Dolar
32.37
Euro
35.02
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,544.60
BTC/USDT
70,073.00
BIST 100
9,137.20
Spor, spor gündemi, Futbol, arşiv, arşiv

Süper Lig'de yeni sezonun "en"leri

Süper Lig'in en pahalı takımı Galatasaray, en değerli oyuncuları Galatasaraylı Sneijder ve Muslera.

28.08.2014 - Güncelleme : 28.08.2014
Süper Lig'de yeni sezonun "en"leri

İSTANBUL - ÇETİN ARSLANCAN 

Spor Toto Süper Lig'de yarın başlayacak 2014-2015 sezonunda mücadele edecek futbolcular içinde en deneyimlileri 35 yaşındaki Oğuz Dağlaroğlu ile Orhan Ak, en genci ise 17 yaşındaki Enes Ünal.

18 Ağustos 1979 doğumlu Akhisar Belediyespor'un kalecisi Oğuz Dağlaroğlu ile 29 Eylül 1979 doğumlu İstanbul Başakşehir'in savunma oyuncusu Orhan Ak, ligin en deneyimli futbolcuları olarak takımlarının başarısı için ter dökecek.

10 Mayıs 1997 doğumlu Bursasporlu Enes Ünal ise ligde forma şansı bulabilecek futbolcular içinde en genci olarak kayıtlara geçti.

En uzunu Isaksson, en kısası Alanzinho 

Süper Lig'de yeni sezonda mücadele edecek futbolcular içinde boyu en uzunu Kasımpaşalı Jan Andreas Isaksson, en kısası ise Balıkesirsporlu Alanzinho.

İsveçli kaleci Isaksson, 1,99 metre ile ligin en uzun boylu oyuncusu unvanını, Elazığspor ile Süper Lig'e veda eden 2,05'lik Ivesa'dan devraldı. Bu sezon Balıkesirspor'da yer alacak Brezilyalı Alan Carlos Gomes Da Costa "Alanzinho" ise 1,64 metrelik boyuyla ligin en kısa oyuncusu durumunda.

En genç Gaziantepspor, en yaşlı Fenerbahçe

Süper Lig'de bu sezon mücadele edecek 18 takım içinde yaş ortalaması en genç olanı Gaziantepspor, en yüksek olanı ise Fenerbahçe.

Gaziantepspor'un kadrosunda bulundurduğu futbolcuların yaş ortalaması 24,5, Fenerbahçe'nin ise 28,3 olarak hesaplandı.

En pahalı takım Galatasaray

Ligde 2014-2015 sezonunda mücadele edecek 18 takım içinde kadrosu en pahalı olanı Galatasaray.

Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, sarı-kırmızılı takımın bu sezon kadrosunda bulundurduğu futbolcuların toplam tahmini bonservis bedeli 162 milyon 900 bin avro.

Kadro değeri en az olan takım ise 18 milyon 730 bin avroyla Mersin İdmanyurdu gösterildi.

En değerli oyuncular Sneijder ve Muslera

Aynı internet sitesinin değerlendirmesinde, Spor Toto Süper Lig'in yeni sezondaki en değerli futbolcuları olarak, Galatasaraylı Fernando Muslera ile Wesley Sneijder ön plana çıktı.

Uruguaylı kaleci ile Hollandalı orta saha oyuncusu, 18 milyon avroluk tahmini bonservis bedelleriyle Süper Lig'in en yüksek piyasa değeri olan futbolcuları olarak gösterildi.

En genç ve en yaşlı teknik adamlar

Süper Lig'de yeni sezonda görev yapacak teknik adamlar içinde en genci 41 yaşındaki Okan Buruk, en yaşlısı ise 62 yaşındaki Şenol Güneş.

Gaziantepspor'un başında sahaya çıkacak Okan Buruk, 19 Ekim 1973 doğumlu. Ayrıca, Sivasspor'u çalıştıracak Roberto Carlos 10 Nisan 1973, Kasımpaşa Teknik Direktörü Shota Arveladze de 22 Şubat 1973 doğum tarihleriyle Okan Buruk'u takip ediyor.

Bursaspor'un yeni teknik direktörü Şenol Güneş ise 1 Haziran 1952 doğum tarihiyle, Trabzonspor'da yeniden göreve getirilen Boşnak Vahid Halilhodzic'in (14 Ekim 1952 doğumlu) 4,5 ay önünde, "ligin en deneyimli hocası" unvanına aldı.

En genç ve en yaşlı hakemler

Ligde bu sezon görev yapacak 42 hakem içinde en gençleri, 31 yaşla, Süper Lig'de ilk sezonunu geçirecek Sarper Barış Saka ile ikinci sezonunu yaşayacak Abdulkadir Bitigen.   

44 yaşındaki Mustafa Kamil Abitoğlu ve Yunus Yıldırım ise düdük çalacak hakemler arasında en yaşlıları olarak ön plana çıkıyor.

En çok ve en az seyirci kapasiteli statlar

Beşiktaş'ın, yapımı süren Vodafone Arena bitene dek maçlarını oynayacağı Atatürk Olimpiyat Stadı, 76 bin 92 kişiyle en çok seyirci alan stat durumunda.

Ligde yeni sezonda maç oynanacak statlar içinde koltuk kapasitesi en az olanı Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadyumu. Kardemir Karübükspor'un maçlarını oynadığı stadın koltuk kapasitesi yenileme çalışmaları sonucunda 12 bin 400'e çıkarıldı.

En golcü futbolcu Necati Ateş

Ligde bu sezon mücadele edecek futbolcular içinde en golcü isim Kayseri Erciyesspor'a transfer olan Necati Ateş.

Deneyimli futbolcu, Süper Lig kariyeri boyunca Altay, Adanaspor, Galatasaray, Ankaraspor, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Antalyaspor ve Eskişehirspor formaları altında 138 gol atarken, bu sezon mücadele edecek faal futbolcular içinde en golcüsü olarak ön plana çıktı.    

En çok maça çıkan Serkan Balcı

Süper Lig'de 2014-2015 sezonunda forma giyecek futbolcular içinde lig maçlarında en fazla forma giyen isim 371 kezle yeni sezonda Mersin İdmanyurdu forması giyecek olan Serkan Balcı.

31 yaşındaki Serkan Balcı, daha önce bu unvanı 453 maçla elinde bulunduran Mehmet Nas'ın yeni sezonda PTT 1. Lig ekiplerinden Gaziantep Büyükşehir Belediyespor forması giyecek olması nedeniyle, Süper Lig'in en çok maça çıkacak faal futbolcusu olarak dikkati çekiyor.  

Süper Lig kariyeri en fazla olan Güneş

Süper Lig'in en yaşlı teknik direktörü Şenol Güneş, aynı zamanda en çok maça çıkan teknik adam unvanını da sahibi.

Türk futbolunun en önemli teknik adamları arasında yer alan ve bu sezon Bursaspor'un başında görev yapacak Güneş, kariyerinde çeşitli takımlarla Süper Lig'de 17 sezonda 400'ü aşkın maça çıktı.

Şenol Güneş'i, 12 sezonla, bu yıl Mersin İdmanyurdu'nu çalıştıracak Rıza Çalımbay, 10 sezonla da Eskişehirspor'daki görevini sürdüren Ertuğrul Sağlam izliyor.

Sadece Ertuğrul Sağlam şampiyonluk yaşadı

Ligde bu sezon takım çalıştıracak 18 teknik direktör içinde Türkiye'nin en üst seviye liginde daha önce şampiyonluk yaşayan sadece tek teknik adam bulunuyor.

Eskişehirspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, 2010-2011 sezonunda Bursaspor'un başında lig şampiyonluğu yaşadı.

Geçen sezon Fenerbahçe ile mutlu sona ulaşan Ersun Yanal ise sezon başında kulüp yönetimiyle yaşadığı sakıntı nedeniyle görevini bıraktı. 

En çok şampiyon Galatasaray ve Fenerbahçe

Ligdeki şampiyonluk sayısında Galatasaray ile Fenerbahçe 19 şampiyonlukla ilk sırayı paylaşıyor.

Her iki ekip de bu sezon mutlu sona ulaşırsa, dördüncü yıldızı takan ilk takım unvanını alacak.

1959'da başlayan ligde ayrıca Beşiktaş 11, Trabzonspor 6, Bursaspor da 1 kez şampiyonluk yaşadı.

Ligin unvanları Fenerbahçe'de

Fenerbahçe, geride kalan 56 sezon göz önüne alınarak yapılan değerlendirmede, puan cetvelinde zirveye otururken, en çok puan toplayan, galip gelen ve gol atan takım unvanlarını elinde bulunduruyor.

Sarı-lacivertliler, oynadığı bin 840 lig maçında 3 bin 163 puan toplayarak, ligin en çok puan toplayan ekibi oldu, ezeli rakibi Galatasaray'ın 34 puan önünde yer aldı. Galatasaray ise bin 840 maçta toplam 3 bin 129 puan elde etti. Puan sıralamasında Beşiktaş 3 bin 8 puanla 3'üncü, Trabzonspor ise 2 bin 181 puanla 4'üncü sırada bulunuyor. 

56 yıllık geçmişi bulunan ligde toplam bin 840 maç yapan iki takımdan Fenerbahçe, aldığı bin 51 galibiyetle, ezeli rakibi Galatasaray'dan 14 galibiyet fazlasıyla ilk sırada bulunuyor. Galibiyetlerde Galatasaray bin 37 ile 2'nci, Beşiktaş ise 978 ile 3'üncü sırada yer alıyor.

Lig tarihinde en çok gol atan takım unvanına da Fenerbahçe sahip oldu. Sarı-lacivertliler, toplam 3 bin 253 gol kaydederken, Galatasaray ise 3 bin 196 gol ile ezeli rakibini izledi. Beşiktaş'ın gol sayısı ise 2 bin 932.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın