Dolar
32.45
Euro
35.12
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,560.60
BTC/USDT
70,724.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Suriye'de 9 çocuk daha donarak öldü

Suriye'de 4'ü yeni doğan bebek, 5'i çocuk olmak üzere 9 kişinin daha aşırı soğuklar nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.

13.12.2013 - Güncelleme : 13.12.2013
Suriye'de 9 çocuk daha donarak öldü

İSTANBUL

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yapılan açıklamada, 4'ü yeni doğan bebek olmak üzere 9 çocuğun aşırı soğuklar nedeniyle öldüğü açıklandı.

Açıklamada, "Halep'in el-Meyser bölgesinde 1 çocuk, Menbeç'deki mülteci kampında 4 yeni doğan bebek, Humus'un el-Hula bölgesinde 2 ve el-Vair bölgesinde 1, güneyde ise el-Hara bölgesinde 1 çocuk olmak üzere 9 çocuğun aşırı soğuk nedeniyle yaşamını yitirdiği tespit edildi" ifadeleri kullanıldı.

Dün de, Halep ve Humus'ta 2 çocuk aşırı soğuklar nedeniyle ölmüştü.

Bölgedeki doktorlar, soğukların şiddetini artırması nedeniyle toplu ölümlerin yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ise acil yardım çağrısı yapmıştı.

Suriyelilerin "soğukla" savaşı

Ürdün'de zor koşullar altında yaşam mücadelesi veren Suriyeli sığınmacıların hayatı, soğuk havaların gelmesiyle daha da zorlaştı.

Suriye'deki şiddet olaylarından kaçarak ülkeye sığınan 140 aile, başkent Amman'ın güneyinde, sokak levhaları ve poşetlerden yaptıkları derme çadırlarda kış ayının zorluklarına göğüs germeye çalışıyor.

9 kişilik ailesini yanına alarak Ürdün'e geldiğini belirten Suriyeli Serd Ebu Muhammed, "Yağan kar yüzünden çadırın başımıza çökmesinden korkuyorum. Soğuk çok sert. Bu karda kışta çocuklarım için hiçbir şey yapamıyorum" dedi.

Akdeniz'in doğu kıyılarında üç gündür etkili olan Alexa fırtınası nedeniyle, Lübnan'ın kuzeydeki Akkar bölgesinde yaşayan Suriyeli sığınmacıların durumu daha da zorlaştı. Kampta derme çatma çadırlarda kalan sığınmacılardan bazıları, dondurucu rüzgarın şiddetini azaltmak için çadırların üstünü araba tekerlekleriyle kaplarken, bazıları da Lübnan makamlarına acil yardım çağrısında bulunuyor. 

Akkar'daki kamplarda iskan edilen Suriyeli sığınmacılardan Mustafa Yahya, "Kimse bize yardım etmiyor, ısınmak için ne mazot veriyorlar ne başka birşey" dedi. 

Lübnan'ın güneyindeki Merih el-Huh mülteci kampından Fatma Atar, Suriye'nin Halep kentinden geldiğini, zorlu kış koşullarının barındıkları kampta hayatı katlanılmaz hale getirdiğini ifade ederek "Fırtınadan çok kötü etkilendik. Soğuktan neredeyse çocuklarım ölecekti. BM temsilciğinin verdiği odunlarla biraz ısındık" dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın