Dolar
32.56
Euro
34.81
Altın
2,323.16
ETH/USDT
3,179.40
BTC/USDT
64,898.00
BIST 100
9,722.09
Dünya, arşiv, arşiv

''Sokağa kim çıkarsa öldüreceksiniz''

Suriye ordusundan kaçarak Irak'a sığınan askerler, katliamları AA'ya anlattı.

30.07.2012 - Güncelleme : 30.07.2012
''Sokağa kim çıkarsa öldüreceksiniz''

ERBİL – Hayrullah Saruhan / Mustafa Kerim 

Hasan 23, Hüseyin ise 25 yaşında... İkisi de Suriye'deki devrim sürecinden hemen önce ayrı yerlerde silah altına alınmış iki Kamışlılı genç. Yolları önce Humus'ta, kaçtıktan sonra da Erbil'de kesişen Hasan ve Hüseyin, askerlik yaparken tanık oldukları katliamları ve nasıl kaçtıklarını AA mikrofonuna anlattı.
İkisi de Muhaberat (istihbarat) ve Şebbiha adı verilen paralı askerlerin yaptıkları katliamları anlatırken bazen tarif edecek kelime bulamıyorlardı. Hasan, ''Humus'a gönderildik. Humus'ta halk rejim aleyhinde yürüyüş yapıyordu. Bize komutanlardan şöyle bir emir verildi: Sokağa kim çıkarsa çıksın öldüreceksiniz. Karşımızdaki insanlar hepsi sivil ve silahsız yürüyorlar. Bizden bu insanları, kadın çocuk demeden öldürmemizi istiyorlardı'' diye konuştu. 
''Önümüzde silahsız halk vardı arkamızda ise silahlı Muhaberat ve bize verdikleri mermilerin hepsini halkın üzerine boşaltmamızı istiyorlardı'' diyen Hasan, mermilerini kullanmayanı tespit ettikleri anda öldürdüklerini söyledi.
Hasan, ''Aramızda rejim yanlısı askerler vardı. Onlar doğrudan halkın üzerine ateş açarak öldürüyorlardı. Bunu yapmak istemeyen benim gibi askerler, mermileri bitirmek için ya havaya ya yere ateş ediyorduk. Yüzlerce insanın öldürüldüğünü gördüm. Bazıları yaralı kaçamıyorlardı. Rejim yanlısı askerler ve muhaberat elemanları bu yaralıları sopalarla öldürünceye kadar dövüyorlardı'' dedi.

''Her öldürdükleri için 50 dolar alıyorlar''
Hasan, Şebbiha adı verilen rejim yanlısı paralı grupların yaptığı katliamların daha da ''ürkütücü'' boyutta olduğuna dikkati çekti.
Şebbihaların evlere girip kıymetli ne varsa aldıklarını belirten Hasan, şunları söyledi:
''Mermileri bitirmemek için katliamları bıçakla yapıyorlardı. Evde bulunan kadın çocuk ayırımı yapmadan boğazlarını kesiyorlardı. Her öldürdükleri kişi için rejimden 50 dolar alıyorlar. Gördüğüm bu katliamlar yüzünden dayanamadım ya insanları öldürecektim ya da ölecektim. Bir arkadaşımla fırsat bulunca Kamışlı'daki evime uğramadan kaçtım. Benim gibi yüzlerce asker de kaçtı. Bazıları da var ki kaçmanın yolunu bulamıyor.''

 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın