayrım yapılmaksızın cuma namazlarının beyaz elbise içinde kılınması geleneğini başlatır.

Temizliği ve saflığı sembolize eden beyaz elbise geleneği, caminin hizmete açıldığı günden bugüne korunarak devam ettiriliyor.

Dakar’da yaşayan Müslümanlar arasında önemli yeri olan bu geleneğin, gelecek kuşaklara da aktarılmasının amaçlandığı ifade ediliyor.

Öte yandan, beyaz elbisesi olmayan ama yine decuma namazını İlahi Camisi’nde kılmak isteyenler ise girişte, namaz sonrası iade etmek koşuluyla beyaz elbise alabiliyor ya da caminin bahçesinde namaza katılabiliyor.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 92’si Müslüman olan Senegal’in günlük hayatında dini örgütlenmeler ve liderleri önemli yer tutuyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın