Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,566.80
BTC/USDT
70,336.00
BIST 100
9,130.75
Gündem, arşiv

Başbakan Erdoğan Putin ile telefonda görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

04.03.2014 - Güncelleme : 04.03.2014
Başbakan Erdoğan Putin ile telefonda görüştü

KIRIKKALE

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Erdoğan ile Putin'in telefon görüşmesinde, Ukrayna ve Kırım Özerk Bölgesi'ndeki son gelişmeler ele alındı.

Başbakan Erdoğan, ülkedeki krize çözüm bulmanın en başta Ukraynalıların görevi olduğunu belirterek, söz konusu ülkedeki istikrarsızlığın tüm bölgeyi olumsuz etkileyeceğine dikkati çekti.

Mevcut krizin aşılmasında uluslararası hukukun ve devletlerarası ilişkilerin temel prensiplerine uyulmasının önemli olduğunu ifade eden Erdoğan, Kırım'ın asli unsurları olan Tatar ve Rus toplumlarının Ukraynalılarla birlikte barış ve huzur içerisinde yaşamalarını sağlayacak zeminin elbirliğiyle oluşturulması gerektiğine de vurgu yaptı.

Erdoğan, Putin ile görüşmesinde, Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün mutlak surette korunmasının, Kırım'daki gerilimin ivedilikle düşürülmesinin önem taşıdığını vurguladı.

Başbakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan ile Putin arasında bu akşam telefon görüşmesi gerçekleşti. Ukrayna'daki durumun ele alındığı görüşmede, bu ülkede yaşanan kriz, özellikle Kırım açısından değerlendirildi. 

Başbakan Erdoğan, krizin süratle aşılması için ilgili tüm tarafların uluslararası hukuka saygı içinde hareket etmeleri gerektiğine dikkati çekti.

Erdoğan, görüşmede, Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün mutlak surette korunmasının, Kırım'daki gerilimin ivedilikle düşürülmesinin önem taşıdığını da vurguladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Putin ile telefonda görüştü

 Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'daki son durumla ilgili telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Şinhua ajansının haberine göre, dün akşam yapılan görüşmede Putin, Çin Devlet Başkanı Şi'ye, Ukrayna'daki son durumu aktardı ve krizle mücadele adına Rusya'nın aldığı önlemlere ilişkin bilgi verdi.

Çin Devlet Başkanı Şi de Ukrayna'daki durumun son derece karmaşık olduğunu, bölgesel ve küresel etkileri bulunduğunu belirtti.

Rusya'nın ilgili taraflarla, sorunun siyasi yollarla çözümü adına koordinasyonu sağlayacağına inandıklarını ifade eden Şi, uluslararası toplumun tansiyonu düşürücü arabuluculuk çaba ve önerilerini desteklerini kaydetti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çin'in hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale etmeme prensibine bağlı olduğunu ve Ukrayna'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini belirtmişti.

Muhabir: Kurbani Geyik-Ali İhsan Çam

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.