Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,219.08
ETH/USDT
3,572.80
BTC/USDT
70,847.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv, arşiv

Deliller Karaciç ile Mladiç'e hüküm giydirebilir

ICTY Başsavcısı Brammertz, mahkemeye sunulan delillerin, Bosnalı Sırpların savaş dönemindeki lideri Karaciç ile Sırp komutan Mladiç'in hüküm giymesine yeteceğini belirtti.

15.04.2014 - Güncelleme : 15.04.2014
Deliller Karaciç ile Mladiç'e hüküm giydirebilir

SARAYBOSNA - İvana Despotoviç

Eski Yugoslavya topraklarında işlenen savaş suçlarını cezalandırma amacıyla Lahey'de kurulan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Serge Brammertz, "savaş suçu" ve "soykırım" suçlamasıyla yargılanan Bosnalı Sırpların savaş dönemindeki siyasi lideri Radovan Karaciç ile eski Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç'in davalarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Davalarda ne zaman sona gelineceğini söylemenin henüz mümkün olmadığını belirten Brammertz, savcılık olarak iyi bir iddianame hazırladıklarını söyledi.

Sundukları delillerin, Karaciç ile Mladiç'in hüküm giymesine yetecek nitelikte olduğuna işaret eden Brammertz, son kararı mahkeme heyetinin vereceğini söyledi.

İddianamede, Karaciç ile Mladiç'in Saraybosna'nın üç buçuk yıl kuşatma altında tutulması, Srebrenitsa'da yaşanan soykırım ve birçok yerleşim bölgesinde yapılan etnik temizlikten dolayı suçlandığına işaret eden Brammertz, ''Tüm bu suçların kanıtlanması için zamana ihtiyaç var. Ben de bu iki davanın hızlıca sonuca bağlanmasını istiyorum'' dedi.

Eski Sırp general Mladiç'in, hakkındaki iddianameden soykırım suçuna dair suçlamaların çıkarılması talebine ilişkin kararın bugün verileceğini ifade eden Brammertz, mahkeme bünyesindeki temyiz konseyinin söz konusu iddianamede değişiklik yapmayacağına emin olduğunu kaydetti.

Kurban yakınlarının sabrı tükeniyor

Brammertz, kurban yakınlarının, özellikle Karaciç ve Mladiç davalarında büyük beklentileri olduğunu belirtti.

Davaların ilerleme hızından hayalkırıklığı duyduğunu vurgulayan Brammertz, şöyle konuştu:

"Kurban yakınları ve savaş mağdurlarının, Lahey'deki mahkemede daha fazla sayıda dava görülmesini istediğini biliyorum. Zaman geçtikçe, kurban yakınlarının sabrı tükeniyor. Ancak, yargılama süreçlerine destek olmaya devam etmeliler. Savaşın mağdurları, yargılama sürecinde bizim için çok önemliler ve çoğu zaman tanık olarak onlardan yardım alıyoruz."

ICTY kapandığında, sorumluluk devlet mahkemelerinde

BrammertzICTY'nin görev süresi dolduğunda savaç suçlularının yargılanmasındaki tüm sorumluluğun bölge ülkelerindeki devlet mahkemelerinde olacağını söyledi.

Bölge ülkelerinin devlet mahkemelerinde görülmeye devam edilen bazı savaş suçu davalarının yavaş ilerlemesinden de şikayet eden Brammertz, şunları söyledi:

''Ülkelere, her 6 ayda bir yaptığım ziyaretlerde sorduğum bazı davalarda hiçbir gelişme olmadığını görüyorum. O zaman kendime, (Ya hiç durumu sorulmayan davalarda neler olup bitiyor?) diye soruyorum. Dışarıdan yapılan baskının, gelişme kaydedilmesi için uygulanan en iyi yöntem olmadığını öğrendik. Devlet mahkemelerindeki yetkililerin de, yaptıkları işin sorumluluğunu üstlenmelerini isterdim. Çünkü dışarıdan hiç kimse, bir Bosnalı hakim ya da savcıya ne yapması gerektiğini söyleyemez.''

''Suriye'deki kriz, öncelikle siyasi düzeyde sona erdirilmelidir''

Brammertz, üç yıldan fazla bir süredir devam eden Suriye'deki iç savaşa ilişkin soru üzerine de, Suriye'deki krizin, her şeyden önce siyasi düzeyde sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.

Sorunun siyaseten çözülmesinin ardından suçların sorumlularının bulunmasına başlanacağına işaret eden Brammertz, "Bana göre, önce siyasi çözüm gereklidir. Çatışma ortamı devam ederken, yargılamanın yapılması mümkün değildir. Böyle bir ortamda, nasıl kanıt toplanabilir? Suriye'de savaş sürerken, araştırmacılar Suriye topraklarında kanıt toplayamazdı'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın