Dolar
32.34
Euro
35.18
Altın
2,156.29
ETH/USDT
3,349.00
BTC/USDT
64,480.00
BIST 100
8,718.11
Gündem, arşiv

HSYK değişikliği için muhalefetle görüştü

Cumhurbaşkanı Gül, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklilfle ilgili Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Demirtaş ile görüştü.

13.01.2014 - Güncelleme : 13.01.2014
HSYK değişikliği için muhalefetle görüştü

ANKARA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere muhalefet liderlerini Çankaya Köşkü'ne davet etti. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Çankaya Köşkü'ndeki kabul, 45 dakika sürdü.

"Türkiye'de devlet krizi yaşanıyor"

Kemal Kılıçdaroğlu, Gül ile görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü'nden ayrılırken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'de devlet krizi yaşandığını savunan Kılıçdaroğlu, 17 Aralık'ın Türkiye demokrasi tarihi için çok önemli bir olay olduğunu söyledi. 

"Yargıya doğrudan müdahale edilmesi, yolsuzkuların soruşturulmasının engellenmesi ciddi bir sorun olarak Türkiye'nin gündeminde duruyor" diyen Kılıçdaroğlu, TBMM'de de HSYK'nın yapısında değişiklik öngören bir kanun teklifinin görüşüldüğünü anımsattı. 

Yasa teklifiyle Türkiye Cuhmuriyeti'nin 90 yıllık demokrasi kazancının çöpe atıldığını ileri süren Kılıçdaroğlu, demokrasinin gelişmesini, hukukun üstünlüğünü, hakim teminatını, yargının bağımsızlığını savunan bir siyasal partinin genel başkanı olarak bu konudaki endişelerini Cumhurbaşkanı Gül'e aktardığını dile getirdi.

"Kendi vicdanının emrinde bir yargı istiyoruz"

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: 

"Olayın, Anayasa değişikliğiyle çözülmesi gerektiği yönünde bir görüş şu anda tartışılıyor. Biz bu konuda iki ön koşulumuz olduğunu söyledik.  Bir, TBMM'de görüşülen HSYK yasa teklifinin geri çekilmesi gerekiyor, ikincisi siyasal iktidarın yolsuzluk soruşturmalarına engel olmaması gerekiyor. Eğer bunların ikisi gerçekleşirse, bu iki konuda da bize gerekli açıklamalar yapılır ve 'bu konuda biz aynı duyarlılığı koruyacağız' diye söylenirse elbette ki bir anayasa değişikliği gündeme gelebilir.

Anayasa değişikliğinde de aradığımız şu, onu da açıklıkla ifade edeyim. Yargı teminatını güçlendirmek istiyoruz. Yargıya siyasal müdahaleleri engellemek istiyoruz. Yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istiyoruz. AB standartlarında, Venedik Komisyonunun belirlediği ilkeler çerçevesinde bir HSYK olmasını istiyoruz. Bizim görüşümüz, Hakimler Yüksek Kurulu ile Savcılar Yüksek Kurulunun birbirinden ayrılmasıdır. Yargıç güvencesinin yani teminatının mutlaka anayasal güvenceye kavuşturulmasıdır. Siyasi otoritenin emrinde değil, kendi vicdanının emrinde bir yargı istiyoruz. Bu konudaki düşüncelerimi aktardım."

Bahçeli ile görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile biraraya geldi.

Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü. Görüşmenin ardından Bahçeli, basın mensuplarına açıklama yapmadan Köşk'ten ayrıldı.

Demirtaş ile görüştü

Cumhurbaşkanı Gül, saat 18.00'de de BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı kabul etti. 

Demirtaş, Çankaya Köşkü'ndeki yaklaşık yarım saat süren basına kapalı görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, HSYK düzenlemesine dair somut görüşlerini Cumhurbaşkanı Gül ile paylaştığını ifade etti.

Demirtaş, "Halihazırda şaibeli hale gelen, meşruiyetleri tartışmalı hale gelen özel yetkili mahkemelerde yargılanan ve uzun tutuklu kalmış olması nedeniyle özgürlükleri, hakları gasbedilen herkesin bir an önce serbest kalacağı bir acil düzenlemeyle birlikte HSYK tartışmasının yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bu görüşümüzü Sayın Cumhurbaşkanı ile paylaştık" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşeceğini hatırlatan Demirtaş, şunları söyledi:

"Zannediyorum muhalefetin görüşlerini Sayın Başbakan'a iletecek. Sonuçta ne çıkar bilmiyoruz ama biz BDP olarak anayasa değişikliğiyle HSYK mevzusunun yeniden ele alınmasını ve anayasal düzeyde bir değişiklikle daha demokratik bir çerçevede yargıç güvencesini, mahkemelerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını garanti altına alan bir düzenlemeye destek verebileceğimizi belirttik. İki hususa dikkat çekerek bunları ifade ettim. Birincisi: Mevcut tasarının mutlaka geri çekilmesi. İkincisi: Tutukluların serbest kalacağı, uzun tutukluluğun son bulacağı acil bir düzenlemenin yapılması gerekir. Bununla birlikte tartışmaların Parlamentoda ortak yürüyebileceği kanaatindeyiz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın